Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Κάρολος στον θρόνο – Η επίσημη ανακήρυξη από το Σύμβουλιο Διαδοχής

Ο Κάρολος στον θρόνο – Η επίσημη ανακήρυξη από το Σύμβουλιο Διαδοχής
 
 
 
Νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι και επίσημα ο Κάρολος Γ' οπότε διαδέχεται στον θρόνο την εκλιπούσα Ελισάβετ.

Ο Καρόλος Γ' ανακηρύχθηκε, το Σάββατο (10/09), επίσημα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, διαδεχόμενος την εκλιπούσα Ελισάβετ στον θρόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για την εκλιπούσα βασίλισσα, και το Συμβούλιο Διαδοχής επιβεβαίωσε τον Καρόλο Γ' ως βασιλιά, σε μια ιστορική τελετή στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του πριν δώσει τον βασιλικό όρκο, ο Κάρολος Γ' αναφέρθηκε στον θάνατο της «αγαπημένης του μητέρας, της βασίλισσας», λέγοντας: «Όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί».

Εν συνεχεία, ο ίδιος είπε: «Η μητέρα μου έδωσε το παράδειγμα της δια βίου αγάπης και της ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη σε διάρκεια και αφοσίωση. Ακόμα και καθώς θρηνούμε, ευχαριστούμε γι' αυτή την πιο πιστή ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και ευθυνών που περνούν τώρα σε εμένα».

Ακόμα, ο Κάρολος Γ' έκανε μνεία και στη βασιλική σύζυγό του Καμίλα Γ', τονίζοντας: «Με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου». Στη συνέχεια, ο Κάρολος Γ' υπέγραψε τον βασιλικό όρκο – το ίδιο έκαναν ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ως νέος Πρίγκιπας της Ουαλίας, και η – πλέον – βασιλική σύζυγος, Καμίλα, ως μάρτυρες.


Τι είπε στο πρώτο διάγγελμά του ο Κάρολος Γ'

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' δεσμεύτηκε, την Παρασκευή (09/09), να ακολουθήσει τον δρόμο της «αγαπημένης του μαμάς» κατά το πρώτο διάγγελμά του στον βρετανικό λαό. Ακόμα, ο ίδιος εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» του για την απώλεια της μητέρας του, επαινώντας τη ζεστασιά, το χιούμορ και την «αλάνθαστη ικανότητά της να βλέπει πάντα το καλύτερο στους ανθρώπους».

Επιπλέον, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' υποσχέθηκε να υπηρετήσει το έθνος με την ίδια «αταλάντευτη αφοσίωση» που είχε η εκλιπούσα βασίλισσα κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της. Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο ίδιος εξέφρασε την ευχή ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ, ως το νέο πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας, «να συνεχίσουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν την εθνική μας συζήτηση».

Ακόμα, εξέφρασε την «αγάπη του για τον Χάρι και τη Μέγκαν» και επαίνεσε τη «σταθερή αφοσίωση στο καθήκον» της βασιλικής συζύγου του, Καμίλα. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' αναγνώρισε, επίσης, ότι η ζωή του έχει πλέον αλλάξει, λέγοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει «τόσο πολύ από τον χρόνο και την ενέργειά του» στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα θέματα που υποστήριζε επί δεκαετίες ως διάδοχος του θρόνου.

Ο 73χρονος μονάρχης δήλωσε ότι ελπίζει ότι, παρά τη θλίψη τους για τον θάνατο της βασίλισσας, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κοινοπολιτεία «θα τη θυμούνται και θα αντλούν δύναμη από το φως του παραδείγματός της».


 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)