Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Υπουργικό συμβούλιο με ανακοινώσεις για το επίδομα καυσίμων

 
 
Στα 80 ευρώ η επιδότηση μέσω του νέου «Fuel Pass» για τα αυτοκίνητα και στα 60 για τα δίκυκλα. Στα 100 και 70 αυξάνονται, αντίστοιχα, τα ποσά στα νησιά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος με το βλέμμα στις πρόωρες κάλπες, που επιμένει να απορρίπτει μόνο στα λόγια, αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για «ανακούφιση» των πολιτών, που όμως βρίσκονται στη μέγκενη της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας σε βασικά είδη και τρόφιμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, εκτός ατζέντας της συνεδρίασης, τα ποσά του νέου πακέτου επιδοτήσεων στα καύσιμα για τους επόμενους τρεις μήνες, το οποίο είχε προαναγγελθεί από χθες ως συνέχεια του «Fuel Pass» του προηγούμενου τριμήνου. 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η επιδότηση αυξάνεται από 45 στα 80 ευρώ στα αυτοκίνητα, από 35 στα 60 ευρώ στα δίκυκλα, ενώ στα νησιά η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απομειώνονται οι αυξήσεις με έκπτωση 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις βασικές μετακινήσεις. Στο ντίζελ η ενίσχυση παραμένει 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. «Τελικό όφελος στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος να κρατήσουμε την τιμή του ντίζελ κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

 O κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η παραπάνω ενίσχυση αφορά τα ασθενέστερα στρώματα, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό και εμπορικό κόσμο, κι ότι έρχεται να προστεθεί σε άλλες «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης, όπως το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

Αναφέρθηκε δε στην... επικείμενη «εξαφάνιση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, από 1η Ιουλίου, και ότι δόθηκε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να αναφέρει ότι η καθυστερημένη απόφαση επιτρέπει την ενσωμάτωση της ρήτρας με άλλον τρόπο, όπως προκύπτει από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στις αρχές του Ιουνίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους νέους τρόπους τιμολόγησης σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού από 1η Ιουλίου 2022.

Λεπτομέρειες για το «Fuel Pass 2» θα δοθούν το μεσημέρι από τους αρμόδιους υπουργούς σε συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)