Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προετοιμάζονται για την πρόταση της Κομισιόν που στοχεύει σε εξοικονόμηση ρεύματος από 3% έως 5%. Η Ελλάδα σε χθεσινή σύσκεψη έβαλε κάτω τα δεδομένα και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταλήξει στις ώρες αιχμής, κατά τις οποίες είναι αυξημένη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση.
Στην κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών, τέθηκαν όλα τα δεδομένα, ενώ συζήτηθηκαν ακόμα και τα ακραία σενάρια περί διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και ενεργοβόρα βιομηχανία. Εκεί, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, μαζί με τον ΔΕΔΔΗΕ και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προσδιόρισαν ποιες είναι οι ώρες αιχμής μείωσης της κατανάλωσης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως κατέληξαν στις εξής: 9-10 το πρωί και 6-10 το βράδυ, συνολικά 5 ώρες την ημέρα. Όπως είχε γράψει το iEidiseis, κρισιμότερες κρίνονται οι απογευματινές-βραδινές ώρες.
Υπενθυμίζεται πως από την Κομισιόν είχε ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής. Σε όποιο σχέδιο και αν καταλήξουν, θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο ΣΚΑΪ είχε μεταδώσει σε ρεπορτάζ του, πως το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει πλάνο για υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% από τις 13:00 έως 16:00 και από τις 20:00 έως 22:00 το βράδυ, κάτι που τελικά άλλαξε και μετά τις συσκέψεις των αρμοδίων.
Τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για μείωση ρεύματος
Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.
Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου