Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Θρίλερ Ντράγκι - Δεν τον ψήφισαν 5 Αστέρια, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια

Θρίλερ Ντράγκι - Δεν τον ψήφισαν 5 Αστέρια, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια
 
 
Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι. Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά χωρίς τα Πέντε Αστέρια, τη Φόρτσα Ιτάλια και τη Λέγκα.

Ο Μάριο Ντράγκι έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, με 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έλαβαν μέρος στη διαδικασία την Τετάρτη (20/7).

Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για την κατάρρευση της κυβέρνησης και τις πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, από τους 192 παρόντες βουλευτές ψήφισαν οι 133, εκ των οποίων οι 95 ψήφισαν υπέρ της πρότασης που ζητούσε από το Σώμα να εγκρίνει την ομιλία που έκανε ο Ντράγκι νωρίτερα την ίδια μέρα, ζητώντας ενότητα από τους συμμάχους του στο συνασπισμό.

Όπως εξηγούν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Γερουσία βρίσκεται σε απαρτία, καθώς οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων ήταν μεν παρόντες αλλά δεν ψήφισαν. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός αποχώρησε από το Palazzo Chigi.

Ο Ντράγκι θα θεωρήσει, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του, με νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα μεταβεί απόψε, αλλά πιθανότατα μέσα στην αυριανή ημέρα.

Ο εκνευρισμός Ντράγκι

Άλλωστε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την δευτερολογία του, στη Γερουσία ήταν εμφανώς εκνευρισμένος, σημειώνοντας: «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)