👉Η Ουγγαρία, η Πολωνία αλλά και η Ελλάδα υπερασπίστηκαν το έργο του
👉Πολιτικές αντιδράσεις μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex
Η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής έσκασε σαν βόμβα στην Ευρώπη και αποτελεί βασικό θέμα των σημαντικότερων ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Ο Λεζερί, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της Frontex από το 2015, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη δημοσιοποίηση πορισμάτων μακροχρόνιας έρευνας σχετικά με παραβατικές συμπεριφορές της υπηρεσίας.
Τα τελευταία χρόνια, η Frontex ελέγχεται για εμπλοκή σε pushbacks μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πρακτική γνωστή ως pushbacks, για κάτι το οποίο έχει κατηγορηθεί και η Ελλάδα. Παράλληλα εξετάζονται καταγγελίες και για παρενόχληση και κακή συμπεριφορά εντός του ίδιου του οργανισμού.
H OLAF, δηλαδή ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης ερευνά τις εν λόγω κατηγορίες για περισσότερο από έναν χρόνο και παρουσιάζει τώρα τα τελικά πορίσματα. Οι ερευνητές της OLAF έχουν ήδη παρουσιάσει το πρώτο μέρος της έκθεσής τους, το οποίο επικεντρώνεται στα pushbacks.
Η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης που υποβλήθηκε στον οργανισμό, περιγράφει λεπτομερώς μια βάση δεδομένων της Frontex που περιείχε περιγραφές 145 περιπτώσεων με την ένδειξη «πρόληψη της αναχώρησης» - περιστατικά που αντικατοπτρίζουν τις επαναπροωθήσεις.
Σύμφωνα με το POLITICO, ενώ οι λεπτομέρειες της έρευνας κρατούνται αυστηρά μυστικές, αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα αποκαλύπτει με αναλυτικά στοιχεία ότι η Frontex παραβίασε κανόνες που έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η ηγεσία του οργανισμού είχε πλήρη επίγνωση για τις εν λόγω παραβιάσεις.
Τα συμπεράσματα του φορέα για τις κατηγορίες που αφορούν παρενόχληση μέσα στον οργανισμό δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, η Frontex επιβεβαίωσε ότι ο Λεζερί και δύο ακόμα μέλη του προσωπικού της Frontex ερευνώνται από την ΕΕ. Ο Λεζερί είχε την ευκαιρία να σχολιάσει την έκθεση της OLAF σε ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Πέμπτη, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, ανέφερε ο Frontex.
Η επιστολή παραίτησης του Λεζερί απεστάλη την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση έρευνας για συμμετοχή της Frontex σε παράνομα pushbacks από την Ελλάδα στην Τουρκία
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Λεζερί ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του: «Επιστρέφω την εξουσιοδότησή μου στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς φαίνεται ότι η εντολή της Frontex με την οποία εκλέχθηκα και ανανεώθηκα τον Ιούνιο του 2019 έχει σιωπηρά αλλά ουσιαστικά αλλάξει».
Η επιστολή είχε ημερομηνία την ίδια ημέρα που μια διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ο Guardian, αποκάλυψε ότι η βάση δεδομένων του Frontex έδειχνε ότι εμπλέκεται σε pushbacks, εξαναγκάζοντας αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της OLAF ήταν εκείνη που οδήγησε σε παραίτηση τον επικεφαλής της Frontex. Ο Λεζερί δεν είναι ο μόνος αξιωματούχος που εμπλέκεται στην έκθεση και έχει ήδη παραιτηθεί, καθώς η υπηρεσία ελέγχου φέρεται να έχει ζητήσει την πειθαρχική δίωξη ακόμα δύο υπαλλήλων της Frontex.
Εκπρόσωπος της Olaf επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για τη Frontex έκλεισε στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια, επικαλούμενη κανόνες εμπιστευτικότητας για την προστασία των εμπλεκομένων και «πιθανή συνέχεια σε διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες». Από την πλευρά της η Frontex ωστόσο, δεν υπάρχει επιβεβαίωση.
Η Ελλάδα στήριξε το έργο του Λεζερί στο συμβούλιο της Frontex
Η πτώση του Λεζερί από την κεφαλή της Frontex ήρθε έπειτα από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού που φαίνεται να ήταν επεισοδιακή. Στο συμβούλιο το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους των 27 της ΕΕ, διαμορφώθηκαν δύο ξεχωριστά μέτωπα.
