Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Η κυβέρνηση «κοιμήθηκε» και έχασε την ευκαιρία να παγώσει το Turkaegean: Tο παρασκήνιο

Η κυβέρνηση «κοιμήθηκε» και έχασε την ευκαιρία να παγώσει το Turkaegean: Tο παρασκήνιο
 
 
Πώς αδράνησε η κυβέρνηση στην επιτροπή που ενέκρινε το Turkaegean παρότι υπήρχε εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είχε περιθώριο δύο μηνών να κάνει ένσταση για το σήμα Turkaegean, ωστόσο παρότι είχε εκπρόσωπο στην επιτροπή δεν το έπραξε.

Όπως μετέδωσε το Mega, στην επιτροπή που ενέκρινε το Turkaegean εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη, δηλαδή έχει εκπρόσωπο και η Ελλάδα. Ωστόσο, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι εάν τον Δεκέμβριο του 2021 ο εκπρόσωπος της Ελλάδας γνώριζε και ενημέρωσε την Αθήνα για το θέμα. Και εάν ήταν ενήμερος, το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα δεν κίνησε τότε τη διαδικασία. Εκτός εάν γνώριζαν και υποτίμησαν το θέμα.

Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέθεσε το αίτημα για το Turkaegean η Ελλάδα είχε περιθώριο να κάνει ένσταση εντός δύο μηνών και δεν το έκανε. Έτσι καταχωρήθηκε το Turkaegean και πλέον η μόνη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα είναι να κάνει αίτηση ακύρωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται πως η Ελλάδα αγνοούσε οι Τούρκοι έκαναν τέτοιο αίτημα.

Ο οργανισμός που ενέκρινε κατοχύρωσε στην Τουρκία το Turkaegean είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στην Ισπανία και ανήκει στην Ε.Ε. Ο εν λόγω οργανισμός έχει μεν έδρα τη Μαδρίτη αλλά είναι επίσημο όργανο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι της Κομισιόν και ένας της Ευρωβουλής.

Το MEGA αναζήτησε από χθες Δευτέρα, απαντήσεις από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τον όρο «Turkaegean», και η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιο». Η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, η οποία έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να κατοχυρώσει το «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, αρνήθηκε να σχολιάσει «μεμονωμένες» περιπτώσεις, όπως μετέδωσε και το euractiv.

Κατόπιν εορτής και η αντίδραση του επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας λέγοντας ότι, «η χρήση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς, είναι αφενός παραπλανητική για τους τουρίστες, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία, και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Κατόπιν εορτής η αντίδραση από την κυβέρνηση

Για αθέμιτη εμπορική πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας έκανε λόγο το πρωί της Τρίτης (28/6) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο εμπορικό σήμα «Turkaegean», προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα υπάρξει προσφυγή της χώρας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, το ζήτημα με το «Turkaegean» δεν παράγει πολιτικά ζητήματα.

Στη Βουλή φέρνει το Turkaegean ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το ήξερε από πέρσι η κυβέρνηση!»

Στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούσε να καταθέσει αίτηση ανακοπής εις βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Ουδέποτε το έπραξε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα». Ωστόσο δεν πρόκειται απλά για ένα ιδιωτικό γραφείο στην Ισπανία αλλά για μια υπηρεσία της ΕΕ.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Όπως σχολιάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «ο υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι "η κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στον όρο turkeagean"». Σήμερα; Μα, το ξέρουν από πέρσι! Είναι δυνατόν να κινητοποιούνται κατόπιν εορτής; Σε όλα πια τα θέματα ο αυτοματισμός του «πιστού και δεδομένου»;».

«Turkaegean» ως και το καλοκαίρι του 2031! - Τρίβει τα χέρια της η Τουρκία

Έγγραφο, λοιπόν, που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, δείχνει ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτε όταν μπορούσε, όταν της δόθηκε η τρίμηνη προθεσμία, το σήμα «Turkaegean» κατοχυρώθηκε από την Τουρκία, και τώρα, έναν ολόκληρο χρόνο μετρά, τρέχει να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης.

Η Τουρκία πήρε αρνητική απάντηση από τις ΗΠΑ, αλλά θετική από την ΕΕ!

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δεν έδωσαν το «πράσινο φως» στη Τουρκία να διαφημίσει τον όρο «Turkaegean», σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είπε το σχετικό «ναι» στα τέλη του 2021.

Πιο αναλυτικά, ο Οργανισμός Τουρισμού, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, έστειλε αίτημα για να κατοχυρωθεί ο παραπάνω όρος και να χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο και αλλού.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκθρονίσουν το πιο ουδέτερο «Aegean» από την αγορά. Το αίτημα αφορούσε συγκεκριμένα στη χρήση του όρου για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Μέρος του αιτήματος της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και το αμερικανικό έγγραφο που απορρίπτει τον όρο «Turkaegean»:

Οι Τούρκοι συνόδευσαν την πρόταση τους με ένα σχετικό βίντεο με τίτλο «Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και την εξής λεζάντα: «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία».

Η «καμπάνια» της Τουρκίας:

Παρόλα αυτά, η αμερικανική υπηρεσία Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (USPTO), απέρριψε το σχετικό αίτημα, ενώ δημοσίευσε και σχετικό επίσημο έγγραφο.

Για το ζήτημα είχε εκφράσει την -σκληρή- άποψή του, στα τέλη Μαΐου, και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ο καθηγητής Γλωσσολογίας είχε χαρακτηρίσει «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η Τουρκία αποκαλεί το Αιγαίο «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!», είχε αναφέρει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «θάλασσα των Ελλήνων».

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)