Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ο Κυρανάκης βγάζει εκτός «κάδρου» τις Περιφέρειες για τις φωτιές, ενώ το θεσμικό πλαίσιο είναι ίδιο από το 2003

Ο Κυρανάκης βγάζει εκτός «κάδρου» τις Περιφέρειες για τις φωτιές, ενώ το θεσμικό πλαίσιο είναι ίδιο από το 2003
 
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης υποστήριξε, ψευδώς, ότι μετά τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον καμία αρμοδιότητες για τις κατά τόπους φωτιές.

Έχουν ή δεν έχουν τελικά αρμοδιότητες οι Περιφέρειες για τις φωτιές; Και η απάντηση από ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με φόντο και τη δικαστική περιπέτεια που είχε η Ρένα Δούρου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έχει αν μη τι άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε σήμερα, λοιπόν, ότι «η Περιφέρεια έχει μηδενικές αρμοδιότητες για τις πυρκαγιές» και γι’ αυτό είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Γι’ αυτό άλλαξαν οι αρμοδιότητες και πήγαν στο υπουργείο. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό προσπαθήσαμε να γίνουμε καλύτεροι από το Μάτι και μετά. Αυτός είναι ο λόγος που έφυγαν οι αρμοδιότητες που ήταν διάσπαρτες σε 500 υπηρεσίες και πήγαν σε ένα υπουργείο. Η Περιφέρεια, σήμερα που μιλάμε, έχει μηδενικές αρμοδιότητες».

Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ μακριά από τα όσα είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι ακριβώς το ίδιο από το 2003. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πήρε τις αρμοδιότητες της γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την Αυτοδιοίκηση να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και πριν.

Απλά τώρα ο Περιφερειάρχης είναι ο Γιώργος Πατούλης και κυβέρνηση η ΝΔ, ενώ το 2018 Περιφερειάρχης ήταν η Ρένα Δούρου και κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι το μόνο που άλλαξε.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)