Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

H Γαλλία στους δρόμους για ακρίβεια και μισθούς - Στριμωγμένος ο Μακρόν

H Γαλλία στους δρόμους για ακρίβεια και μισθούς - Στριμωγμένος ο Μακρόν
 
 
Οργισμένες αντιδράσεις κατά Μακρόν στη Γαλλία. Οι πολίτες ζητούν αυξήσεις - «Στεγνώνουν» από καύσιμα τα πρατήρια.
Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης θητείας του στη Γαλλία. Το μπλόκο στις δεξαμενές πετρελαίου και στα διυλιστήρια προκαλούν ελλείψεις στα καύσιμα.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές συμμετέχουν στην απεργία για αυξήσεις στους μισθούς και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, αδυνατώντας να βρει ένα πεδίου συμβιβασμού με την αντιπολίτευση.

Το αριστερό συνδικάτο CGT ψήφισε την Τρίτη (18/10) παράταση στην απεργία σε πολλά διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου που διαχειρίζεται ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies. Απαιτούν άμεση αύξηση μισθού 10% για την αντιμετώπιση της κρίσης στο κόστος ζωής και μερίδιο στα κέρδη των εταιρειών εν μέσω της «έκρηξης» στις τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απεργία τριών εβδομάδων συνεχίζει να διαταράσσει σοβαρά τη διανομή καυσίμων σε ολόκληρη τη Γαλλία, ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική χώρα και στην περιοχή του Παρισιού: Σε ορισμένες περιοχές το 50% των πρατηρίων καυσίμων έχει «στεγνώσει». Σε όλη τη χώρα το 28% των πρατηρίων είναι χωρίς καύσιμα.

Οργή για την κυβέρνηση Μακρόν

Γαλλια διαδηλωσεις

Εν μέσω οργής για την κυβέρνηση που διέταξε απεργούς διυλιστηρίων και αποθηκών πετρελαίου να επιστρέψουν στην εργασία τους, εργαζόμενοι σε τρένα και οδηγοί λεωφορείων σε όλη τη Γαλλία ενώθηκαν στο κίνημα για μια 24ωρη απεργία για τους μισθούς την Τρίτη (18/10). Υπήρξε διακοπή στα περιφερειακά δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών τρένων προς τα προάστια του Παρισιού. Προσωπικό στα σχολεία έκαναν επίσης απεργία, καθώς και εργαζόμενοι στην πυρηνική ενέργεια.

Τα μέλη των συνδικάτων πραγματοποίησαν πορεία σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Ο Philippe Martinez, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, δήλωσε στην πορεία στο Παρίσι ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει για την «έκτακτη ανάγκη» των εργαζομένων που αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν απέναντι στην ακρίβεια σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει μετριάσει το πλήγμα της κρίσης κόστους ζωής στη Γαλλία. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 6,2%, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των 19 χωρών που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat. Συγκριτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέβει στο 11% περίπου, τον Οκτώβριο.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι κατά τις διαδηλώσεις στους δρόμους, είπαν ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί για να τα βγάλουν πέρα. Άλλα, Αριστερά συνδικάτα προειδοποίησαν για περαιτέρω κλιμάκωση της απεργίας ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Γαλλια διαδηλωσεις

Εν τω μεταξύ, η αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έρχεται να αναδείξει πόσο αποδυναμωμένη είναι η θέση του Μακρόν από τη στιγμή που η κεντρώα ομάδα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές την περασμένη άνοιξη, υπολείποντας περίπου 40 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την ψήφιση νόμων.

