Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Τσίπρας: Η πολιτική αλλαγή είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία

 Τσίπρας: Η πολιτική αλλαγή είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία

 

 

 Δευτερολογία Τσίπρα

Για «υποκρισία» και πως το «ψέμα έχει γίνει δεύτερη σας φύση» κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού. «Επί 45 λεπτά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την κριτική που του άσκησα» είπε και εξήγησε πως ο πρωθυπουργός «διαπράττει διπλό σφάλμα. “Δεν φταίω εγώ, στην Ευρώπη είναι χειρότερα, φταίει ο Πούτιν για την ακρίβεια στην Ελλάδα”, λέει ο πρωθυπουργός». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ήμασταν πρώτοι στην ακρίβεια και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στη βίαιη απολιγνιτοποίηση σας έφταιγε ο Πούτιν, όπως και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής;».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, η οποία είναι μια από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη λέγοντας πως «η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», σημειώνοντας πως πως «εμείς μιλάμε με όρους αγοραστικής δύναμης». Και επεσήμανε πως «παρά τις επιδοτήσεις η Ελλάδα έχει το 3ο υψηλότερο οικιακό κόστος στην ενέργεια» σημειώνοντας πως «δεν δίνετε τα λεφτά στον καταναλωτή με τις επιδοτήσεις, στα καρτέλ τα δίνετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε, από το βήμα της Βουλής, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην υπόθεση της ΔΕΗ. Όπως είπε «δεν δίνετε λεφτά στους καταναλωτές, αλλά στα καρτέλ. Αυτά πρέπει να χειροκροτούν κι ο κ. Στάσσης της ΔΕΗ και με τα δύο χέρια». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ και για ποινικές ευθύνες ενώ χαρακτήρισε την ΔΕΗ «γαλάζιο μαγαζί» κάνοντας λόγο για «γαλάζια golden boys».

«Όσο ζορίζεται η κοινωνία τα Golden Boys τρώνε με χρυσά κουτάλια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας ειδική αναφορά στην αμοιβή του διοικητή της ΔΕΗ. «Ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί την βίλλα του κ.Στάσση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας,
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ήταν επιλογή της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με το δημόσιο να βάζει χρήματα σε αυτή αντί να λάβει αντίτιμο, αφού με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιβαρύνθηκε με 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά ενώ τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά μια και «το χρέος της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 355 εκατομμύρια σε 6 μήνες».

Ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η αναξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη «αναγνωρίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατανοήσει πόσο κακό έχει κάνει στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνική συνοχή αλλά και στη Δημοκρατία» αλλά και πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε να διατρέχουμε για πολύ αυτήν την περίοδο ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής, αξιακής κατάρρευσης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)