Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Politico: Η Κομισιόν αρνείται να εξεταστεί το αίτημα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν το αίτημα των 15 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την πολιτική επιθεώρηση Politico, η Κομισιόν δεν θα προτείνει το αίτημα αυτό στο σχέδιο για τη νέα νομοθεσία όσον αφορά την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εν όψει και της συνόδου των υπουργών Ενέργειας, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ-Γιόργκενσεν, στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (COREPER), προκαλώντας την οργή του, είπε ότι η Κομισιόν αντί για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, θα παρουσιάσει ένα «non-paper» με προτάσεις για από κοινού αγορές αερίου.

Οι πρεσβευτές αντέδρασαν, με έναν από τους πρέσβεις, που είχε την στήριξη των συναδέλφων του από τις άλλες χώρες, να σημειώνει ότι «ένα non-paper στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις».

Μάλιστα, τρεις διπλωμάτες μιλώντας στο Playbook του Politico, είπαν ότι πίσω από την απόφαση της Κομισιόν βρίσκεται η Γερμανία, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ειδικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μην φτάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα ήταν πιο δύσκολο να αποτραπεί η εφαρμογή του. Και το Politico σημειώνει ότι το Βερολίνο, έχει εξασφαλίσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που χρειάζεται για τον χειμώνα, γιατί λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, μπόρεσε να πλειοδοτήσει και να αγοράσει.

Συνεπώς, προτιμά μια λύση για εθνικές επιδοτήσεις στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το φυσικό αέριο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. Και παράλληλα, η Γερμανία έχει τροποποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αγοράς με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση, οδηγώντας σε ελλείψεις.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί με από κοινού αγορές, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία της πλειοδοσίας και δεν θα ανέβαζαν τις τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)