Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εισέρχεται στον τέταρτο μήνα και τα αποθέματα ρωσικού φυσικού αερίου να στερεύουν ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), προειδοποιεί πως η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί αμέσως για μια πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου αυτό το χειμώνα.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που η παροχή ρωσικού αερίου σταματήσει πλήρως», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.
Η μείωση των προμηθειών, που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Ρωσία (σ.σ. τις απέδωσε σε εργασίες συντήρησης) μπορεί να προοιωνίζεται και νέες μειώσεις, τονίζει ο Μπιρόλ, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις μειώσεις αυτές ως «μοχλό» πίεσης για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.
Στην ετήσια έκθεσή του για τις επενδύσεις, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπογραμμίζει πως η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει να αντικαταστήσει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και να διπλασιάσει την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Βραχυπρόθεσμα, οι προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ορυκτών καυσίμων δημιουργεί σαφείς ευκαιρίες για μη ρώσους προμηθευτές», αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο IEA, που έχει την έδρα του στο Παρίσι.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στην κρίση «επιταχύνοντας αποφασιστικά τις επενδύσεις στην αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές τεχνολογίες», προσθέτει.
Οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται για να αναπληρώσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης με τη Γερμανία να ελπίζει να φτάσει την πληρότητα στο 90% όμως, μέχρι σήμερα, οι δεξαμενές είναι μισογεμάτες.
Πυρηνικές υποδομές
Τα κράτη μέλη εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα προχωρώντας σε προμήθειες φυσικού αερίου από άλλες χώρες (σ.σ. με μεγαλύτερο κόστος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) αν και αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο αγώνας για τη σταδιακή απεξάρτηση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σημαίνει καύση περισσότερου άνθρακα και διατήρηση των πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία.
Η υποστήριξη των παλαιών πυρηνικών υποδομών μπορεί να προσφέρει μια ανάπαυλα όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον περιορισμό των προμηθειών, αναφέρει ο IEA.
«Υπό το φως του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, ο πόλεμος υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν επιλογές για ... επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις καθώς και για την επαναλειτουργία υφιστάμενων σταθμών μετατροπής ουρανίου».
Ευρύτερα, τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να επενδυθούν φέτος στην ενέργεια περιλαμβάνουν δαπάνες ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν καλύπτουν το χάσμα στην προμήθεια ενέργειας και δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ο οργανισμός.
Καθώς αυξήθηκε 8% από την προηγούμενη χρονιά, όταν η πανδημία ήταν περισσότερο σοβαρή, η επένδυση περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού και προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Μόσχα μείωσε ή και διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ως απάντηση στην απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την εισβολή του στην Ουκρανία.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου