Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ξεσηκώνονται οι αγρότες

Ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ που θα κλιμακωθούν στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη • Διαμαρτύρονται για την εκρηκτική άνοδο στο κόστος παραγωγής και για την έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες για μεγάλη διαμαρτυρία στην Agrotica. Στο επίκεντρο, το κόστος καλλιέργειας με καύσιμα, λιπάσματα και γεωργικά εφόδια να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη!

Στους συνεταιρισμούς και στα καφενεία της επαρχίας, στα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας, οι προβληματισμοί και η γκρίνια είναι καθημερινά, καθώς οι δαπάνες παραγωγής είναι πια δυσθεώρητες και απρόβλεπτες. Οι σκέψεις των… μπλόκων και των διαμαρτυριών είχαν πέσει στο τραπέζι από καιρό, αλλά ο χειμώνας με το βαρύ ενεργειακό τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό και του πιο συνετού νοικοκύρη που ασχολείται με τη γεωργία. Κάπως έτσι, πριν από μερικές μέρες ήρθαν και οι αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ, οι οποίες ξεκινούν την προσεχή εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη) και θα κλιμακωθούν στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, στις 20 με 23 Οκτωβρίου.

Το πλαίσιο δράσης των αγροτών αποφασίστηκε σε μεγάλη σύσκεψη των αγροτοσυνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βέροια. Οι καλλιεργητές περιέγραψαν εκεί τα προβλήματα με γλαφυρό τρόπο και ισχυρή δόση θυμού προς την κυβέρνηση, την οποία θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση γιατί, όπως έλεγαν, «δεν μας στηρίζει»...

Οι τιμές και η έλλειψη λιπασμάτων, το κόστος των αγροτικών εφοδίων και του πετρελαίου, που καθημερινά ακριβαίνουν, δεν επιτρέπουν κανέναν προγραμματισμό. «Βρισκόμαστε πλέον σε απόγνωση. Από τη μια έχουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής κι από την άλλη είμαστε στο έλεος των εμπόρων που έχουν παγιώσει τις τιμές χονδρικής αγοράς. Πρέπει να πουλάμε τα προϊόντα με ζημιά ή για πενταροδεκάρες, εμείς πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, πώς θα ζήσουμε τις οικογένειές μας φέτος τον χειμώνα;», έλεγαν.

Σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές της κεντρικής Μακεδονίας, πέρυσι τον Φεβρουάριο είχαν υποβάλει στην κυβέρνηση αίτημα επιδότησης του πετρελαίου, που είχε τιμή 1,90 ευρώ και τώρα έχει ανέβει στα 2 ευρώ. Για τα λιπάσματα, διαμαρτύρονταν ότι έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά δυσεύρετα στην αγορά κι όταν τελικά τα βρίσκουν είναι πανάκριβα.

«Πριν από έναν μήνα αγοράζαμε το κιλό το λίπασμα 0,90 ευρώ, τιμή που είναι τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Προχθές η τιμή ήταν 1,05 το κιλό και σήμερα σκαρφάλωσε 1,25 ευρώ. Πώς να καλλιεργήσουμε, πώς να προγραμματίσουμε, πώς να ζήσουμε;», ανέφεραν.

Για τους εμπόρους είπαν ότι «ξεκινήσαμε με τα κεράσια όπου οι τιμές δεν κινήθηκαν καθόλου καλά, ήταν απογοητευτικές, συνεχίσαμε με τα ροδάκινα όπου κι εκεί η κατάσταση ήταν δραματική και φτάσαμε σήμερα στα μήλα, για παράδειγμα, όπου τα πράγματα στην αγορά διαμορφώνονται πολύ χειρότερα. Σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα έμειναν απούλητα και σε άλλες καταστράφηκαν σε θεομηνίες, την ώρα που η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη. Δεν ζητάμε πια τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά το κύριο αίτημα είναι η αναπλήρωση του χαμένου γεωργικού εισοδήματος. Για τα μήλα μάς δίνουν οι έμποροι 0,18-0,22 ευρώ το κιλό και τα βλέπουμε στα σουπερμάρκετ 2 ευρώ και 2,20. Κάποιοι προχωρούν σε αποξήλωση των δέντρων τους, γιατί έτσι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα. Θέλουν κόσμο να επισκεφθεί την Agrotica. Agrotica χωρίς αγρότες δεν γίνεται, πείτε τους».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)