Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Εισαγγελική έρευνα για το ναζιστικό χαιρετισμό του Κώστα Πλεύρη

Εισαγγελική έρευνα για το ναζιστικό χαιρετισμό Πλευρη  

 

Τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για το ναζιστικό χαιρετισμό του συνηγόρου του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλευρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η προκαταρκτική έρευνα, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και ήδη έχει ανατεθεί στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Πλεύρης προέβη σε ναζιστικό χαιρετισμό, την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο δικαστήριο και μάλιστα τη στιγμή που η έδρα βρισκόταν ακόμη στην αίθουσα, ενώ κάποιες ημέρες νωρίτερα είχε επαναλάβει την ίδια κίνηση σε διακοπή της δίκης.

Παρέμβαση ΔΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισμό Πλεύρη

Πριν από λίγες ημέρες ψήφισμα το οποίο καταδικάζει το ναζιστικό χαιρετισμό του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής εξέδωσε ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας.

Σε ανακοίνωση του, ενημερώνει ότι διενεργείται ήδη πειθαρχικά έρευνα, ενώ εφόσον η σχετική πράξη τελέσθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης και το Δικαστήριο υποχρεούται να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο, ο ΔΣΑ έστειλε ήδη επιστολή προς την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα της έδρας του A’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Ολόκληρο το ψήφισμα:

Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δικηγόρου Αθηνών, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε, τα κάτωθι:

  1. Ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς (άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων, Προοίμιο και άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος).
  2. Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη.
  3. Για τη συμπεριφορά συνηγόρου υπεράσπισης στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό χαιρέτισε ναζιστικά κατά τη δικάσιμο της 28.9.2022 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς και για το παρεμφερές περιστατικό της 7.10.2022, έχουν αναληφθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι σχετικές πρωτοβουλίες.
  4. Εφόσον η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο υποχρεούται να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο. Για το λόγο αυτό, εστάλη ήδη επιστολή προς την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα της έδρας του A’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Δεύτερη πειθαρχική έρευνα

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήσης Κωνσταντίνου, άσκησε δεύτερη προκαταρκτική πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Κωνσταντίνου Πλεύρη, για το ίδιο θέμα.

Θάνος Πλεύρης: «Είναι αποκτήνωση ο χαιρετισμός του πατέρα μου»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποδοκίμασε τον ναζιστικό χαιρετισμό του πατέρα του, Κώστα Πλεύρη, μέσα στη δικαστική αίθουσα, κατά την κατάθεση της Μάγδας Φυσσα.

«Ο πατέρας μου ποτέ δεν έχει κρύψει την ιδεολογία του που η δημοκρατία του επιτρέπει να έχει. Ο χαιρετισμός με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα για δύο λόγους, ο πρώτος ότι έγινε μέσα στη δικαστική αίθουσα και ο δεύτερος μπροστά σε μια γυναίκα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί», είπε μιλώντας στην εκπομπή Αταίριαστοι στον ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι αποκτήνωση».

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:


Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)