Από την μία πλευρά αξιωματούχοι από ορισμένες χώρες, όπως πχ η Σουηδία (πατρίδα της επιτρόπου Ίλια Γιόχανσον, η οποία εποπτεύει την Frontex), επέπληξαν τον Λεζερί για τις παραπάνω αναφορές, όμως από την άλλη χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία αλλά και η Ελλάδα υπερασπίστηκαν το έργο του.
Λεζερί : Προσπαθείτε να κάνετε τη Frontex, ΜΚΟ
Κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνάντησης, ο Λεζερί φέρεται να υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μετατρέψουν τον Frontex σε ΜΚΟ. Ορισμένοι από τους αξιωματούχους που ανέφεραν τα παραπάνω, δήλωσαν ότι το τέλος του επικεφαλής επισπεύσθηκε όταν έχασε την υποστήριξη της πατρίδας του, της Γαλλίας.
Για νέα αρχή στον οργανισμό μιλά το Βερολίνο
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Λεζερί , σημειώνοντας για ευκαιρία για μια «νέα αρχή» στον οργανισμό.
«Προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους διαλεύκανσης των ισχυρισμών, δημιουργώντας πλήρη διαφάνεια και διασφαλίζοντας ότι όλες οι αποστολές του Frontex πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε ο Μαξιμίλιαν Καλ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Παρασκευή.
Η αποχώρηση Λεζερί σφραγίζει μια πολυετή περίοδο στην οποία η Frontex εμπλέκεται επανειλημμένα σε διαμάχες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα της μετανάστευσης, με ορισμένες χώρες να εμφανίζονται (πολλές φορές από απόσταση) ως υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες να υπογραμμίζουν συνεχώς τη σημαντικότητα του έργου της.
Η καταγγελίες για την εσωτερική λειτουργία της Frontex
Ο οργανισμός βρέθηκε επανειλημμένα αντιμέτωπος με καταγγελίες για σημαντικά παραπτώματα, σχεδόν από την ημέρα που ξεκίνησε να οργανώνεται. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε εσωτερικές διαδικασίες τις Frontex, όπως για παράδειγμα η εργασιακή κουλτούρα του οργανισμού και η διαδικασία προσλήψεων (υπήρξαν άτομα που υποστήριξαν ότι δέχτηκαν προτάσεις για να εργαστούν στον οργανισμό και ξαφνικά αυτές αποσύρθηκαν) μέχρι τη μεταχείριση των μεταναστών που ζητούσαν άσυλο στην Ευρώπη αλλά και τα pushbacks για τα οποίες υπήρχαν πολλές αναφορές από ΜΚΟ.
Οι ερευνητές της OLAF, έβαλαν στο στόχαστρο τον Λεζερί και τον επικεφαλής του γραφείου του, Thibauld de La Haye Jousselin, εξετάζοντας αναφορές για παρενόχληση και γενικότερα κακή συμπεριφορά στελεχών μέσα στην έδρα της υπηρεσίας.
Πώς οδηγήθηκε στην παραίτηση
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από τον Λεζερί να παραιτηθεί από το πόστο του μετά την έρευνα, ενώ και οι συνήγοροι μεταναστών επανέλαβαν τη συγκεκριμένη έκκληση. Ο Λεζερί αρνήθηκε κατ’ εξακολούθηση όλες τις κατηγορίες που του απέδιδαν σε προσωπικό επίπεδο αλλά και όσες είχαν να κάνουν με pushbacks. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το προσωπικό του οργανισμού έχει συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες.
Ωστόσο, τα αρχικά ευρήματα της OLAF και οι αυξανόμενες αναφορές για κακοδιαχείριση φαίνεται ότι τελικά άλλαξαν το κλίμα, ωθώντας τον επικεφαλής της Frontex και άλλους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.
Η Frontex αναφέρει ότι «το διοικητικό συμβούλιο έλαβε γνώση των προθέσεών του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνεργασία (με τον Λεζερί ) έχει συνεπώς λήξει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πολιτικές αντιδράσεις μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex
Με ανακοινώσεις τους πολιτικοί φορείς της αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, μετά από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις.
Με δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, τονίζει πως: «Με ιδιαίτερο κρότο ανακοινώθηκε σήμερα η είδηση της παραίτησης του επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri αφού ήρθε ως επιστέγασμα επιβεβαίωσης των πληροφοριών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και μήνες σχετικά με την εμπλοκή του Οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα και ενέργειες καταπάτησης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου..
