Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Αισχροκέρδεια με τη βενζίνη - Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι, έφτασε τα 2,63 ευρώ η απλή

Αισχροκέρδεια με τη βενζίνη - Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι, έφτασε τα 2,63 ευρώ η απλή

Κατόπιν εορτής οι έλεγχοι στις τιμές της βενζίνης. Η αισχροκέρδεια εξανέμισε το επίδομα καυσίμων μέσω fuel pass.

Στα ύψη η ακρίβεια με τις τιμές της βενζίνης να ακολουθούν ανοδική πορεία σε ένα νέο ξέφρενο ράλι. Την ίδια ώρα, εκτεταμένη είναι η αισχροκέρδεια, καθώς οι έλεγχοι έδειξαν ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια διαπιστώθηκε ότι ακολουθούν πρακτικές «αθέμιτης κερδοφορίας».

Οι τεράστιες αυξήσεις έχουν εξανεμίσει την επιδότηση καυσίμων μέσω του fuel pass. Εξ ου και στο τραπέζι είναι σκέψεις για παράταση της επιδότησης καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν.

Ενδεικτικό είναι εταιρείες οδικής βοήθειας καλούνται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα για αυτοκίνητα που έχουν μείνει από βενζίνη. Και αυτό καθώς αρκετοί πλέον είναι οι οδηγοί που αποφεύγουν να επισκεφθούν τα πρατήρια, προσπαθώντας να εκμεταλευτούν μέχρι και την τελευταία σταγόνα στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων.

Η αισχροκέρδεια εξανέμισε το επίδομα μέσω fuel pass

«Έχουμε ελέγξει 137 πρατήρια καυσίμων, η Υπηρεσία έχει επεξεργαστεί τα 64 από τα 137», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που οι καταναλωτές αιμορραγούν οικονομικά εδώ και μήνες.

Μόλις χθες, Δευτέρα (23/5) έφτασαν στο υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία για τις τιμές των καυσίμων και η υπηρεσία ξεκίνησε τη μελέτη των στοιχείων. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 ενώ πρόσθεσε πως: «στα διυλιστήρια θα είναι πιο σύνθετος ο έλεγχος γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των στοιχείων».

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν γίνονταν έλεγχοι νωρίτερα από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, και εάν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα και ποια μέτρα έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης από τότε έως σήμερα.

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουμε ελέγξει 137 πρατήρια καυσίμων. Η Υπηρεσία έχει επεξεργαστεί τα 64 από τα 137 και σε αυτά τα 64 έχουν διαπιστωθεί 17 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 17 πρόστιμα. Χωρίς παράβαση είναι 47, ενώ σε επεξεργασία είναι τα υπόλοιπα 73. Το ποσοστό παραβατικότητας στα ήδη ελεγμένα είναι ακριβώς 26%. Αφορά σε όλη την επικράτεια, και σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Σε εξέλιξη είναι και ο μεγάλος έλεγχος στα διυλιστήρια. Είχαμε δώσει προθεσμία στα διυλιστήρια, μέχρι χθες 23 Μαΐου, να παραδώσουν τα στοιχεία. Ενημερώθηκα από την υπηρεσία ότι τα στοιχεία αυτά έχουν παραδοθεί και από τα δύο διυλιστήρια, οπότε η Υπηρεσία ξεκινά τώρα τη μελέτη αυτών των στοιχείων. Στα διυλιστήρια θα είναι πιο σύνθετος ο έλεγχος γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των στοιχείων».

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι -μετά από τόσους μήνες- κατά τους οποίους οι καταναλωτές πληρώνουν «χρυσή» τη βενζίνη, έπρεπε τώρα να ξεκινήσει αυτή η μελέτη και όχι από την αρχή της κρίσης στις τιμές των καυσίμων.

Έλεγχοι τις τελευταίες… τρεις εβδομάδες - Τώρα ξεκινά η μελέτη των στοιχείων από τα διυλιστήρια

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο υπουργός για τους ελέγχους στα καύσιμα: «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουμε κάνει ελέγχους σε πάρα πολλά πρατήρια καυσίμων, στα οποία έχουμε καταγράψει παραβάσεις που αναλογούν, δυστυχώς, στο 26%. Ένα στα τέσσερα πρατήρια φαίνεται ότι λαμβάνει πρόστιμο από τη "ΔΙΜΕΑ"».

Στα ύψη οι τιμές της βενζίνης

Στα νησιά η βενζίνη καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σε αρκετά νησιά έχει υπερβεί τα 2,5 ευρώ το λίτρο, περίοδο που ακόμη δεν είναι τουριστική όταν «παραδοσιακά» οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα.

