Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Οι τρεις όροι που βάζει η αντιπολίτευση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οι τρεις όροι που βάζει η αντιπολίτευση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
 
 
 
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θέτουν όρους για να αξιολογηθούν οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Μπορεί Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν να μας διαβεβαίωσαν για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε επίσκεψη πολιτικού ηγέτη σε άλλη χώρα, όμως για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας κι αυτό των επιδιώξεων της Άγκυρας για αναβάθμιση του στόλου των F-16 και της πιθανής αγοράς ακόμα 40 μαχητικών αεροσκαφών δεν ακούσαμε κουβέντα από τα χείλη του αμερικανού προέδρου. Τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες.

Η αντιπολίτευση, σε συνέχεια της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ στη Βουλή, θέτει τους δικούς της όρους για να δει με θετική ματιά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και της δεξίωσης που ακολούθησε, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία θέτει δύο προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως επιτυχία το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο κ. Τσίπρας στην συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για τις βάσεις καθώς και στις συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Δηλαδή:

-αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία και όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δις. ως αντιστάθμισμα,

-ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και - προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού. «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέχρι τότε δεν θα σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω», υπογραμμίζει.

Τι ζητά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά τη δημόσια δέσμευση από την αμερικανική πλευρά ότι «δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία».

«Προτεραιότητα από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας μη σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας, τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής κρίσης κάνει παζάρι πάνω στην προσπάθεια χωρών της ΕΕ να νιώσουν ασφάλεια.

Η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για ένα νέο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την αγορά μιας μοίρας F35, δεν μπορεί να θέτει σε δεύτερο πλάνο αυτή την προτεραιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.

Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου

Με τη φράση «υπάρχουν πράγματα που λέγονται δημόσια και πράγματα που είναι καλύτερα να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες», σχολίαζαν από τις ΗΠΑ κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν και η τουρκική προκλητικότητα.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια του τετ α τετ που είχαν οι δυο ηγέτες στον Λευκό Οίκο συζήτησαν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, όχι μόνο διμερούς αλλά και περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου και του ζητήματος της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό να παραδίδει στον Αμερικανό πρόεδρο και τον χάρτη της Άγκυρας για την αποκαλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και λεπτομέρειες που αφορούν την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι περισσότερα για το θέμα της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός στη σημερινή ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης περιεστράφη γύρω από το Ουκρανικό και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, εκτενής συζήτηση έγινε και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις πολλές και σημαντικές πλέον αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35.

Διαφωνίες από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Ο κύριος Μητσοτάκης «λανσάρει» στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως «καλού παιδιού» στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως «μεσάζοντα» για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

«Μόνο που από αυτή τη «συναλλαγή», ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός που θα πληρώσει την "καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις" με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέα κούρσα ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και με νέους μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά που θα ωφεληθούν από τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν», προσθέτει ο Περισσός.

«Όσο για τη δήθεν προστασία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις "συνεκμετάλλευσης"», επισημαίνει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 δεν είχε εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όμως τοποθετήθηκε σχετικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Οι ΗΠΑ είναι η βασική δύναμη που καθορίζει τα πράγματα στην περιοχή μας, στα ελληνοτουρκικά, στην Ουκρανία, στη Ρωσία και εκεί βλέπω το απόλυτο μηδέν από πλευράς ελληνικής διπλωματίας, μια μεγάλη τρύπα στο νερό», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Αντίθετα με τον Ερντογάν ο οποίος παίζει ένα παιχνίδι βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καμία στρατηγική εκτός από το να λέει «ναι σε όλα» και να εισπράττει μία «ωραία ατμόσφαιρα» στην Ουάσινγκτον, που χαροποιεί έναν κ. Μητσοτάκη οποίος κατόπιν επιστρέφει στην Αθήνα με άδειο καλάθι». 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)