Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Τουρκικά ΜΜΕ: «Κλείδωσε» η συμφωνία για την αγορά 40 F-16 από τις ΗΠΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: «Κλείδωσε» η συμφωνία για την αγορά 40 F-16 από τις ΗΠΑ
 
Πανηγυρίζει η Τουρκία μετά το αίτημα Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για πώληση F-16 στην Άγκυρα, στο παρά πέντε της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στην Τουρκία μετά το δημοσίευμα της WSJ, σύμφωνα το οποίο ο Τζο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 40 F-16 και την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου μαχητικών του ίδιου τύπου. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη μεταβεί στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια «πολιορκίας» μέσω «λόμπινγκ» στο Κογκρέσο. Μάλιστα, μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας από την Wall Street Journal, το δημοσίευμα της οποίας επικαλείται δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, φιλοξενήθηκε στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Στην Τουρκία δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ.

Κλίμα αισιοδοξίας στην Τουρκία

Στην Τουρκία, η είδηση μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως και είπε ταμάμ», δηλαδή είπε εντάξει αυτή τη φορά στην Τουρκία, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη.

«Επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας και ανακούφισης μετά τις απανωτές αρνήσεις του Τζο Μπάιντεν για κάθε θέμα, ακόμα και για μια συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε και ένα ναι στην Τουρκία, αυτό εδώ», όπως σχολίασαν.

Για την Άγκυρα, η κίνηση Μπάιντεν, αποτελεί έμπρακτη στροφή από τις ΗΠΑ, που αποτελεί μια ευνοϊκή εξέλιξη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αν και πρόκειται για συμβιβασμό, καθώς η Αμερική δεν δίνει στην Άγκυρα μαχητικά F-35, αλλά ακόμη και για τα F-16 o Τούρκος πρόεδρος κινούσε Γη και ουρανό», σημείωσε η Μαρία Ζαχαράκη.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να πείσει το Κογκρέσο να πει το «ναι στην πώληση» των αμερικανικών F-16.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στο «παρά πέντε» της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μάλιστα, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στις 18 Μαΐου θα μεταβεί και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συναντήσει τον Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου.

Η Έρικα Όλσον, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης, ρωτήθηκε για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει το θέμα. Στην απάντησή της, αρκέστηκε να πει ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη διπλωματία και χαιρετίζουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Σημείωσε ότι μετά τη συνάντηση έχουν μεσολαβήσει νέες μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λευκό Οίκο.

Διπλό αίτημα από Τουρκία: Και αγορά F-16 και εξοπλισμοί

Σχετικά με το δημοσίευμα της WSJ, σύμφωνα με το οποίο ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής στο Κονγκρέσο την έγκριση πώληση προηγμένων αμυντικών συστημάτων και άλλων εξοπλισμών για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αξιωματούχος επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι η Τουρκία έχει καταθέσει δύο διαφορετικά αιτήματα:

  1. ένα για αγορά και ένα για αναβάθμιση των F-16 και ότι αυτό εξετάζεται από την Αμερικανική διοίκηση.

 Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Θα αγοράσουμε και εμείς σαράντα και άλλα τόσα ραφάλ. Λεφτά δεν έχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)