Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

«Πονάω» εδώ και 1,5 χρόνο

 
Έρευνα για τη σειρά περιστατικών υπερβολικής ή παράνομης χρήσης βίας ζητά το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας μετά το όργιο καταστολής σε βάρος φοιτητών στο ΑΠΘ 

«Μη με χτυπάτε... το κεφάλι μου... Πονάω... Δεν μπορώ να πάρω ανάσα» έλεγε ο φοιτητής, που έσερναν προχθές οι άνδρες των ΜΑΤ και στις 19 Μαΐου θα δικαστεί στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης, απείθεια και αντίσταση. 

Η βίαιη σύλληψη έγινε κατά τη διάρκεια του αστυνομικού πογκρόμ σε βάρος φοιτητών, που ξυλοφορτώθηκαν άγρια από διμοιρίες ενώ διαμαρτύρονταν για την προκλητική παρουσία της αστυνομίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και την είσοδο ειδικών φρουρών στα ΑΕΙ. Σήμερα προγραμματίζουν να δώσουν νέα απάντηση, μαζί με εκπαιδευτικούς και αλληλέγγυους, σε διαδήλωση στη συμπρωτεύουσα στη 1 μ.μ. 

Οι εικόνες ντροπής ξεκίνησαν όταν ο δεύτερος συλληφθείς προκάλεσε τους ΜΑΤατζήδες και ύστερα τριγυρνούσε ανενόχλητος. Αρχικά ο 48χρονος ισχυρίστηκε ότι είναι καθηγητής δημοσιογραφίας, ύστερα ότι ήταν απόφοιτος του ΑΠΘ και τελικά φέρεται να είναι τραπεζικός υπάλληλος. Κατηγορείται μόνο για εξύβριση και θα δικαστεί από διαφορετική δικαστική έδρα.

«Πονάω» φώναζε τον Μάρτιο του 2021 και ο 29χρονος, ένας από τους πολίτες που χτυπήθηκαν αναίτια από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη, προκαλώντας γενική κατακραυγή και μαζικές κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας και της κυβερνητικής αυταρχικότητας.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για αναφορές σχετικά με μη αναγκαία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά φοιτητριών/-ών από την αστυνομία στο ΑΠΘ και καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν άμεσα αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες για τα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας ή/και άσκηση παράνομης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, και η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πολλά τέτοια περιστατικά, περιλαμβανομένων κακομεταχειρίσεων κατά ατόμων κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση, αλλά και υπερβολικής χρήσης βίας, όπως αποτυπώνεται σε διαδοχικές εκθέσεις της κατά το 2021-22» τονίζεται στην ανακοίνωση.


Το θέμα της εισβολής στο ΑΠΘ έφερε χθες στη Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θέτοντας στην κυβέρνηση ερωτήματα για στημένα σκηνικά και ζητώντας απαντήσεις κάνοντας λόγο για ομάδες ατόμων, που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, ενώ και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς καταδίκασαν σφοδρά τα γεγονότα.

«Θα τοποθετηθεί κάποιος από την κυβέρνηση, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με σειρά βίντεο που τουλάχιστον προκαλούν ερωτηματικά και ταυτόχρονα οργή και αγανάκτηση για τη δράση ενός "κυρίου", εντός εισαγωγικών, "μπροστινού" των δυνάμεων των ΜΑΤ που πρώτα προκαλεί δήθεν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μετά περιθάλπεται από αυτές και φυγαδεύεται ανενόχλητος. Κράτος ή παρακράτος;».

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε συνταγματική την παρουσία του σώματος ΟΠΠΙ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ από πέρυσι η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στην κατασταλτική πολιτική αρνούμενη την παρουσία της αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση για την κρίση του ΣτΕ έρχεται λίγες μέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας. Θυμίζουμε ότι η υπουργός Παιδείας έχει διατρανώσει την επιθυμία της κυβέρνηση για κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, μέσω του ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)