Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Φιάσκο και εξευτελισμός για τον Πούτιν: Περισσότεροι έφυγαν απ’ όσους επιστρατεύθηκαν

 

 * 60άρηδες στα όπλα *

Εξηντάρηδες, ασπρομάλληδες, άνθρωποι που κανονικά έπρεπε να βρίσκονται σπίτια τους,  εμφανίζονται σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τη Ρωσία σε τελετές αγιασμού στο πλαίσιο της “μερικής επιστράτευσης” που εξήγγειλε ο Πούτιν για να προσθέσει – όπως είπε – 300.000 άνδρες στα στρατεύματά που πολεμούν στην Ουκρανία.

Πρόκειται για αποστρατευμένους που καλούνται τώρα να συμμετέχουν στην πολεμική επιχείρηση της Ουκρανίας καθώς οι απώλειες για τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει την στρατιωτική διοίκηση σε απελπισία.

Κι ενώ η επιστράτευση συνεχίζεται – ήδη πάνω από 260.000 έχουν φύγει εκτός χώρας για να την αποφύγουν – φαίνεται πως τα πράγματα ή δεν πάνε καλά ή η κατάσταση είναι απλώς πολύ πιο απελπιστική απ’ αυτή που αναφέρουν οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους για άνω των 50.000 απωλειών στις γραμμές της Ρωσίας στα μέτωπα.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η εμφάνιση μεσηλίκων ανδρών στις γραμμές κατάταξης;

Όπως δείχνουν εξευτελιστικές για το Κρεμλίνο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, νεοσύλλεκτοι με γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες στάθηκαν στην ουρά με τις στολές τους σε τελετή πριν κάνουν ένα διάλειμμα για τσιγάρο  και στη συνέχεια πάρουν το δρόμο για την πρώτη γραμμή με ελάχιστη έστω ανύπαρκτη εξάσκηση.

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν την Τρίτη λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την εντολή του Πούτιν, δείχνουν πόσο βιαστική ήταν η επιστράτευση, καθώς συνήθως η επιστράτευση των εφέδρων συνοδεύεται από ελάχιστη εκπαίδευση έξι μηνών.

Mάλιστα η μη εκπαίδευση των εφέδρων ομολογήθηκε εμμέσως από τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας και σύμμαχο του Πούτιν, Γεκνάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος εμφανίστηκε στη Δούμα λέγοντας ότι οι επιστρατευμένοι πρέπει να περάσουν εκπαίδευση δυο εβδομάδων κι αυτό είναι αρκετό…

Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα, στην καθημερινή του ενημέρωση : «Στις επτά ημέρες από τότε που ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε τη «μερική κινητοποίηση» υπήρξε μια σημαντική έξοδος Ρώσων που επιδιώκουν να αποφύγουν την κλήση.

«Αν και οι ακριβείς αριθμοί είναι ασαφείς, πιθανότατα υπερβαίνει το μέγεθος της συνολικής δύναμης εισβολής που έβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Οι πιο ευκατάστατοι και μορφωμένοι υπερεκπροσωπούνται ανάμεσα σε εκείνους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

«Όταν συνδυαστεί με εκείνους τους εφέδρους που στρατολογούνται, ο εγχώριος οικονομικός αντίκτυπος της μειωμένης διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού και της επιτάχυνσης της «διαρροής εγκεφάλων» είναι πιθανό να γίνει ολοένα και πιο σημαντικός».

Όσοι στάλθηκαν στον πόλεμο ήδη διαμαρτύρονται για τον ξεπερασμένο εξοπλισμό και το κακό ηθικό λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με έρευνα των New York Times  .

Τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν από στρατιώτες προς τις οικογένειές τους τον Μάρτιο μέσω κοινών κινητών τηλεφώνων μεταξύ μονάδων κοντά στην Μπούτσαα υπεκλάπησαν από την Ουκρανία και μεταφράστηκαν από τους Times.

Πολλοί στρατευμένοι αποκάλυψαν ότι το Κρεμλίνο είχε πει ψέματα για τον σκοπό του πολέμου, δείχνοντας μια πρώιμη εικόνα της πραγματικότητας στο έδαφος.

Ένας άνδρας ονόματι Σεργκέι είπε στη φίλη του: «Κάποιοι τύποι έβγαλαν στολές από τα πτώματα των Ουκρανών και τα πήραν για τον εαυτό τους. Η ΝΑΤΟϊκή τους εξάρτηση είναι καλύτερη από τη δική μας ».

Ένας άλλος είπε σε φίλο του: «Όλα εδώ είναι αρχαία. Δεν είναι μοντέρνα όπως δείχνουν στην Zvezda [κρατική τηλεόραση]».

Ένας ακόμη Σεργκέι είπε στη μητέρα του: «Ήταν 400 αλεξιπτωτιστές. Και μόνο 38 από αυτούς επέζησαν. Γιατί οι διοικητές μας έστειλαν στρατιώτες στη σφαγή ».

Η δεινή κατάσταση για τα στρατεύματα οδήγησε στη διαταγή κινητοποίησης του Πούτιν, η οποία ήρθε καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προκάλεσαν σοβαρές αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα η μαζική έξοδος έχει δημιουργήσει ουρές μήκους χιλιομέτρων για μέρες σε ορισμένα σύνορα και οι τοπικές ρωσικές αρχές σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τη Γεωργία δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να παρέχουν τροφή, νερό, σταθμούς θέρμανσης και άλλη βοήθεια σε όσους βρίσκονται στην ουρά.

Η Μόσχα φέρεται επίσης να δημιούργησε γραφεία στρατευμάτων στα σύνορα για να αναχαιτίσει ορισμένους από αυτούς που προσπαθούσαν να φύγουν.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, επικαλέστηκε ένα διαδικτυακό βίντεο από έναν άνδρα που αυτοπροσδιορίστηκε ως μέλος του 1ου Συντάγματος Αρμάτων της Ρωσίας, εμφανώς αναστατωμένος, λέγοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν θα λάβουν εκπαίδευση πριν σταλούν στα κατεχόμενα εδάφη της περιοχής Χερσώνα.

«Οι επιστρατευμένοι άνδρες με μια ή δύο ημέρες εκπαίδευσης είναι απίθανο να ενισχύσουν ουσιαστικά τις ρωσικές θέσεις που επηρεάζονται από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στο νότο και στα ανατολικά», ανέφερε το ινστιτούτο.

Πηγή:  hellasjournal.comq

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)