Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ο καιρός

 

 

Στο στόχαστρο ακραίων καιρικών φαινομένων η χώρα, με την κακοκαιρία να χτυπά διάφορες περιοχές από το βράδυ της Πέμπτης (13/10). Βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι θα «πολιορκήσουν» τη χώρα, όπως προειδοποίησε η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, η κακοκαιρία χτύπησε την Κέρκυρα, προκαλώντας προβλήματα ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού. Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και σε αρκετές περιοχές οι μετακινήσεις γίνονταν με δυσκολία, όπως μετέδωσε το corfutvnews.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης (13-10-2022) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022) στη δυτική και τη νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από την Πέμπτη τη νύχτα (13-10-2022) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

  1. Την Παρασκευή (14-10-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν, από νωρίς το πρωί τη δυτική Πελοπόννησο, από το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία από το απόγευμα τις δυτικές Κυκλάδες. Κατά περιόδους έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.
  2. Το Σάββατο (15-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις δυτικές και τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, αλλά θα συνεχιστούν στην Κρήτη, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.



Μπόρες και καταιγίδες «χτυπούν» τη Δυτική και ΒΔ Ελλάδα από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί προς τα ΝΑ δηλαδή προς την Πελοπόννησο και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, από το πρωί της Παρασκευής δεν θα έχουμε φαινόμενα σε Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο υπόλοιπο Αιγαίο όπως στα Δωδεκάνησα θα έχουμε και ηλιοφάνεια ενώ ίσως έχουμε κάποιες βροχές στα νησιά του Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη Δυτική χώρα θα έχουμε αρκετές βροχές και έντονα φαινόμενα σε Ιόνιο και από την Ήπειρο έως την Καλαμάτα.

Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα παραμείνουν σε Πελοπόννησο και Ιόνιο, ενώ στην Ήπειρο θα έχουμε ένα «διάλειμμα» βροχοπτώσεων. Το βράδυ η αστάθεια θα επιμείνει στο νότιο κομμάτι της χώρας και θα φτάσει έως και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα 6-7 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο, ενώ στο κεντρικό θα είναι βόρειοι εντάσεως 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέει νοτιάς στα 5-6 μποφόρ και τοπικά στα 7. Η θερμοκρασία στους 20 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στους 22 στο Ιόνιο και στο Αιγαίο στους 20-21.

Για την Αττική υπάρχουν σενάρια για λίγα και τοπικά φαινόμενα, όμως άλλα σενάρια δίνουν μια εικόνα για περισσότερα φαινόμενα. Η

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)