Την ώρα που η εκρηκτική ακρίβεια στις τιμές της ενέργειας οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό τα νοικοκυριά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Απορίας άξιος ο ισχυρισμός του υπουργού, αφού μόλις χθες κυκλοφόρησε το μηνιαίο δελτίο του HEPI, που όχι μόνο δεν αποδεικνύει τα λεγόμενά του, αλλά αποδεικνύει και ότι οι οικιακοί καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 33 πόλεις της Ε.Ε. και η Αθήνα βρίσκεται όχι στη δεύτερη φθηνότερη θέση, αλλά στη 16η θέση σε ό,τι αφορά τη δαπάνη των οικιακών καταναλωτών για την κατανάλωση ρεύματος.
Δείτε τον πίνακα:
Μάλιστα, είναι 16η στην ακρίβεια, και 13η φθηνότερη, υπολογίζοντας και τις επιδοτήσεις που έχει μοιράσει η κυβέρνηση! Υπενθυμίζεται πως, στα τέλη Αυγούστου, το Bruegel, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει μοιράσει το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας σε όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. Διεθνείς αναλυτές, την ίδια στιγμή, έχουν προειδοποιήσει ότι η επιδότηση της ενεργειακής κατανάλωσης από τις κυβερνήσεις είναι αντικίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τα παραπάνω δεδομένα, ο Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας, εξαπέλυσε σήμερα δριμεία κριτική στον κ. Σκρέκα, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού.
«Τι εννοεί ο Υπουργός όταν λέει πως είμαστε οι 2οι φθηνότεροι στο ρεύμα στην Ευρώπη, όταν, με βάση επίσημα στοιχεία (HEPI: "Household Energy Price Index for Europe", September 2022) είμαστε οι 13οι φθηνότεροι στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας και συνεχίζει:
«Και η 13η θέση καταλαμβάνεται λόγω των τεράστιων επιδοτήσεων. Διαφορετικά είμαστε την 1η θέση ακρίβειας. Δε μπορεί ο δημόσιος διάλογος για ένα τόσο κρίσιμο θέμα να διεξάγεται με λάθος στοιχεία και με ψευδείς εντυπώσεις.»
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η ελληνική αγορά ενέργειας ήταν τον Σεπτέμβριο η 3η ακριβότερη (κοντά στα 420 ευρώ/MWh). Υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν μόνο στην Ιταλία (430 ευρώ/MWh) και τη Μάλτα (421 ευρώ/MWh).
Τα τιμολόγια (χωρίς τις επιδοτήσεις) τον Σεπτέμβρη πλησίαζαν τα 800 ευρώ/MWh και ήταν τα ακριβότερα στην Ευρώπη.
Το κέρδος παρόχων και ηλεκτροπαραγωγών τον Σεπτέμβρη προσδιορίζεται στα 300 ευρώ/ΜWh (κέρδος ρεκόρ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας). Πολλαπλασιαζόμενο το κέρδος αυτό με την κατανάλωση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μόνο για τον Σεπτέμβριο, τα κέρδη των προμηθευτών προσεγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: eidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου