Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται «γαϊδουροκαλόκαιρο»

Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται «γαϊδουροκαλόκαιρο» - Η πρόγνωση πριν την 28η Οκτωβρίου
 
 
Την πρόγνωση για τις μέρες πριν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου δίνει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ως συνέπεια χαρακτηρίζει την καλοκαιρία που θα έχουμε του Αγίου Δημητρίου, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου. Το λεγόμενο «γαϊδουροκαλόκαιρο», οι ζεστές μέρες δηλαδή στις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου.

Όπως εξηγεί με ανάρτησή του στο Facebook, είναι σύνηθες φαινόμενο για την εποχή και αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

Για τις επόμενες ημέρες ο έμπειρος προγνώστης καιρού βλέπει ενίσχυση των ανέμων αλλά και κρύο και πάχνες που θα σχηματίζονται στα βόρεια της χώρας.

Ωστόσο όσο θα περνούν οι μέρες και θα φτάνουμε προς την 26η Οκτωβρίου η θερμοκρασία θα ανεβαίνει και θα δούμε καλοκαίρι που ίσως κρατήσει και λίγο παραπάνω οδεύοντας προς τον Νοέμβρη!

Πάντως, για τις επόμενες ημέρες στη χώρα προβλέπεται ηλιοφάνεια ενώ μέχρι το Σάββατο δεν προβλέπονται έντονα φαινόμενα, πέρα από ενίσχυση των ανέμων, τοπικά.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«Συνεπές στο ραντεβού του το καλοκαιράκι του Αγ. Δημητρίου ή "γαϊδουροκαλόκαιρο" τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας με αισθητή κατά τόπους άνοδο της θερμοκρασίας!

Ανάλογη θερμή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται "Indian Summer" (ινδιάνικο καλοκαίρι) στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, "Altweibersommer" ( καλοκαίρι των ηλικιωμένων γυναικών) στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία , και την Εσθονία, ενώ σε ορισμένες σλαβόφωνες χώρες -για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία και τη Σλοβενία- είναι γνωστή ως "(παλιό) γυναικείο καλοκαίρι". Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως "καλοκαίρι των τσιγγάνων" ή "καλοκαίρι των φτωχών", ενώ στη Σερβία είναι γνωστό ως "Miholjsko leto", επειδή ο Άγιος Μιχαήλ ή "Miholjdan" γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Στην γαελική Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται (μικρό φθινόπωρο των χηνών).

Στις εύκρατες περιοχές της Νότιας Αμερικής -όπως στη νότια Βραζιλία, τη Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη- το φαινόμενο είναι γνωστό ως "Veranico", "Veranito" ή "Veranillo" (κυριολεκτικά, "μικρό καλοκαίρι") και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του φθινοπώρου, μεταξύ τέλους Απριλίου και μέσων Μαΐου, οπότε είναι γνωστό ως ("μικρό καλοκαίρι του Μαΐου") ή ως "Veranito de San Juan" ("μικρό καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη"). Η έναρξη και η διάρκειά του συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.

Σε άλλες χώρες, συνδέεται με φθινοπωρινές ονομαστικές εορτές ή ημέρες αγίων, όπως η Τερέζα της Αβίλα (Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία), το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα), (το καλοκαίρο του Αγ Μιχαήλ)" σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (ημέρα του Αγ. Μαρτίνου) στις Κάτω Χώρες και την Ιταλία), , Bridget of Sweden στη Σουηδία. Στην Τουρκία, ονομάζεται pastırma yazı, που σημαίνει "καλοκαίρι του παστουρμά", καθώς ο μήνας Νοέμβριος θεωρούνταν η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του παστουρμά!»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)