Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ο Πούτιν άνοιξε τον Nord Stream 1 - Στο 30% η ροή του αερίου

Ο Πούτιν άνοιξε με το «σταγονόμετρο» τον Nord Stream 1 - Στο 30% η ροή του αερίου
 
Παράταση στο ενεργειακό θρίλερ της Ευρώπης, αφού ο Πούτιν έδωσε το «ΟΚ» για τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1.

Πάτησε τελικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν το «κουμπί» για την ενεργοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 όπως είχε δεσμευτεί από την Τεχεράνη, βάζοντας τέλος στο θρίλερ των τελευταίων ημερών για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη.

Οι δεκαήμερες εργασίες συντήρησης βαίνουν προς ολοκλήρωση κι έτσι ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη (21/7) η ροή ρωσικού αερίου.

Όπως ανακοίνωσε, πάντως, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ ο αγωγός μεταφέρει αέριο στο 30% της χωρητικότητάς του. Από την πλευρά της, η γερμανική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Gascade δήλωσε ότι αναμένει να μεταφέρει φυσικό αέριο στα επίπεδα πριν από τη συντήρηση (40% της διακίνησης).

Eκπρόσωπος της Nord Stream AG, σύμφωνα με το DPA, ανέφερε πως το «αέριο ρέει [μέσω του αγωγού] και πάλι».

Εκπρόσωπος της Nord Stream AG δήλωσε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που ανακοινώθηκαν σήμερα αντιστοιχούν σε εκείνες που παραδόθηκαν από τον Nord Stream αμέσως πριν από τη συντήρηση - περίπου 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Η εταιρεία τόνισε, ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι ο αγωγός να φτάσει στην πλήρη δυναμικότητά του.

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες.

Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, καθώς σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ετήσια συντήρηση του αγωγού, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω ενεργειακών περικοπών.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Το σχέδιο της Ευρώπης για τον ενεργειακό πόλεμο

Φυσικά η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να κάτσε με σταυρωμένα χέρια, ερμηνεύοντας τις αμφίσημες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει χθες την προτροπή της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη να μειώσουν κατά 15% τη χρήση φυσικού αερίου, για το χρονικό διάστημα από 1ης Αυγούστου 2022- 31 Μαρτίου 2023.

Η Κομισιόν ζητά επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη, θέρμανση και δημόσιο φωτισμό, ενώ οι Βρυξέλλες θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν συναγερμό σε όλη την ΕΕ («Ενωσιακός Συναγερμός»), εάν κρίνουν ανά πάσα στιγμή ότι υπάρχει «ουσιαστικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου», καθιστώντας έτσι υποχρεωτικό τον στόχο της περικοπής του 15%.

Η εν λόγω πρόταση της Κομισιόν είχε σύνθημα... «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» και θα συζητηθεί διεξοδικά στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 26 Ιουλίου.

Εάν πάρει έγκριση, τότε τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπήρξαν αντιδράσεις ωστόσο στην πρόταση της Κομισιόν με την ισπανική κυβέρνηση να δηλώνει αντίθετη στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15%.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν:

• Εθελοντικός στόχος μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, από 1 Αυγούστου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023.

• Αυτό θα καταστεί δεσμευτικό εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και μάλιστα η Κομισιόν ζητά εξουσίες από τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να αναγκάσει όλα τα κράτη να το κάνουν εάν χρειαστεί

• Σε κάθε περίπτωση ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα κράτη πρέπει να έχουν συγκεκριμένα εθνικά σχέδια για να πετύχουν το στόχο μείωσης 15% του φυσικού αερίου

• Αύξηση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών (ενδεικτικά 25 βαθμοί)

• Μείωση της θέρμανσης στα νοικοκυριά κατά 1 βαθμού Κελσίου

• Υποχρεωτική μείωση της θέρμανσης σε δημόσια κτίρια και εμπορικά γραφεία

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)