Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Σε… ελεύθερη πτώση εκτός από τα ΑΕΙ και οι φοιτητές - Θύελλα για το ατύχημα στο ΑΠΘ

Σε… ελεύθερη πτώση εκτός από τα ΑΕΙ και οι φοιτητές - Θύελλα για το ατύχημα στο ΑΠΘ
 
 
Η τραγική πτώση 19χρονου στο ΑΠΘ, αναδεικνύει τα τρομερά προβλήματα στα πανεπιστήμια της χώρας. Πλέον είναι και ζήτημα ζωής ή θανάτου;

Τις τραγικές συνθήκες στις οποίες καθημερινά κάνουν τα μαθήματά τους οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια φέρνει στο φως η πτώση ενός 19χρονου ο οποίος εν ώρα μαθήματος στο ΑΠΘ έπεσε από το περβάζι του παραθύρου της τάξης.

Στην Ελλάδα του 2022, οι κατά κάποιους τεμπέληδες φοιτητές που θέλουν αστυνομία για να πηγαίνουν στοιχισμένοι στο μάθημά τους, που δεν έχουν καθηγητές και πανεπιστημιακές αίθουσες πλέον δεν έχουν ούτε καρέκλες για να κάτσουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους. Και όχι μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά με την σημερινή πτώση από τον δεύτερο όροφο του 19χρονου να οφείλεται στο γεγονός ότι βρήκε να ακουμπήσει σε ένα περβάζι, ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν όρθιοι ενός της αίθουσας.

Ο 19χρονος που μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο έχει κατάγματα και υποβάλλεται σε εξετάσεις, ενώ ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.

Σοκαρισμένη η καθηγήτρια του φοιτητή

Για το συμβάν μίλησε, στο grtimes η καθηγήτρια του 19χρονου, η οποία τόνισε ότι «από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, καθώς μόλις συνέβη το περιστατικό τρέξαμε κοντά του. Είχε τις αισθήσεις του, μιλούσε και επικοινωνούσε, μου έδωσε και το τηλέφωνό του για να μπορέσω να επικοινωνήσω άμεσα με τους δικούς του». Κατά την κ. Κλαβανίδου αμέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ και σε σχέση με το τι ακριβώς έγινε τόνισε:

«το μάθημα δεν είχε ξεκινήσει ακόμη, τη στιγμή που έγινε το περιστατικό. Εκείνη την ώρα έμπαινα στην αίθουσα όμως για να είμαι ειλικρινής, τώρα που η πανδημία έχει τελειώσει τα παιδιά δείχνουν έναν ιδιαίτερο ζήλο και καλά κάνουν, προσέρχονται μαζικά στα μαθήματα. Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολύ κόσμο, όμως αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Πάντα ήταν κατάμεστες οι αίθουσες διδασκαλίας, ωστόσο το κτιριακό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης γνωστό και μεγάλο».

APTH1

Πάντως σε δηλώσεις τους οι φοιτητές τόνισαν ότι κυριολετικά για να προλάβουν μια καρέκλα τρέχουν στους διαδρόμους και τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνουν να κάτσουν με το πρόβλημα πλέον να είναι εκτός ελέγχου.

«Βρισκόμασταν στο ισόγειο και απλά είδαμε μια μάζα να πέφτει από το κτίριο. Ήταν ότι πιο σοκαριστικό έχω δει». Αυτά αναφέρει στο ThessToday.gr φοιτητής του ΑΠΘ που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο, την ώρα που ο δευτεροετής φοιτητής Νομικής, βρέθηκε στο κενό.

APTH2

«Υπάρχει εδώ και καιρό πρόβλημα με τις αίθουσες και πάντα πηγαίνουμε νωρίτερα ώστε να προλάβουμε να καθίσουμε. Σε περίπτωση που δεν είμαστε τυχεροί, καθόμαστε στα σκαλοπάτια ή στα περβάζια των παραθύρων, όπως ήταν και ο άτυχος φοιτητής. Από θαύμα είναι ζωντανός» τόνισε άλλος φοιτητής.

«Ούτε στις αίθουσες είμαστε ασφαλείς, κράτος και πρυτάνεις θα πέσετε εσείς». Με αυτό το πανό και με συγκέντρωση αντ’εδρασαν επίσης οι φοιτητές στο πρωτοφανές σκηνικό, με τους ίδιους να διαμαρτύρονται έξω από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πρυτανικών αρχών.

APTH2

Οι φοιτητές, μάλιστα, έσπευσαν από αίθουσα σε αίθουσα στο Πανεπιστήμιο και καλούν τους φοιτητές να ακολουθήσουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ανακοίνωση ΑΠΘ

Tην ίδια στιγμή την άμεση διερεύνηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες φοιτητής του δεύτερου έτους της Νομικής Σχολής έπεσε από παράθυρο του δεύτερου ορόφου (πίσω πλευρά του κτιρίου) της Σχολής κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μαθήματος ζήτησε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο πρύτανης ακολούθησε το ασθενοφόρο που μετέφερε τον φοιτητή στο νοσοκομείο Παπανικολάου και ενημερώνεται διαρκώς από τη διοίκηση και τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του, η οποία εξελίσσεται ομαλά και δεν εμπνέει ανησυχία. Όπως έγινε γνωστό ο 19χρονος υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και διαπιστώθηκε ότι φέρει κατάγματα στο χέρι και την κνήμη.

