Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ανένδοτος στα Πανεπιστήμια

Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ● Αμετακίνητο το υπουργείο Προ.Πο. που κρατά το ΑΠΘ υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ και του ειδικού οχήματος καταστολής διαδηλώσεων «Αίαντας», ενώ οι φοιτητές δίνουν ισχυρό «παρών» στους δρόμους απέναντί τους.

Ακάθεκτο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην τοποθέτηση των προσληφθέντων ειδικών φρουρών για την πανεπιστημιακή αστυνομία σε κατά τόπους τμήματα της Θεσσαλονίκης ώστε... να εκπαιδευτούν! Αμετακίνητοι όμως και οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα κι έξω από την πανεπιστημιούπολη υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ και του ειδικού οχήματος καταστολής διαδηλώσεων «Αίαντας».

Νέα ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) κατά του νόμου-πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ και για σήμερα προγραμματίζονται νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι... «πανεπιστημιακοί αστυνομικοί» θα προετοιμαστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού σε τμήματα της πόλης, αλλά και σε πορείες και άλλες υπηρεσίες ενεργού δράσης προκειμένου να αναλάβουν στη συνέχεια τα καθήκοντά τους εντός του ΑΠΘ. Εν τω μεταξύ, αυτόν τον ρόλο έχουν αναλάβει τα ΜΑΤ, όπως φαίνεται.

Ηδη 55 άτομα έχουν τοποθετηθεί στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, 20 στο Τούμπας, 5 στο Χαριλάου, άλλοι τόσοι στο Συκεών, στο Αμπελοκήπων και στο Ευόσμου, ενώ ακόμη 5 εντάχθηκαν στις ομάδες περιπολίας πόλης. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, αναμένεται να συμμετάσχουν στις δυνάμεις καταστολής και παρακολούθησης για πορείες, ενώ στα μέσα Αυγούστου θα αποφασιστεί η οριστική τοποθέτησή τους στην πανεπιστημιούπολη.

Απόψε στις 7 οι φοιτητές που αντιδρούν απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ πρόκειται να πραγματοποιήσουν μαζική κινητοποίηση στην Καμάρα, έχοντας στο πλευρό τους πολλούς πανεπιστημιακούς-μέλη του ΕΣΔΕΠ.

Χθες, έδωσαν πάλι ισχυρό «παρών» έξω από το κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου και κατά της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων στο ίδρυμα. Παρότι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί με ανακοίνωσή τους έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από το ΑΠΘ, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τούς κρατάει αμετακίνητους στο campus, έτοιμους να καταστείλουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις έχοντας, εκτός από καπνογόνα και χημικά, στην «εργαλειοθήκη» τους και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού «Αίαντας».

Ο ΕΣΔΕΠ κατά του νόμου-πλαίσιο

Στο μεταξύ, με νέα ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ καταγγέλλει την «υπονόμευση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας και την αποδόμηση των προγραμμάτων σπουδών» από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ΕΣΔΕΠ, το προωθούμενο νομοσχέδιο «μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε υπεραγορές προγραμμάτων και τίτλων σπουδών, αλλοιώνει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των γνωστικών αντικειμένων Τμημάτων – Σχολών – Πανεπιστημίων και των μελών ΔΕΠ, εισάγει νέες ελαστικές και εργολαβικού τύπου σχέσεις (διαλύοντας περαιτέρω τις υφιστάμενες, ιδίως για τα μέλη ΔΕΠ), ενισχύει δραστικά τα εμπορικά χαρακτηριστικά των ιδρυμάτων και υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους ως όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών». Ο ΕΣΔΕΠ καλεί τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον νόμο-πλαίσιο στα ΑΕΙ και δηλώνει πως θα συμμετέχει με το Συντονιστικό των συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών του ΑΠΘ στις κινητοποιήσεις τους.

Οι κινητοποιήσεις στην Αθήνα

Στα Προπύλαια δίνουν σήμερα στις 6 το απόγευμα ραντεβού και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έπειτα από αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των γενικών συνελεύσεών τους. Οπως αναφέρουν, διαδηλώνουν ενάντια στον νόμο-πλαίσιο και στην ένταση της καταστολής στα ιδρύματα. Στη συνέχεια καλούν σε συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων στη Νομική στις 8 μ.μ. Οι φοιτητές ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού και νωρίς το πρωί της Παρασκευής έξω από τις πύλες των Πανεπιστημίων όπου προγραμματίζεται να τοποθετηθούν οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Πρόκειται για την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, την Πολυτεχνειούπολη στην Κατεχάκη και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) στην Πατησίων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)