Η παραίτηση αυτή οδηγεί σε διασυρμό την χώρα. Είναι προφανές πια ότι η τακτική των pushbacks δεν ήταν μόνο αποκύημα της φαντασίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης αλλά και πολλών έγκριτων ξένων εφημερίδων μιλούν για «γνωστές πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων που λάμβαναν χώρα εις γνώση των τοπικών αρχών».
Μετά από το εν εξ εξελίξει αυτό σκάνδαλο των πρακτικών της Frontex που οδήγησε στην παραίτηση Leggeri, όχι μόνο το Υπουργείο Ναυτιλίας που προφανώς έχει την κύρια ευθύνη, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ, οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις για την φερόμενη εμπλοκή της χώρας μας σε ενέργειες που αντίκεινται στο δίκαιο της Θάλασσας, συνιστούν προσβολή στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, παραβιάζουν ευθέως τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες δικαίου.
Η περίπτωση των πρακτικών της Frontex επί των ημερών Liggerie κακοφόρμησε. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πια. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να πει στον ελληνικό λαό τι είδους εντολές έδινε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αν, για να υπηρετήσει τις ιδεοληψίες της, άφησε τη χώρα μας να συνδεθεί με ένα εγκληματικό σύστημα επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα εκθέτοντας τα στελέχη του Λ.Σ. σε νομικές συνέπειες. Τα στελέχη του Λ.Σ έχουν αποδείξει τις ευαισθησίες τους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον διεθνή διασυρμό της χώρας.
Απαιτείται άμεσα να ξεκινήσει επείγουσα έρευνα για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί καθώς η ανάληψη της ευθύνης από την πολιτική ηγεσία, μιας και είναι τόσο ο φυσικός όσο και ο ηθικός αυτουργός των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».
Με σχόλιό του στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜΕΡΑ25, αναφέρει: «Η παραίτηση του κ. Leggeri δεν αρκεί. Αν πράγματι η Frontex παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας σε παράνομες “επαναπροωθήσεις”, τότε θα πρέπει να διωχθεί ποινικά μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και με πολιτικούς που τους εξώθησαν σε αυτή την αποτρόπαια πρακτική».
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι – Πράσινοι επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους: «Ο κ. Λετζέρι παραιτήθηκε, μήπως πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί και ο κ. Μηταράκης;
Τέσσερις μήνες μετά τη βράβευση του Διευθυντή της Frontex, κ. Λετζέρι με τη “Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης”, από τον κ. Μηταράκη, ο κ. Λετζέρι υπέβαλε την παραίτηση του υπό το βάρος των αποκαλύψεων για συγκάλυψη από την πλευρά της Frontex επανειλημμένων περιστατικών επαναπροωθήσεων. Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, σχετική έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου σημείωνε ότι όχι μόνο η Frontex γνώριζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν αντέδρασε και κατάλληλα για να τις αποτρέψει. Έτσι φαίνεται ότι δικαιολογείται και η βράβευση του κ. Λετζέρι από την ελληνική κυβέρνηση με ένα βραβείο που δόθηκε για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη.
Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε σχετικά: «Αναμενόμενη ήταν η παραίτηση του κ. Λετζέρι μετά από τις καταγγελίες που συνεχίζονται κάθε μέρα για την ευθύνη της Frontex αναφορικά με τη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Λετζέρι στην επιστολή παραίτησης του ο οποίος σημειώνει: “η αποστολή/εντολή της Frontex έχει αλλάξει σιωπηλά, αλλά ουσιαστικά”.
Με λίγα λόγια, ο κ. Λετζέρι μας λέει παραπονούμενος ότι δεν είχε καταλάβει ότι η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν σημαντική για τη λειτουργία της Frontex, το οποίο ελπίζουμε να κατανοήσει ο επόμενος Διευθυντής της. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις που συνεχίζονται στα σύνορα της. Δυστυχώς για εμάς στην Ελλάδα δεν παραιτήθηκε και ο κ. Μηταράκης, που εξακολουθεί να εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε την άμεση παραίτηση του κ. Μηταράκη και καλούμε για μια ακόμη φορά την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Με πληροφορίες από: ethnos.gr & ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου