Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Κι αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου ΔΕΝ θα πας...

Να ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά:
Πρώτον, τιμώ και σέβομαι τους πραγματικούς πιστούς. Μη σου πω κιόλας ότι ζηλεύω το σθένος τους και τις αντοχές τους. Νέμα προμπλέμα μαζί τους, που λένε και οι Σέρβοι.
Δεύτερον, πραγματικά θαυμάζω την διάνοια και την στρατηγική σκέψη του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου. Μιλάμε για μεγάλη μορφή τώρα, όχι για καμιά χαμογελαστή μετριότητα.

Τα γράφω τα ανωτέρω, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε όσον αφορά στη συνέχεια. Η οποία συνέχεια αφορά αφενός στο πρόσφατο γλεντάκι του Ιερώνυμου και αφετέρου στην έντονη προεκλογική φημολογία.
Στη Ζάλτσα, λοιπόν, μας πληροφορεί η έγκυρη ιστοσελίδα exapsalmos.gr ότι κάπως έτσι πήγε το στόρι:

«Στο ησυχαστήριο του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου βρέθηκε ο πολιτικός κόσμος το βράδυ της Τετάρτης
Εκεί βρέθηκαν οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος με την κόρη του, Θόδωρος Σκυλακάκης με τη γυναίκα του, Σίμος Κεδίκογλου, Μίνα Γκάγκα, Δόμνα Μιχαηλίδου και Ζωή Ράπτη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ενώ στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου ήταν και ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος. Το κτήμα του Αρχιεπισκόπου έχει απεριόριστη θέα στον Κορινθιακό, αλλά είναι σχετικά δύσβατο. Για να πάει κάποιος θέλει τουλάχιστον 2,5 ώρες, αφού τα τελευταία 40 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος που έχουν διανοίξει οι ΜΟΜΑ του Στρατού.
Ο δρόμος αυτός συμφώνησαν ότι πρέπει να φτιαχτεί και κάπως μοιραία στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και ο Θ. Σκυλακάκης, το “πορτοφόλι της κυβέρνησης”, όπως χαριτολογώντας έλεγαν οι παριστάμενοι».

Εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, δεν λέω, αλλά αυτό το «ο πολιτικός κόσμος» κανονικά έχει να κάνει με εκπροσώπους όλων (άντε των περισσοτέρων…) κομμάτων που φιγουράρουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, άλλο χρώμα πλην του γαλάζιου δεν υπήρχε. Που να μην θεωρείτο κιόλας παλιό ΠΑΣΟΚ, ορθόδοξο ο Ιερώνυμος, ακόμη θυμόμαστε πως πανηγύριζαν την εκλογή του οι κάθε λογής «πράσινοι». Και μην ακούω για Σκυλακάκη, που δεν προτίθεται να δώσει του αγγέλου του νερό, αλλά θα κληθεί ν’ ανοίξει την κρατική πορτοφόλα για να στρωθούν σαράντα χιλιόμετρα άσφαλτος και να πηγαίνουν και οι λίμο στη Ζάλτσα εκτός από τις τζιπούρες!

Αλλά όλα δείχνουν ότι έρχονται εκλογές. Και ο Ιερώνυμος, που μια φορά κι έναν καιρό φωτογραφιζότανε αεράτος πλάι στον Τσίπρα, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί Νέα Δημοκρατία εδώ και τώρα. Λογικό το βλέπω, δεν είναι παράλογο, αφού ο Αλέξης δεν μοιάζει και τόσο διατεθειμένος να επαναλάβει το φλερτ με την Εκκλησία ύστερα απ’ το σότο που έφαγε. Οπότε εν τη παλάμη παιδιά και πριν γράψει το κοντέρ φθινόπωρο, γιατί στη συνέχεια μπορεί να γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη…

Ως εκ τούτου, πάμε για τακτοποίηση κάτι χιλιάδων παπάδων που θα ζωγραφιστεί ως αντίβαρο στην παρουσία των κυβερνητικών στελεχών στο Pride («κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των κληρικών», το λένε κομψά) και για αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων ανά την επικράτεια και κυρίως των φιλέτων του Λεκανοπεδίου, ατάκα κι επί τόπου, μέσα στον καύσωνα, όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε. Δεν μπορώ να πω, το προσέχει το μαγαζί ο Ιερώνυμος και δεν το αφήνει να μπατάρει, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, με τόσο κόσμο να στενάζει απ’ την ακρίβεια, η παρέμβασή του μοιάζει κάπως άγαρμπη. Εκτός κι αν τους βρήκε τέρμα μπόσικους τους άλλους και σκέφτηκε «αν όχι τώρα, πότε;»…  

Χρήστος Ξανθάκης

newpost.gr

 

2 σχόλια:

  1. Φάτεεεεεεεεεεεεε Μη φοβάστε τίποτα. Πάλι αέρα θα μας βγάλουν τα ζωάδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαράντα σβέρκοι βωδινοὶ με λαδωμένες μπούκλες
    σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες
    ξετσίπωτοι, ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι
    ντυμένοι στα μαλάματα κ᾿ επίσημοι κι ωραίοι.

    Σαράντα λύκοι με προβιὰ (γι᾿ αυτούς χτυπά η καμπάνα)
    καθένας γουρουνόπουλο, καθένας νταμιτζάνα!
    Κι απὲ ρεβάμενοι βαθιὰ ξαπλώσανε στο τζάκι,
    κι αβάσταγες ενιώσανε φαγούρες στο μπατζάκι.

    Οξ᾿ ο κοσμάκης φώναζε: «Πεινάμε τέτοιες μέρες»
    γερόντοι και γερόντισσες, παιδάκια και μητέρες
    κ᾿ οι των επίγειων αγαθῶν σφιχτοὶ νοικοκυρέοι
    ανοίξαν τα παράθυρα καιὶ κράξαν: «Είστε αθέοι.
    Κ. Βάρναλης.
    Υποκλίνομαι στον ποιητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)