Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ηγετική μορφή της βουλγαρικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο πρώην παλαιστής, ο Εβελιν Μπάνεφ

Ηγετική μορφή της βουλγαρικής εγκληματικής 

οργάνωσης ήταν ο πρώην παλαιστής, ο Εβελιν Μπάνεφ

 


 
Με τις βαλίτσες κατέθεταν Βούλγαροι μαφιόζοι στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας τις εισπράξεις από την κοκαΐνη ● Οι διευθυντές ήταν ενήμεροι και για τα ναρκωτικά και για φόνους αλλά έκαναν τα στραβά μάτια.

Για ξέπλυμα χρήματος που προερχόταν από εμπόριο κοκαΐνης καταδικάστηκε χθες η Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της χώρας της κεντρικής Ευρώπης έκρινε ότι ο τραπεζικός κολοσσός απέτυχε να ελέγξει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που γινόταν μέσω λογαριασμών της επί μία τετραετία (2004-2008) ενώ καταδίκασε για τον ίδιο λόγο και μια πρώην υπάλληλό του σε 20 μήνες φυλακή με αναστολή.

Το χρήμα που ξεπλενόταν μέσω της ελβετικής τράπεζας ανήκε σε Βούλγαρους μαφιόζους και προερχόταν από την πώληση κοκαΐνης. Ηγετική μορφή της βουλγαρικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν ένας πρώην παλαιστής ο Εβελιν Μπάνεφ, ο οποίος καταδικάστηκε αργότερα, το 2017 για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ιταλία και το 2018 για ξέπλυμα χρήματος στη Βουλγαρία. Αν και δεν καταζητείτο στην Ελβετία, τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθη στην Ουκρανία καθώς σε βάρος του υπήρχε σωρεία ενταλμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την πρώην υπεύθυνη σχέσεων της τράπεζας με τους πελάτες -που «εισέπραξε» 20 μήνες φυλακή- ότι βοήθησε στο ξέπλυμα των χρημάτων των Βούλγαρων μαφιόζων με τραπεζικές συναλλαγές ύψους μεγαλύτερου των 146 εκατ. ελβετικών φράγκων. Εξ αυτών συναλλαγές 43 εκατ. φράγκων πραγματοποιήθηκαν με μετρητά και εξ αυτών κάποιες με… βαλίτσες παραγεμισμένες με χρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα.

Τον Φεβρουάριο όμως η εν λόγω υπάλληλος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι ανώτεροί της στην Credit Suisse γνώριζαν έγκαιρα και για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης αλλά και για δύο φόνους στους οποίους είχαν εμπλακεί οι Βούλγαρους «πελάτες» με τις… βαλίτσες. Η ίδια, όπως είπε, είχε ενημερώσει εγκαίρως τους ανωτέρους της, αλλά τα αφεντικά αποφάσισαν να μη διακόψουν τις δουλειές μαζί τους.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Ιούνιο του 2005 που διαβάστηκε στο δικαστήριο, ανώτερος ιεραρχικά τραπεζίτης της Credit Suisse φέρεται να υποβαθμίζει δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής που συνέδεαν τη δολοφονία ενός από τους συνεργάτες του Μπάνεφ, με διακίνηση ναρκωτικών. «Μετά την ανθρωποκτονία αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις επιχειρηματικές σχέσεις. Το εν λόγω (σύντομο και ανακριβές) δημοσίευμα που συνδέει τη δολοφονία με την ισπανική κοκαΐνη... δεν έχει επιβεβαιωθεί», έγραψε ο τραπεζίτης στο email.

Περίπου δύο χρόνια αργότερα η μητέρα του θύματος δολοφονήθηκε λίγο πριν από προγραμματισμένη κατάθεσή της στο πλαίσιο έρευνας για τον Μπάνεφ. Τότε η υπάλληλος σχέσεων της Credit Suisse έθεσε ξανά το θέμα στους ανωτέρους της. Η αντίδρασή τους και η στιχομυθία που ακολούθησε μαζί τους -όπως την επικαλέστηκε η ίδια στο δικαστήριο- απολαυστική: «Σκότωσε κάποιον πελάτη της τράπεζας;». -«Οχι». -«Συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την τράπεζα;». - «Οχι». -«Και τότε ποιο είναι το πρόβλημά σας;». Η υπάλληλος είχε πληρωθεί αδρά για να «κάνει τουμπεκί». Τα μπόνους της το 2006 άγγιξαν τα 122 χιλιάδες ελβετικά φράγκα ενώ το 2007, το 2008 και το 2009 έφτασαν τα 180 χιλιάδες φράγκα.

Μετά την καταδίκη η Credit Suisse αντιμετωπίζει πρόστιμο 2 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση καταθέσεων αξίας μεγαλύτερης των 12 εκατομμυρίων φράγκων που η εγκληματική οργάνωση του Μπάνεφ διατηρούσε σε λογαριασμούς στην Credit Suisse.

Η Credit Suisse, που κατέθεσε έφεση, δηλώνει από την πλευρά της ότι ο Μπάνεφ που γνώρισε ήταν ένας… αθώος επιχειρηματίας. Διαφωνεί για την προέλευση των χρημάτων και υπογραμμίζει ότι ο Μπάνεφ και ο κύκλος του λειτουργούσαν νόμιμες επιχειρήσεις σε κατασκευές, ξενοδοχεία και leasing.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)