Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Άκης Σκέρτσος: Για μείωση φόρου στα καύσιμα λεφτά δεν υπάρχουν

ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Επανέλαβε το πάγιο αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γιατί δεν προχωρά σε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Σκέρτσος έκανε μεταξύ άλλων μία παράδοξη ανάλυση, κατά την οποία οι φόροι στα καύσιμα αποτρέπουν τις... υπέρμετρες εισαγωγές από τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο. «Μείωση της φορολογίας των καυσίμων ισοδυναμεί με επιδότηση των εισαγωγών, δηλαδή των οικονομιών άλλων χωρών που παράγουν καύσιμα, και μάλιστα, με τρόπο που δεν θα είναι στοχευμένος στα πιο αδύναμα στρώματα» είπε ο υπουργός Επικρατείας, «ανακατεύοντας» την εντός συνόρων φορολογία με την διαχείριση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας και την κοινωνική πολιτική.

Προσπέρασε επίσης το γεγονός ότι η ακρίβεια οδηγεί σε μεγάλη μείωση κατανάλωσης, που μειώνει τα έσοδα του κράτους, επιβαρύνοντας τα δημοσιονομικά μεγέθη. Κατά τον κ. Σκέρτσο, μετράει μόνο η απώλεια φορολογικών εσόδων από την μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ που θα είναι δυσβάσταχτη για τον προϋπολογισμό. Έτσι, ακολούθησε και το επιχείρημα ότι όσοι υποστηρίζουν τη μείωση φόρων στα καύσιμα «θα πρέπει να εξηγήσουν ποιοι φόροι προτείνουν να αυξηθούν συμπληρωματικά», όπως και το ότι «ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή».

Σημειώνεται ότι μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων ως απάντηση σε αυτά τα επιχειρήματα υπάρχει ήδη διατυπωμένη η ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδη Τσαλακώτου: «είναι πιο σημαντικό σε εποχή πανδημίας να δώσεις 1,5 δισ. ευρώ για να ιδιωτικοποιήσεις τις επικουρικές συντάξεις; Ή να τα δώσεις για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα;»,...

Πηγή:avgi.gr

1 σχόλιο:

  1. Λεφτά μόνο για δάνεια (και αγύριστα) στον Λαμογιότατο και στο κόμμα των "ευπατρίδηδων" ΝουΔούλων:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)