Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Τσίπρας: Συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος και κυβερνάτε σαν Θάτσερ

Βουλή Live – Τσίπρας: Συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος και κυβερνάτε σαν Θάτσερ
 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση την Δευτέρα για τις «εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, καθώς και αν προτίθεται να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας.

Αλέξης Τσίπρας:

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου και όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη που έφυγε πολύ πρόωρα. Στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή κατάφερε πολλά.

Σήμερα επέλεξα να φέρω στη Βουλή προς συζήτηση το πιο επίκαιρο θέμα για την πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτό της ακρίβειας.

Η ακρίβεια αυτή έχει το όνομά σας.

Μια οικογένεια χρειάζεται 2 μισθούς κατώτατους για να αντέξει τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Δεν ξέρετε τι σημαίνει για μια μάνα να κόψει το παιδί του από το φροντιστήριο για να τα βγάλει πέρα. Για ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού αυτοκινήτου πρέπει ο κτηνοτρόφος να πουλήσει 140 κιλά γάλα.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα. Όπως κάνατε και για την πανδημία. Με ψέματα και προπαγάνδα. Οι επιστήμονες σας διέψευσαν. Είμαστε η χώρα με πολλούς θανάτους ανά εκατομμύριο. Εσείς καμαρώνατε. Και μας λέγατε ότι δεν υπάρχει διαφορά για κάποιον που είναι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ απ’ αυτόν εντός ΜΕΘ. Αυτά μας λέγατε. Τα ίδια λέτε τώρα για την ενεργειακή κρίση.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέτε. Και εσείς δεν είστε ο εγγυητής της σταθερότητας. Το κόστος αυξάνεται και τα κέρδη των ελίτ εκτοξεύονται.

Το κράτος πρέπει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της σταθερότητας.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει στο φάσμα της φτώχειας. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 4 χωρών όπου το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας αυξήθηκε. Θα διαψεύσετε την ΕΛΣΤΑΤ και τη EUROSTAT;

Θα μας πει ο κ. Μητσοτάκης δεν φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος.

Όπως έλεγε και για την πανδημία.

Όπως έλεγε για τις φωτιές.

Όπως έλεγε για τις υποκλοπές.

Πάντα φταίει κάποιος άλλος, ποτέ ο κ. Μητσοτάκης.

Η πλειοψηφία της ΕΕ έδρασε γρήγορα. Οι ηγεσίες έψαξαν για λύσεις. Εσείς κ. Μητσοτάκης βρήκατε ευκαιρία για να βαθύνετε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σας επιλογή. Αφήνετε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη. Δεν φταίει η συγκυρία. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνάει σαν Λουδοβίκος και σαν Θάτσερ. Πώς να εξηγηθεί ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή ενέργειας προ φόρων και προ επιδοτήσεων σε όλη την Ευρώπη; Πώς να εξηγηθεί ότι οι Έλληνες χρειάζονται 2 μισθούς για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα; Σε όλη Ευρώπη είναι κάτω από ένας. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί σας ενδιαφέρει η κερδοφορία των funds και των καρτέλ ενέργειας. Γίνατε ο φύλακας άγγελος της αισχροκέρδειας. Χρίσατε τη ΔΕΗ σε οδηγό της αισχροκέρδειας.

Αντί να βλέπετε τι κάνουν οι άλλοι στην ενεργειακή κρίση σας ενδιέφερε τι λένε οι αντίπαλοί σας στα κινητά τους τηλέφωνα. Μας λέγατε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια.

Τελικά πολλαπλασιάσατε το κόστος του ρεύματος. Αυξήθηκε κατά 57% τον Σεπτέμβριο. Η ΡΑΕ το λέει, όχι εγώ. Ξέρετε πόσα ανήλθαν τα υπερκέρδη μόνο για τον Σεπτέμβριο; 485 εκατ. ευρώ. Είπατε ότι θα φορολογήσετε τα υπερκέρδη με 90%. Έχετε πάρει ένα ευρώ; Και δεν θα πάρετε. Σχέδιο σας είναι να τα παίρνετε από πολλούς. Είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων. Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια.

