Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ανατιμήσεις: Στις μυλόπετρες της ακρίβειας οι καταναλωτές – Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί

Ανατιμήσεις: Στις μυλόπετρες της ακρίβειας οι καταναλωτές – Το ράλι στα σιτηρά «καίει» το ψωμί

👉Νέο κύμα επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές

👉Ζαλίζουν οι τιμές της βενζίνης: Φόβοι ότι θα φτάσει ακόμη και τα 3 ευρώ – Σε ποιο νησί η τιμή αγγίζει τα 2,61 ευρώ


Μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και όλα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη.

Το χθεσινό ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου “χωριάτικο” έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ στα πιο εξεζητημένα είδη, π.χ. ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι.

Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ πήγε κοντά στα 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Παρότι τα αποθέματα αλεύρων σιταριού, σμιγαδιού και άλλων δημητριακών σε συνδυασμό με τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούν οι μύλοι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δεδομένη χρονική περίοδο, η πορεία των τιμών αυξάνει την ανησυχία δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ράλι στις πρώτες ύλες

Ακόμη και όσοι εκτιμούσαν πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση ενόψει της νέας σοδειάς, η οποία «παραδοσιακά» ρίχνει τις τιμές, το ξανασκέφτονται, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται.

Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς της ενέργειας.

Εισαγόμενος πληθωρισμός και εκτίναξη του κόστους παραγωγής

Η νέα άνοδος κατά 35% που καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Μάρτιο και η εκτίναξη του κόστους παραγωγής – κτηνοτροφία κατά 26,5% τον ίδιο μήνα «δείχνουν» νέες ανατιμήσεις στο ράφι και περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ, ο Απρίλιος κατέγραψε υποχώρηση στους όγκους πωλήσεων της τάξεως του 7%-8%, παρά το γεγονός ότι αφορούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για τον Μάιο, με την αγορά στο σύνολό της να έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της στον τουρισμό.

 

Ζαλίζουν οι τιμές της βενζίνης: Φόβοι ότι θα φτάσει ακόμη και τα 3 ευρώ – Σε ποιο νησί η τιμή αγγίζει τα 2,61 ευρώ

 https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/05/5536427-1024x683.jpg

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η βενζίνη με τους πρατηριούχους να εκφράζουν τους φόβους τους πως η τιμή της θα φτάσει σύντομα τα 3 ευρώ ιδίως στα νησιά που η τιμή της παρουσιάζει μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η υψηλότερη τιμή βενζίνης καταγράφεται αυτή τη στιγμή στη Νίσυρο, όπου το λίτρο φτάνει στα 2,61 ευρώ.

«Είναι ένα αρνητικό σενάριο που όμως μπορεί να γίνει πραγματικότητα το επόμενο χρονικό διάστημα» αναφέρει μιλώντας στο grtimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων.

Όπως μάλιστα λέει, «το σενάριο αυτό είναι προφανώς απαγορευτικό για τον Έλληνα καταναλωτή, για τις υπηρεσίες, για το κράτος και γενικότερα για όλους και για όλα».

Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο ιδιοκτήτης ενός από τα κεντρικότερα πρατήρια υγρών καυσίμων στην πόλη της Ρόδου, ο κ. Θανάσης Σταυριανάκης, ξεκαθάρισε ότι αφενός οι ίδιοι οι πρατηριούχοι δεν έχουν περιθώριο να συγκρατήσουν τις αυξήσεις, αφετέρου είναι επείγουσα ανάγκη να παρέμβει η ίδια η κυβέρνηση στο θέμα:

«Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς. Από μέρα σε μέρα, περιμένουμε ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 3 ευρώ (!) Είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει η ίδια η κυβέρνηση και να λάβει μέτρα –είτε να μειώσει τον φόρο είτε να μειώσει τον ΦΠΑ. Στην Βόρεια Ελλάδα ο κόσμος πηγαίνει στην…. Βουλγαρία εδώ όμως στα νησιά δεν έχουν επιλογές. Οι δικοί μας πελάτες, που είναι οι ντόπιοι, οι επαγγελματίες όπως τα ταξί, τα τουριστικά λεωφορεία κ.λπ. είναι πολύ προβληματισμένοι. Δεν γεμίζουν πια το ρεζερβουάρ. Βάζουν 10, 15 ή 20 ευρώ. Δεν πάει παραπάνω. Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ αφού έχει να αντιμετωπίσει και τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα άλλα προϊόντα. Οι τουρίστες δεν το σκέφτονται, έρχονται και γεμίζουν».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυριανάκης, αν και στην Ρόδο δεν υπάρχει σωματείο βενζινοπωλών, τα περίπου 100 πρατήρια σε όλο το νησί αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προμήθειες και την κατανάλωση: «Τέτοιες εποχές, το κάθε πρατήριο προμηθευόταν καθημερινά περίπου 3.000 λίτρα. Τώρα είναι ζήτημα να φτάσουμε τα 1.500 λίτρα. Καταλαβαίνετε ότι η κατανάλωση και η ζήτηση από τους πελάτες μας, έχει πέσει στο μισό! Εμείς σαν ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων στη Ρόδο, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές –πράγμα πολύ δύσκολο. Ένα πρατήριο έχει πάρα πολλές δαπάνες και απαιτήσεις. Σε όλο το νησί δεν θα βρεις χαμηλότερες τιμές –ούτε στα απομακρυσμένα χωριά. Μόνον κάποιες εταιρείες έχουν δικά τους καταστήματα που προσπαθούν να πουλήσουν λίγο φτηνότερα τα καύσιμα και λειτουργούν σε βάρος μας (αφού έχουν τεράστια κέρδη). Ωστόσο, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές…», τόνισε ο κ. Σταυριανάκης.

Με πληροφορίες από: ot.gr & documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)