Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες

Φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες
 
 
Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες και τα εναέρια μέσα στην επιχείρηση κατάσβεσης να ενισχύονται.

Η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στον Έβρο, μαίνεται και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ακόμα μια ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες προκειμένου να διασωθούν οι φωλιές των αρπακτικών πουλιών εφόσον πρόκειται για ένα σπάνιο οικοσύστημα.

Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο φαίνεται να οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά και, ταυτόχρονα, στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Βέβαια, επί τόπου βρίσκονται 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού και υδροφόρων ΟΤΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (22/07), επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου, δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση αυτής της δασικής πυρκαγιάς».

Ενισχύονται τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, ακολουθεί ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής που -σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης- δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων.

Εν τω μεταξύ, από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία της Ε.Ε., «Copernicus Emergency». Πέραν τούτου, με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια μέσα (δύο PZL, δύο Tractores, ένα Mi8 και δύο Chinoock) και θα ακολουθήσουν τρία Erickson με 20 λεπτά διάφορα, δύο CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων που θα φτάσουν από την Ελευσίνα.

Δήμαρχος Σουφλίου: «Προκαλεί εντύπωση πως κάθε χρόνο υπάρχει φωτιά σε περιοχή του δάσους Δαδιάς»

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ωστόσο ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε την Παρασκευή (22/07) ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως κάθε χρόνο υπάρχει φωτιά σε περιοχή του δάσους Δαδιάς.

Επίσης, σε σχετικές δηλώσεις στο «Ράδιο Έβρος 97,1», ο Παναγιώτης Καλακίκος τόνισε και το γεγονός πως μόλις πριν από δύο ημέρες ξέσπασε πυρκαγιά σε περιοχή των Λαβάρων και, μάλιστα, στο ίδιο σημείο ακριβώς που είχε ξεσπάσει πριν από 15 ημέρες.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)