Στο νοσοκομείο ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε με τη μητέρα του φοιτητή, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και τη διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο θα διαθέσει κάθε είδους υποστήριξη για την πλήρη αποθεραπεία του φοιτητή. Στο «Παπανικολάου» μετέβησαν τόσο ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, όσο και η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Δέσποινα Κλαβανίδου.

ΣΥΡΙΖΑ: H κυβερνητική αδιαφορία για τα Πανεπιστήμια, πίσω από τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή στο ΑΠΘ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σοκαριστική είδηση και τονίζει: «Ο άτυχος νέος διέφυγε τον κίνδυνο, αλλά, δυστυχώς και αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων, είχαν συνωστιστεί πάνω από 200 φοιτητές για μάθημα. Αιτία η έλλειψη καθηγητών που υποχρεώνει σε πολυπληθείς συμπτύξεις και συγχωνεύσεις.

Σε αυτό το σημείο οδηγεί τα Πανεπιστήμιά μας και την εκπαίδευση η κυβέρνηση της ΝΔ με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την αδιαφορία για νέες υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια: 100 εκ. ευρώ είναι η ετήσια κρατική επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια. Όσα δηλαδή θα δίνει η κυβέρνηση στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία (30 εκ.) και στα σκάνδαλα με την ανάθεση σε ιδιώτες έργων που ήδη παρέχονται από δημόσιους εκπαιδευτικούς και τεχνολογικούς φορείς (πάνω από 65 εκ.). Αυτή η πολιτική κοστίζει ακριβά στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Δυστυχώς, έχει και τραγικές συνέπειες. Σαν αυτή που ζήσαμε σήμερα.

Σε αυτή την πολιτική της κοινωνικής αναλγησίας και της πρωτοφανούς αδιαφορίας και ανικανότητας, δίνουν απάντηση οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι φοιτητές. Με τη συνεχή προσπάθεια για μάθηση και έρευνα, με τις διεθνείς διακρίσεις, με τους αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής και σπουδών, για να μείνουν όρθια τα δημόσια Πανεπιστήμια, απέναντι στον αυταρχισμό και τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της κυβέρνησης.

Μια κανονική μέρα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Αυτή την «κανονική μέρα» στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, περιγράφει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Ημέρα: Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Νομική ΑΠΘ: φοιτητής σε υπερπλήρες αμφιθέατρο έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου (!!!) στριμωγμένος γιατί δεν είχε πού να κάτσει! Ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Φοιτητική Εστία Αθηνών: οι οικότροφοι ενημερώνονται ότι όλο το χειμώνα δεν θα έχουν ζεστό νερό, λόγω «περικοπών στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης»!

Φιλοσοφική ΕΚΠΑ: φοιτήτρια τραυματίζει το πόδι της μέσα σε λεωφορείο όπου δεκάδες φοιτητές ήταν στριμωγμένοι σαν σαρδέλες!

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: 7η μέρα από την έναρξη του εξαμήνου με δεκάδες μαθήματα και εργαστήρια να μην πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού!

Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο της "αριστείας" που διαφημίζει η κα Κεραμέως! Χωρίς επαρκείς υποδομές, χωρίς αρκετούς καθηγητές, χωρίς ζεστό νερό!

Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο των "νέων οριζόντων" με φοιτητή να πέφτει από το παράθυρο όχι για να ατενίσει τον ...ορίζοντα, αλλά γιατί δε χωρούσε στο αμφιθέατρο!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και που παγιώνει την υποχρηματοδότηση, αντιμετωπίζοντας ως “περιττό κόστος” τις ανάγκες των φοιτητών!

Για αυτή την εγκληματική αδιαφορία και ευθύνη του κράτους ποια “πανεπιστημιακή αστυνομία” θα συλλάβει τους υπευθύνους; Σίγουρα όχι αυτή που εκπαιδεύτηκε για να κυνηγάει φοιτητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στις σπουδές τους!

Τη λύση θα τη δώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές που διαδηλώνουν στις 24 Οκτωβρίου μαζί με τους μαθητές και αγωνίζονται για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πρόσληψη καθηγητών, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Σε αγωνιστική συμπόρευση με την ΚΝΕ για να ξημερώσει μια πραγματικά "κανονική μέρα" στο ελληνικό Πανεπιστήμιο χωρίς τα σημερινά προβλήματα και την ανασφάλεια για το μέλλον».

Αναρτήθηκε από ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)