Ποια είναι η πιο τρανή απόδειξη γι’ αυτό το αλισβερίσι; Τα φορολογικά έσοδα. Έχουν αυξηθεί 7 δις. ευρώ και τα έσοδα από έμμεσους φόρους είναι αυξημένα κατά 23%. Είναι προφανές ότι αυτό είναι από την ακρίβεια που σαρώνει. Επειδή δεν μειώνετε τον ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα. Για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι.

Έτσι εξηγούνται και τα στοιχεία της EUROSTAT.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας λέει ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο μεγαλύτερο κόστος ηλεκτρισμού στην ΕΕ. Αυτό μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο και στα βασικά είδη, το ίδιο και στα καύσιμα. Θα μου πείτε ότι πήρατε σπουδαία ρεύμα. Πού είναι ο κ. Γεωργιάδης. Ή θα είναι σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό ή θα αγοράζει ρακέτες. Το «καλάθι του νοικοκυριού» περιλαμβάνει προϊόντα που οι τιμές τους θα είναι ανεκτές. Για ποιους ρωτάω; Εσείς ανήκετε σε μια οικογένεια που έχετε μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Για τους απλούς ανθρώπους θα είναι ανεκτές; Μετά από τέτοια έκρηξη τιμών, ποια αύξηση θα είναι ανεκτή; Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα άλλα προϊόντα η αύξηση δεν θα είναι ανεκτή. Εντοπίζετε την ακρίβεια στα μακαρόνια Νούμερο 6. Ξεχάσατε όλα τα άλλα νούμερα που δείχνουν τη διαφθορά σας.

Δεν βλέπεται και την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Υπάρχει και εκεί. Έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το εισόδημά τους. 13%. Πήρατε την επιδότηση από το πετρέλαιο για να επιδοτήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης. Το πετρέλαιο φέτος είναι 2.1 και η αμόλυβδη 1,90. Δεν πρέπει να γίνεται σε άλλη χώρα αυτό. Ο επαγγελματίας βάζει πετρέλαιο. Ξέρετε τι θα προκαλέσει αυτό στις αυξήσεις; Δεν είναι ευτράπελο αυτό;

Δεν είστε εγγυητής σταθερότητας, αλλά εγγυητής των υπερκερδών. Έχετε δει τα έσοδα των εταιρειών πετρελαιοειδών; Κάποιοι δεν μπορούν να βγάλουν τους 15 πρώτες μέρες του μήνα. Που είναι το Mitsotakis effect; Λέγατε ότι η Ελλάδα έγινε σημαντικός προορισμός για επενδυτές. Που είναι; Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε επενδυτική βαθμίδα μέχρι τις εκλογές. Διαβάστε για ποιος λόγους δεν έγινε η αναβάθμιση.

Είστε ο βασικός κίνδυνος για τη συνοχή και την ανάπτυξη.

Δεν μπορείτε ούτε στις αγορές να βγείτε. Αν δεν είχαμε αφήσει το μαξιλάρι θα είχαμε κρίση χρέους. Δίνετε πολλά σε λίγους και ρημάζετε την κοινωνική βάση.

Με την ερώτησή μου δεν περιμένω να πάρω απάντηση. Την ξέρω. Είστε ακραία νεοφιλελεύθερος και καταστροφικός σε μια περίοδο κρίση. Πρέπει να φύγετε το συντομότερο, πρέπει η κοινωνία να ανασάνει. Να σταματήσει η παρακμή της χώρας.

Κι αφού προσπαθείτε να μας πείσετε ότι προηγείστε, τι φοβάστε; Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος. Για να επανέλθει η ΔΕΗ στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Μην σας νοιάζει η δημοκρατία θα κερδίσει την αλαζονεία. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)