Το ακροδεξιό μπλοκ της Μαρίν Λεπέν είναι τώρα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, ενώ το κόμμα La France Insoumise του Αριστερού Jean-Luc Mélenchon είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα σε έναν ευρύ συνασπισμό γνωστό ως Nupes, το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Χωρίς σαφή πλειοψηφία, η κυβέρνηση γνώρισε μέρες θορυβώδους και έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης χιλιάδων τροπολογιών, όπως η εισαγωγή φόρου στα «υπερ-μερίσματα», για την οποία αντιτίθεται η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός, Élisabeth Borne, ετοιμάζεται πλέον αυτή την εβδομάδα να χρησιμοποιήσει μια σπάνια και αμφιλεγόμενη μορφή συνταγματικού διατάγματος για να προωθήσει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία, προκειμένου να παραμείνει πιστή στην οικονομική ατζέντα του Μακρόν υπέρ των επιχειρήσεων. Ακόμη και υπουργοί παραδέχθηκαν ότι η κίνηση αυτή δεν θα είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Ο Manuel Bompard της La France Insoumise είπε ότι η κυβέρνηση ενεργεί «με τη βία».

Εάν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει αυτό το συνταγματικό διάταγμα, οι βουλευτές της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση σε παραίτηση. Αλλά αυτή η ψηφοφορία είναι πολύ απίθανο να περάσει, επειδή το δεξιό κόμμα, Les Républicains, έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση Μακρόν.

Οργισμένες αντιδράσεις στους δρόμους της Γαλλίας

Γαλλια διαδηλωσεις

Στο πανό που άνοιγε την πορεία, η γραμμή ήταν ξεκάθαρη: Αυτή την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου στο Παρίσι, κάνουμε πορεία για μισθούς και υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, που απειλείται από τις πρόσφατες επιτάξεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια.

Υπάρχει ο πληθωρισμός που τρώει τους μισθούς, η στήριξη στα διυλιστήρια –απεργούν από τα τέλη Σεπτεμβρίου– η απρέπεια των υπερκερδών... Αλλά και η προοπτική της μεταρρύθμισης της ασφάλισης για την ανεργία, του συνταξιοδοτικού και της χρήσης του διατάγματος για την επιβολή του προϋπολογισμού στην Εθνοσυνέλευση.

Η Aline, μια συνταξιούχος, ήρθε για να διαδηλώσει μαζί με τον 27χρονο γιο της. Περιμένουν την αναχώρηση της πομπής, στην οποία είχε καλέσει να συμμετάσχουν μια διασυνδικαλιστική ένωση που συγκέντρωσε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

«Ανησυχώ για το μέλλον των νέων: Αυξανόμενος πληθωρισμός, μισθοί στάσιμοι... Και μας ζητούν να εξοικονομήσουμε χρήματα για όλα ενώ τα αφεντικά παίρνουν αύξηση 52%». Αναφέρεται στον μισθό του Patrick Pouyanné, CEO της TotalEnergies, όπου συνεχίζεται το απεργιακό κίνημα των διυλιστηρίων.

«Αυτό που με έκανε να έρθω ήταν τα υπερκέρδη, αλλά και οι επιθέσεις στο δικαίωμα στην απεργία», λέει ο Marc Tzwangue, συνταξιούχος από τη Renault Guyancourt. «Οι επιταγές για τους εργαζόμενους είναι καταστροφικές. Στα διυλιστήρια δεν υπάρχει μπλόκο, όπως ακούσαμε. Απεργούν», είπε. «Μερικοί είναι πολύ απογοητευμένοι, λένε στον εαυτό τους ότι δεν θα τους ακούσουν ποτέ».

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην πλατεία, οι συνδικαλιστές επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους. Ο Philippe Martinez, Γενικός Γραμματέας της CGT, ο οποίος θέλει κυρίως να αναπροσαρμόζονται οι μισθοί με τον πληθωρισμό, υπόσχεται ότι θα υπάρξουν «επακόλουθα» σε αυτό το κίνημα:

«Η κυβέρνηση δείχνει έκπληκτη από τις κινητοποιήσεις, αλλά πρέπει να δει την πραγματικότητα κατάματα: υπάρχει μισθολογικό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα, χρειαζόμαστε μια γενική αναπροσαρμογή».

