Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ώρα για επίδομα ρεύματος με Taxisnet: Τα «μυστικά» του Power Pass

Ώρα για επίδομα ρεύματος με Taxisnet: Τα «μυστικά» του Power Pass
 
Κατατέθηκε η ρύθμιση για το επίδομα ρεύματος, στο νομοσχέδιο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος». Ξεκινούν οι αιτήσεις, όλες οι πληροφορίες και τα «μυστικά».

Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε, χθες το βράδυ, η ρύθμιση για το επίδομα ρεύματος, ανοίγοντας και επίσημα τον δρόμο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος», η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πια θέμα ημερών για να ανοίξει. Μάλιστα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τέλη του μήνα, μέχρι και -το αργότερο- στις αρχές Ιουνίου. Τα χρήματα θα πιστωθούν επίσης μέσα στον Ιούνιο.

Το επίδομα θα ξεκινά από τα 18 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ.

Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση για επίδομα ρεύματος

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
  • θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023.

Για την αίτηση, θα πρέπει να έχετε επίσης διαθέσιμα:

  • ΑΦΜ
  • IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Λογαριασμός σε άλλο όνομα και άλλες ειδικές περιπτώσεις

  • Κοινό ρολόι: Το επίδομα θα το πάρει όποιος έχει το ΑΦΜ του στον λογαριασμό που εκδίδεται. Εάν δεν εμφανίζεται, τότε θα πάρουν μισό-μισό αυτοί που θα κάνουν την αίτηση.
  • Λογαριασμός σε άλλο όνομα: Για την κλασική περίπτωση που βγαίνει σε άλλο όνομα ο λογαριασμός, τότε, θα πηγαίνει με βάση τη δήλωση που θα κάνουμε στην πλατφόρμα για την κύρια κατοικία ή στο Ε1. Θα κυριαρχεί το τι θα δηλώσουμε στην πλατφόρμα.
  • Φοιτητική κατοικία: Για να είναι κάποιος δικαιούχος, μόνο αν υποβληθεί το φετινό Ε1, θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή στον πίνακα 6.

Ποιοι δικαιούνται έξτρα 250 ευρώ για ρεύμα

Έξτρα επιδότηση ρεύματος ύψους 250 ευρώ θα δοθεί στους φοιτητές για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου. Τα ποσά θα δοθούν τώρα για πρώτη φορά, αφού συμπληρωθούν στο Ε1 οι κωδικοί.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του Power Pass

Θα υπάρχουν 4 κριτήρια που πρέπει να πληροί όποιος κάνει αίτηση:

  • Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Υπολογίστε πόσα χρήματα θα πάρετε

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν για τη χρονική περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο, η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει έως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Οι «κόφτες» για Power Pass

Το φορολογητέο εισόδημα έχει ανακοινωθεί ότι πρέπει να μην ξεπερνά τα 45.000 ευρώ. Θα αφορά το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα που έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό. Οι έγγαμοι, πρέπει να σημειώσουν ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Ένας τύπος «κόφτη» θα υπάρχει και στα πολύ υψηλά ποσά σε λογαριασμούς. Για παράδειγμα, αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια στα 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, τότε το 60% (δηλαδή το ύψος της επιδότησης) από τα 2.000 ευρώ που απομένουν για την καθαρή επιβάρυνση, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει επιδότηση 1.200 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Τα 600 ευρώ είναι το ανώτατο ποσό

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)