Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Δραματικές προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στη Λέσβο...





Δραματικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Βατερά της νότιας Λέσβου. Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα εναέρια μέσα να ενισχύονται το απόγευμα, ενώ την ίδια στιγμή η κινητοποίηση της πυροσβεστικής είναι μεγάλη και στον αγώνα συμμετέχουν και εθελοντές.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, εθελοντές κουβαλώντας κουβάδες με νερό, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Παράλληλα, λόγω της δυσκολίας που εντοπίζεται στο έργο κατάσβεσης, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε λιπόθυμος.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Στα βορειοδυτικά προς χωριό Βρύσα, το Δασαρχείο, ο Στρατος και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού.


Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Την ίδια στιγμή, με τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.

Παροχή συνδρομής και απεγκλωβισμός ατόμων μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή ΒΑΤΕΡΑ ν. Λέσβου


Η ανακοίνωση του Λιμενικού: 

«Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή “ΒΑΤΕΡΑ” ν. Λέσβου.

Υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή έσπευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα (09) άτομα (04 ημεδαποί και 05 αλλοδαποί) και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία εκ των ανωτέρω αλλοδαπών παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέμειναν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. 

Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.  «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.  

vatera-2
Η φωτιά καίει πλέον σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, αναδασωτεες από προηγούμενες φωτιές και με τραχεία βλάστηση, καθώς και σε οικιστικά οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί.


Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, σπρώχνουν τις φλόγες προς το χωριό Βρίσα, εκεί που υπάρχει μεγάλη δασική έκταση. 

vatera-4
Η περίπτωση της φωτιάς στη νότια Λέσβο κρίθηκε από την αρχή ιδιαίτερα σοβαρή, λόγω του ισχυρού  ανέμου . Στην περιοχή επιχειρούν επτά εναέρια μέσα, ανάμεσα στα οποία ένα ελικόπτερο, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας Προωθητής Γαιών και ένα Βυτιοφόρο Καυσίμου. Παράλληλα, η κανονιοφόρος «ΚΑΣΟΣ» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή. Παράλληλα, επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ συνδράμουν δυνάμεις του Στρατού, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.
vatera-5


Λίγο πριν της 11, δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο για προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών προς το Πολιχνίτο. Λεωφορεία των ΚΤΕΛ βρέθηκαν στο σημείο για να παραλάβουν κατοίκους και να τους απομακρύνουν. 


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Η απογευματινή ενημέρωση για την πυρκαγιά


Στα Βατερα Λέσβου δόθηκε εκκένωση στις 11:20. Ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερα, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες και ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιες.

Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς χωριό Βρυσα. Επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα, 3 Tractores, 2 CL 415 και 2 PZL. Το ΕΠ Mi8 ανεφοδιάζεται και επιστρέφει στο πεδίο.
Φωτιά Λέσβος




Παροχή συνδρομής και απεγκλωβισμός ατόμων μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή ΒΑΤΕΡΑ ν. Λέσβου

Νέες εικόνες από τη φωτιά στη Λέσβο


lesvos_car
lesvos_spiti
lesvos_spiti2
lesvos-vatera-fwtia-1
lesvos-vatera-fwtia-2
lesvos-vatera-fwtia-3
lesvos-vatera-fwtia-4
lesvos-vatera-fwtia-5
lesvos-vatera-fwtia-8
lesvos-fwtia-2
lesvos-fwtia-3
lesvos-fwtia-4
lesvos-fwtia-5




pirosvestis_lesvos
Η μεταφορά του τραυματία πυροσβέστη στη Λέσβο

lesvos-fwtia-7
lesvos-fwtia-8
fwtia-lesvos-3
fwtia-lesvos-2

fotia_lesvos2



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)