«Οι μισθοί αποτελούν την απόλυτη έκτακτη ανάγκη», σημειώνει ο Μπενουά Τεστ, του FSU. Μαζί τους, ο Frédéric Souillot, της Force Ouvrière, ο οποίος εντάχθηκε στο κίνημα για τους μισθούς, από τα διυλιστήρια στην Esso-ExxonMobil: «Ο πληθωρισμός συνεχίζεται, τα μέτρα των αρχών του Σεπτεμβρίου είναι πίσω μας, αλλά πρέπει ακόμα να γεμίσουμε το ψυγείο μας», λέει.

«Δείξτε στον Μακρόν ότι δεν είναι παντοδύναμος»

Γαλλια διαδηλωσεις

«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, αλλά δεν έχουν απαραίτητα τα μέσα για να χτυπήσουν», λέει ο Πάτρικ, 54 ετών, οδηγός, που θέλει να είναι «ο εκπρόσωπός τους» σε αυτή την κινητοποίηση. Συμμετείχε γιατί έχει την αίσθηση ότι ο μισθός του είναι στάσιμος εδώ και χρόνια ενώ οι συνθήκες εργασίας του δεν βελτιώνονται.

«Στο τέλος της καριέρας μου, ο βασικός μισθός μου είναι 2.500 ευρώ μεικτά. Ξεκινάω μερικές φορές στις 4:30 π.μ., άλλες στις 11 μ.μ., άλλες εβδομάδες στις 11 π.μ.… Δουλεύω τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες. Σε 32 χρόνια στο RATP, πέρασα τρία Χριστούγεννα με τα παιδιά μου».

«Γιατί να μην αναπροσαρμόζονται οι μισθοί ανάλογα με τις τιμές, όπως πριν από τη δεκαετία του 1980; Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα», προτείνει.

Η Μύριαμ, 59 ετών, που εργάζεται στην επαγγελματική κατάρτιση, έκανε τους λογαριασμούς: μια μέρα απεργία της κοστίζει περίπου 80 ευρώ. Στο πλευρό της, η Nabilla, 51, εργασιακή ψυχολόγος για την Pôle Emploi, ήθελε να διαδηλώσει ενάντια στην «κοινωνική οπισθοδρόμηση». «Βλέπω την κατάσταση των ατόμων που αναζητούν εργασία να επιδεινώνεται σε καθημερινή βάση. Και αυτή η εξαθλίωση μας περιμένει», ανησυχεί η ίδια.

Γαλλια διαδηλωσεις

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδήλωσης, ο αρχηγός των Insoumis Jean-Luc Mélenchon είχε καλέσει εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους στον σταθμό της Lyon. Σαράντα οκτώ ώρες μετά την «Πορεία ενάντια στην ακριβή διαβίωση», αρκετοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι από το Νούπε συμμετείχαν στην πορεία, όπως η Κλεμεντίν Οτέν, ο Φαμπιέν Ρουσέλ, ο Ολιβιέ Φορ, ο Φρανσουά Ρουφέν ή η Ματθίλδη Πανό, η παρουσία των οποίων ενθουσιάζει ένα δίδυμο νεαρών διαδηλωτών.

Στην πορεία της 16ης Οκτωβρίου, οι Νούπες ονειρεύονται να γίνουν ένα νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Η Ματθίλδη, μια 33χρονη δασκάλα ειδικής αγωγής, ήρθε να διαδηλώσει με μια φίλη της. «Υποστηρίζω την απεργία των διυλιστηρίων. Όταν βλέπω πόσα κερδίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total και από την άλλη την επισφάλεια των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι… Αν είμαι εδώ, είναι για να δείξω στον Μακρόν ότι δεν είναι παντοδύναμος. Νομίζω ότι θα χρειαζόταν μπλοκάρισμα της χώρας για να κινηθούν τα πράγματα».

Η παρισινή διαδήλωση συγκέντρωσε περισσότερους από 70.000 στους δρόμους, αριθμός που υποβαθμίζεται σε 13.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)