Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Καθαρίζουν και το δάσος που... κάηκε στον Υμηττό!

 
Με σημαντική καθυστέρηση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χτες ότι γίνονται εργασίες αντιπυρικής προστασίας σε 60 περιοχές της χώρας ● Ανάμεσα σε αυτές και το Πανόραμα Βούλας που κάηκε το προηγούμενο Σάββατο!

Εξαγγέλλουν έργα καθαρισμού δασών από πέρυσι, ψηφίζουν διατάξεις για αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, παίρνουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναθέτουν τα δάση στο ΤΑΙΠΕΔ για να γίνουν όλα γρηγορότερα και τελικά θα φτάσουν, αντί να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη, να μαζεύουν τις στάχτες της καταστροφής.

Θα μπορούσε να είναι απλώς αντιπολιτευτική ρητορική αλλά δυστυχώς επιβεβαιώνεται ήδη από επίσημη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μας ενημερώνει ότι τώρα υλοποιούνται εργασίες καθαρισμού στον Υμηττό, οι οποίες θα καλύψουν και την περιοχή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που κάηκε το περασμένο Σάββατο. Μας αποκαλύπτει επίσης η ανακοίνωση ότι στον Υμηττό «οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης καύσιμης ύλης» θα γίνουν «σε έκταση 2.220 στρεμμάτων».

Δηλαδή, θα καθαριστεί μια έκταση μισή σε μέγεθος συγκριτικά με εκείνη που κάηκε πριν από μία εβδομάδα και μετρήθηκε επισήμως στα 4.322 στρέμματα. Το μόνο που προσπαθεί να κρύψει είναι ότι αυτές οι εργασίες θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά καθυστέρησε η προκήρυξη της διαδικασίας και θα τελειώσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ γίνεται προσπάθεια να μετακυλισθούν ευθύνες στο Δασαρχείο που δεν είχε έτοιμη μελέτη. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι:

■ Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε νομοσχέδιο-σκούπα είχε περιληφθεί διάταξη που επέκτεινε τις δυνατότητες απευθείας αναθέσεων για συμβάσεις «μελετών, υποστηρικτικών υπηρεσιών και έργων καθαρισμού δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρησης δασικού οδικού δικτύου καθώς και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την προστασία των περιοχών». Το ίδιο νομοσχέδιο έδινε αρμοδιότητες στον ΔΕΔΔΗΕ να εκτελεί εκείνος εργασίες κλαδεμάτων και υλοτομίας σε περιοχές όπου δίκτυα ηλεκτρισμού διέρχονται από περιοχές που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.

■ Από τις αρχές του 2022, οι διαδικασίες απευθείας ανάθεσης έργων δασοπροστασίας είχαν ανατεθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.» στις 21/3/2022, όταν το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε τα έργα και στον Υμηττό, η μεσολάβηση του Ταμείου «αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ανατεθούν τα έργα χωρίς τις δράσεις δημοσιότητας και να ξεκινήσουν αμέσως, καθώς επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών και φέτος το καλοκαίρι που θα έφερναν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση εν όψει εκλογών». Προσθέταμε επίσης ότι ένας ακόμη λόγος για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ είναι η διάθεση ενός «πακτωλού» χρημάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που για πρώτη φορά μπορούν να δοθούν για καθαρισμούς δασών και διανοίξεις δασικών δρόμων και φτάνουν τα 72 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός διέθετε μονοψήφιο αριθμό για ανάλογες δράσεις.

Φτάσαμε όμως στον Ιούνιο και χρειάστηκε ήδη να ξεσπάσει μια καταστροφική πυρκαγιά στα όρια μεταξύ αστικού ιστού και δάσους για να μας ενημερώσει χθες υπερηφάνως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί, απομακρύνεται συσσωρευμένη επί δεκαετίες καύσιμη βιομάζα, συντηρούνται δασικοί δρόμοι και διανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» σε περισσότερες από 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών ο Υμηττός, το Σέιχ-Σου, ο Πόρος, το Προκόπι στη Β. Εύβοια, το Κάτω Νευροκόπι, ο Αίνος της Κεφαλονιάς, η Στροφυλιά στην Ολυμπία.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς

Μάλιστα, αναφέρει η ανακοίνωση ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Δασών Κωνσταντίνο Αραβώση και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικής Πολιτικής, Ευάγγελο Γκουντούφα, πραγματοποίησαν αυτοψία σε τρεις περιοχές καθαρισμού του Υμηττού, «την περιοχή Παύλου Μελά στις υπώρειες του βουνού στον Καρέα, τον λόφο Αράπη και το Πανόραμα Βούλας», χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς καθαρίζεται στο... καμένο Πανόραμα.

Εκτός από την «αυτοψία», στην οποία οι εκπρόσωποι του «επιτελικού κράτους» απέφυγαν –όπως συνηθίζουν– να καλέσουν τα μέσα ενημέρωσης, η ανακοίνωση μας θυμίζει το «Εθνικό Πρόγραμμα Προστασίας Δασών “Antinero” που υλοποιείται με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και 22 εκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ». Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η ανάλυση των περιοχών που καλύπτονται καθώς:

  1. Σε 60 δασικές περιοχές ανά την επικράτεια, καθαρίζονται 77.000 στρέμματα (σ.σ.: δηλαδή περίπου όση είναι η έκταση μόνο του Υμηττού), διανοίγονται 12.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και συντηρούνται 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.
  2. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες σε περιοχές του Δασαρχείου Πειραιά (Αίγινα, Σαλαμίνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Πέραμα, Νίκαια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Κερατσίνι, Δραπετσώνα) και σε Μέγαρα, Πόρο, Μέθανα, Σπέτσες, Ολυμπία, Στροφυλιά, Βαρθολομιό, Ιωάννινα, δασικό σύμπλεγμα Γράμμου - Κοτύλης - Κορεστειών - Βιτσίου, Κεφαλονιά, Σέιχ-Σου Θεσσαλονίκης, Δασαρχείο Λαγκαδά (Ασκός, Κριθιά, Λευκοχώρι, Χωρούδα, Νέα Σεβάστεια, Σοχός, Πολυδένδρι, Καλαμωτό, Αρετή, Ξυλόπολη), Δασαρχείο Νιγρίτας (Βερτίσκο, Κερδύλλιο), Δασαρχείο Σερρών (δασικό σύμπλεγμα Λαϊλιά - Βροντούς - Παγγαίου), Σιδηρόκαστρο, Γουμένισσα, Δασαρχεία Χαλκίδας, Λίμνης, Αταλάντης, Λαμίας, Λάρισας, Μουζακίου, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Κάτω Νευροκοπίου, Καβάλας και Ροδόπης.
  3. Σε άλλες δασικές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Πεντέλη, η Πάρνηθα, η Λαυρεωτική και ο Ωρωπός, τα συνεργεία των εργολάβων δασοτεχνικών έργων δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει εργασίες και το υπουργείο υπόσχεται αυτό να συμβεί «τις επόμενες μέρες»...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)