Η σύγκριση των τιμών βενζίνης μεταξύ νησιών που έχουν 17% ΦΠΑ και άλλων που ο ΦΠΑ είναι στο 25%, αποκαλύπτει «μαύρη τρύπα» στους ελέγχους για αισχροκέρδεια.

Χαρακτηριστικά, η τιμή της βενζίνης ανά λίτρο έφτασε:

  1. 2,47 στη Λέσβο
  2. 2,58 στη Λήμνο

Και αυτό παρότι στη Λέσβο έχει χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 17% έναντι 24% στη Λήμνο.

Επίσης:

  1. 2,325 στη Σάμο (με 17% ΦΠΑ)
  2. 2,298 στη Χίο (με 17% ΦΠΑ)
  3. 2,63 στην Ικαρία (με 24% ΦΠΑ)
  4. 2,485 στην Κω (με 17% ΦΠΑ)
  5. 2,32 στη Λέρο (με 17% ΦΠΑ)
  6. 2,498 στη Ρόδο (με 24% ΦΠΑ)

Εντύπωση προκαλεί πώς η βενζίνη στην Κω με μειωμένο τον ΦΠΑ είναι υψηλότερη από τη Ρόδο που έχει συντελεστή ΦΠΑ 24% στα καύσιμα.

Νοθεία στα καύσιμα: Βρήκαν νέφτι στη βενζίνη

Την ίδια ώρα κρούσματα νοθείας στα καύσιμα αποκαλύπτονται καθημερινά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, βρέθηκε καύσιμο που μόλις το 20% ήταν βενζίνη και το υπόλοιπο 80% νέφτι.
Η νοθεία, πέραν της αισχροκέρδειας στα πρατήρια, εγκυμονεί για τα αυτοκίνητα σοβαρές βλάβες στον κινητήρα, που θα κοστίσουν ακριβά στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Μάλιστα, μηχανικοί αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι σε καταστροφή του κινητήρα του αυτοκινήτου. Μηχανικός σημειώνει ότι τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε βλάβες λόγω νοθευμένου καυσίμου.

Η συμβουλή του ειδικού

Η τεράστια ακρίβεια στη βενζίνη έχει οδηγήσει τους οδηγούς στο «κυνήγι» για το φθηνότερο βενζινάδικο, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να πέφτουν πάνω σε επιτήδειους που γεμίζουν το ρεζερβουάρ ενός πελάτη με καύσιμο αμφιβόλου ποιότητας.

«Όπως έχουμε δικηγόρο και λογιστή έτσι πρέπει να έχουμε και βενζινάδικο εμπιστοσύνης» τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Αττικής, Απόστολος Καλατζόπουλος και προέτρεψε «να πονηρευτούμε» ως καταναλωτές και να βγούμε από την άγνοια.

Όπως είπε, πρέπει:

  • Να ξέρουμε τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ: «Αν χωράει 45 λίτρα, μην πάρουμε 56».
  • Να κοιτάμε πόσα καίει το αυτοκίνητο στα 100 χιλιόμετρα. «Μπορεί να μας δίνει 5 κι αν ξαφνικά γίνει 12 και 13, τότε κάτι συμβαίνει».
  • Να είναι καλά συντηρημένο το αυτοκίνητο.
  • Θα χρειαστούμε 250 ευρώ για αντικατάσταση της αντλίας βενζίνης, γι’ αυτό ποτέ να μην μένει εντελώς άδειο το ρεζερβουάρ που χρειάζεται καύσιμο για να λιπαίνεται.

«Κανείς δεν χαρίζει κάτι, ακόμα κι αν λέγεται προσφορά»

«Προς τι τα πεντάευρα για να φτάσουν από το βενζινάδικο ως το μετρό; Αν κάποιος γεμίσει το ρεζερβουάρ δεν περνάς εβδομάδα; Όποιος γεμίζει, τελικά παίρνει βενζίνη στην καλύτερη τιμή», είπε ο κ. Καλατζόπουλος.

«Κανείς δεν χαρίζει κάτι, ακόμα κι αν λέγεται προσφορά. Κάθε μέρα υπάρχει αύξηση και μείωση. Μέχρι πρότινος ξέραμε την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας και του κράτους για τις πέντε επόμενες ημέρες, τώρα μόνο για τις επόμενες δύο», είπε ο κ. Καλαζόπουλος.

«Η αγορά είναι ελεύθερη και στην περιοχή μου δύο βενζινοπώλες πουλούν φθηνά, άλλοι δύο ακριβά και οι υπόλοιποι 16 που πουλάμε στο ίδιο επίπεδο είμαστε βλάκες», είπε ο κ. Καλατζόπουλος και υπενθύμισε «για την ιστορία» ότι όταν άνοιξε το βενζινάδικό του το 1985, η βενζίνη κόστιζε 57 δραχμές δηλαδή 17 λεπτά

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)