Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Νέα υπερκέρδη και νέοι εκβιασμοί

Κατά 13 φορές αυξήθηκαν τα κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας χάρη στην εκτίναξη των τιμών του αερίου • Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με αφορμή τα «αποκαλυπτήρια» των θηριωδών κερδών στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ • Τη φορολόγηση με 90% υποδεικνύει και η ΡΑΕ • Κινδυνολογία για απειλή της «ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας» με τον νέο μηχανισμό τιμολόγησης του ρεύματος από τον εκπρόσωπο των ηλεκτροπαραγωγών

Αποκαλυπτήρια χθες στη Βουλή για νέα υπερκέρδη, πολλαπλασιασμένα 13 φορές εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η κυβέρνηση έσπευσε, όπως έκανε με τη ΔΕΗ, να τα «μηδενίσει» την ίδια ώρα που οι ηλεκτροπαραγωγοί αμύνονται για τα δικά τους υπερκέρδη απειλώντας ακόμη και με διακοπή λειτουργίας των μονάδων τους.

Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που συζητά το νομοσχέδιο-μαμούθ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες αλλά και κρίσιμα ενεργειακά και πολεοδομικά θέματα. Αφορμή στάθηκε ερώτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτης Πέρκα, προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθ. Δαγούμα. Η ερώτηση αφορούσε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών τα οποία η ΡΑΕ έχει υπολογίσει στα 927 εκατ., αλλά η κυβέρνηση θέλει να τα συρρικνώσει επικαλούμενη τις εκπτώσεις που έδωσαν στους πελάτες τους.

Ως προς τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι η ΡΑΕ «τελείωσε τη δουλειά της» και είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίσει τον υπολογισμό των εκπτώσεων. Φαίνεται όμως ότι και σε αυτό το «παιχνίδι» παίζονται καθυστερήσεις, καθώς είπε ότι η ΡΑΕ ζήτησε από τις εταιρείες στοιχεία για τα ποσά των εκπτώσεων αλλά η ΔΕΗ (έχει και τα περισσότερα υπερκέρδη) ζήτησε «παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου».

Η «βόμβα» για τα αυξημένα κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας έπεσε αμέσως μετά, επίσης με καθυστέρηση, καθώς ο κ. Δαγούμας είπε ότι είχε ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το συμπληρωματικό πόρισμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτοξεύτηκαν το 2021 στα 326,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2020 ήταν 25,7 εκατ. και το 2019 29,3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δαγούμας εξέφρασε λοιπόν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «μπορεί να προβεί σε φορολόγηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας», όπως έχει υποσχεθεί για τους ηλεκτροπαραγωγούς με 90%. Ωστόσο, ο πόλεμος ανακοινώσεων που ακολούθησε μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε μια άλλη εικόνα:

■ Αρχικά, σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, μίλησαν για συνέχιση του «πάρτι αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών με αφορμή τα 13πλάσια κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον υπερτριπλασιασμό του περιθωρίου κέρδους που ανέβηκε από το 7,27% στο 22,31%. Θύμισαν ότι η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας διορίζεται από τον Κυρ. Μητσοτάκη και ζήτησαν «αυτά τα υπερκέρδη που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης να επιστραφούν στους καταναλωτές, όπως και τα υπερκέρδη από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία “μαγειρεύονται” τόσο καιρό, με μόνο σκοπό να μειωθούν όσο γίνεται περισσότερο και δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στους καταναλωτές».

■ Ακολούθησε απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο, αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ «για λαϊκισμό και εξαπάτηση», υποσχέθηκε να φέρει τώρα νομοθετική ρύθμιση για να φορολογηθούν με 90% και οι προμηθευτές φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι στον κλιματικό νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα, νομοθετήθηκε αντίστοιχη φορολόγηση μόνο για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

■ Στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ προώθησε ενημερωτικά σημειώματα για τα κέρδη της ΔΕΠΑ εμπορίας μέσω των οποίων μάθαμε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των υψηλών κερδών της εταιρείας δημιουργήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021 κατά το οποίο οι τιμές αναφοράς του αερίου εκτινάχθηκαν»! Μάθαμε, επίσης, ότι από τα συνολικά κέρδη προ φόρων 335 εκατ. ευρώ αφαιρούνται διάφορα ποσά από επιστροφές παραγγελιών BOTAS, μερίσματα, φόροι 86,9 εκατ. και μερίσματα 90,6 εκατ. προς το Δημόσιο και οι εκπτώσεις που έδωσε στους πελάτες της, με αποτέλεσμα «το καθαρό ταμειακό αποτέλεσμα να είναι αρνητικό -23,3 εκατ. ευρώ»...

«Δαιμονοποίηση»

Την ώρα που μαίνονταν αυτές οι μάχες για τους προμηθευτές φυσικού αερίου, μέσα στη Βουλή οι ηλεκτροπαραγωγοί έδιναν τις δικές τους. Ο Ντίνος Μπενρουμπή, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), σχολίαζε το άρθρο 122 του νομοσχεδίου που αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή.

Διαμαρτυρήθηκε διότι δεν υπάρχει εικόνα για το πώς θα γίνεται αυτό και «κινδυνεύουμε να πάμε στο να μην μπορούν τεχνικά να λειτουργήσουν οι μονάδες των εταιρειών του συνδέσμου μας», είπε, θυμίζοντας ότι κάτι ανάλογο συνέβη στην Αυστραλία. Κατήγγειλε τη «δαιμονοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», λέγοντας όμως ότι και ο καταναλωτής «πιέζεται πάρα πολύ άρα έχει αρχίσει να μην πληρώνει» και αυτό απειλεί την «ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας», όταν οι εταιρείες δεν θα έχουν χρήματα να εισαγάγουν φυσικό αέριο. Ως τελευταία απειλή, αναφέρθηκε στην αρνητική διάθεση για επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)