Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Γαλλία: Υπέβαλε την παραίτησή της η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν – Δεν την έκανε δεκτή ο Μακρόν

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/06/AP22169372170252.jpg

 

Εντείνεται το αδιέξοδο μετά την κατρακύλα του του κόμματος «Ensemble!» του Εμμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, το οποίο υπέστη μεγάλες απώλειες χάνοντας δεκάδες έδρες και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να έχει δύσκολο μέλλον μπροστά του.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, έθεσε στην διάθεση του Γάλλου προέδρου την παραίτησή της, η οποία δεν έγινε δεκτή, αφού έγινε γνωστό ότι ο αριστερός συνασπισμός, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη θα καταθέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπο της στις 5 Ιουλίου.

Ο Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Έχει διαδοχικές συναντήσεις σήμερα και αύριο με τους επικεφαλής πολικούς αρχηγούς «που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανέφερε χθες το Ελιζέ. 

Στόχο των συνομιλιών αποτελεί η εξεύρεση μιας συμμαχίας για να πάρει το πρώτο κόμμα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να δημιουργήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν δεν το καταφέρει, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε έναν χρόνο.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα δει, μέχρι το απόγευμα, τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), του κεντρώου «Δημοκρατικού Κινήματος» (MoDem), του «Εθνικού Συναγερμού» (RN) Κόμμα και του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF). Ο Μελασόν δεν έχει απαντήσει ακόμη στον Μακρόν, αλλά ο νούμερο 2 του Adrien Quatennens δεν έχει αποκλείσει την ιδέα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να τείνει χείρα βοηθείας αφού αναρωτιέται «για ποιο λόγο» να συναντηθούν.

Το ζήτημα όμως για τα τέσσερα κόμματα της Nupes, της «Εθνικής, Λαϊκής, Οικολογικής και Κοινωνικής Ενότητας», και όχι μόνο, είναι ότι ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν το κάνουν, αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει ο ακδροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός».

H αριστερή συμμαχία με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν διεύρυνε τη δύναμή του κι έγινε η ισχυρότερη αντιπολιτευτική δύναμη, αλλά η Λεπέν αναδείχτηκε τρίτη δύναμη με ποσοστό-ρεκόρ στην ιστορία του κόμματος. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)