Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο: 15 γυναίκες νεκρές - «Μάχη» με τα μποφόρ για τους αγνοούμενους

Ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο: 15 γυναίκες νεκρές - «Μάχη» με τα μποφόρ για τους αγνοούμενους
 
 
Ναυάγια με μετανάστες και πρόσφυγες σε Λέσβο και Κύθηρα. Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο

Διπλή επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού σε Λέσβο και Κύθηρα βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τετάρτης. Υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα ανατολικά της Λέσβου, με βόρειους ανέμους έως 7 με 8 μποφόρ διεξάγεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε , υπό τον συντονισμό του E.K.Σ.E.Δ ενώ συμμετέχει ένα Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο Super Puma Π.Α .

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 9 άτομα και έχουν ανασυρθεί 15 σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικό κ. Νίκος Κοκκάλας και οι 15 νεκροί είναι γυναίκες.


Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες βγει στην ξηρά.

Επιχείρηση διάσωσης και στα Κύθηρα

Την ίδια ώρα μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης περίπου 95 μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με τους επιβαίνοντες, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Λιμενικό Σώμα και στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Χαρακτηριστικά, λένε ότι γίνεται «ένας τιτάνιος αγώνας να σωθούν όσο περισσότεροι γίνεται».

Κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε μέσω του 112 ότι το σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και ότι σε αυτό επιβαίνουν περίπου 100 άτομα.

Οι μετανάστες, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, ήταν όλοι στη θάλασσα και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή -η οποία είναι απόκρημνη- είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, καθώς πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ και οι ριπές φθάνουν τα 9-10 μποφόρ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τοπικά μέσα έκαναν λόγο για νεκρούς.

Θερμή παράκληση έκανε η Ομάδα Αλληλεγγύης Κυθήρων, να προωθηθούν με κάθε τρόπο στο Διακόφτι κουβέρτες για τους ναυαγούς.

Δείτε βίντεο:

Πηγή:ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

(3)