Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: LIVE η συζήτηση
 
 
Σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι της Βουλής η συζήτηση στην Ολομέλεια για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Το βράδυ η ψηφοφορία.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύγκρουση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό έρχεται μετά το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων κι άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την πώληση 40 επιπλέον F-16 στην Άγκυρα.

Μητσοτάκης:«Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης»

Στην ομιλία του στη βουλή εν όψει της ψήφισης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιείται στη σκιά του χθεσινού δημοσιεύματα της Wall Street Journal που εμφανίζει την αμερικανική διοίκηση να προωθεί την πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπερψηφιστεί η συμφωνία και έβαλε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμηρές αναφορές στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην άσκηση των καθηκόντων του υπουργού Άμυνας από τον κ. Π. Καμένο.

«Οφείλει ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης» διερωτήθηκε και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει με καθαρές κουβέντες για τη θέση του έναντι των κρίσιμων ανοικτών ζητημάτων. Χαρακτήρισε, δε, ως «εθνική εξαίρεση» την αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι λέει «όχι» στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και κάλεσε τον αρχηγό της να μην προσθέσει στον κατάλογο με τις «γκρίζες επιλογές του» την καταψήφιση της συμφωνίας.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ακούει ανοησίες για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από ένα κόμμα που είχαν υπουργό Άμυνας τον κ. Καμένο που έλεγε να κάνουμε αμερικανική βάση την Κάρπαθο.

«Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε με τον Διαφωτισμό και συντασσόμαστε με την Ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η παρουσία της χώρας στις συμμαχίες που ανήκει, θα είναι δυναμική.

Τσίπρας: Επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση

«Κατανοώ την δυσκολία στην οποία βρίσκεστε» είπε προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής. Δυσκολία, όπως εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «που σχετίζεται με «τα αποτελέσματα της πολιτικής σας και του συνεδρίου σας, εκεί που ανέβηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και εξαπέλυσε μια αντιπολιτευτική ομιλία που θα την ζήλευε και βουλευτής της αντιπολίτευσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για «αμηχανία» του πρωθυπουργού, όπως είπε, «μπροστά στην πρωτοφανή λαίλαπα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Μιλώντας για την συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς η συζήτηση δεν αφορά μόνο την κύρωση μιας συμφωνίας, αλλά αφορά τη θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική. «Υπερασπίζεστε μια συμφωνία δύο μέρες πριν πάτε στις ΗΠΑ. Μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα και την ώρα που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. Εγκαταλείπετε τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα της σταθερότητας, τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε η Ελλάδα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αλλάζουν πάγιες θέσεις της χώρας που επί σειρά ετών υλοποίησαν πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις ανάμεσα σε αυτές και κυβερνήσεις της ΝΔ. Ποια είναι τα αποτελέσματα του δόγματος που έχετε υιοθετήσει; Τα είδαμε όλα το 2020 με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», ενώ σημείωσε πως αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας.

Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα

Οι εισηγητές των κομμάτων άνοιξαν το πρωί τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Η Συμφωνία θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή της.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτηση της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευση δήλωσαν ότι την καταψήφισαν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)