Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Το ΠΑΣΟΚ καλεί σε… ανταρσία βουλευτές της ΝΔ για τις υποκλοπές

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/05/2306888-1024x683.jpg

«Σπάει» το κοινοβουλευτικό σαβουάρ βιβρ η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, και, εν μέσω καταιγιστικών αποκαλύψεων για τις υποκλοπές,  ανοίγει δημόσια δίαυλο επικοινωνίας με τους βουλευτές της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συντονιστούν με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για την θεσμική θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών.

Με μια μη αναμενόμενη κίνησή του, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να σφίξει ακόμα περισσότερο όχι μόνο νομικά αλλά και πολιτικά τον κλοιό των ευθυνών που βαρύνουν τον πρωθυπουργό ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις.

Πέρα από τη αποσαφήνιση ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει  το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ όπως προωθείται από τη ΝΔ, πέρα από τις προτάσεις του για το θεσμικό πλαίσιο και πέρα από τις νέες παρεμβάσεις σε επίπεδο ένδικων μέσων, προκαλεί ενδιαφέρον το «άνοιγμα» του  προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη προς τους γαλάζιους κοινοβουλευτικούς, καλώντας τους να συμβάλλουν ώστε και να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών και να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο που να συνάδει με ένα κράτος δικαίου.

Είναι  χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα με την παρουσία του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου και των δικηγόρων Μαν. Βελεγράκη, Μιχ.  Καλαντζόπουλου και Χρ. Κακλαμάνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής: «Οι βουλευτές της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή υπάκουσανστις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου και προστάτευσαν όλα τα πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα και όσους φέρονται ως ιδιοκτήτες ή χρήστες αυτών των παράνομων λογισμικών. Εύχομαι αυτήν τη φορά να ακούσουν τη συνείδηση τους, να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους και να πιέσουν την κυβέρνηση να φέρει ένα κανονικό νομοσχέδιο που θα προστατεύσει και την ιδιωτικότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Η ευημερία με το σεβασμό των θεσμών, τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ασφάλεια, δεν είναι έννοιες αντικρουόμενες».

Η διατύπωση αυτή μοιάζει με Είναι σαν να διεμβολίζει το γαλάζιο στρατόπεδο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός απέναντι σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πίεση εκ των έσω στο κόμμα της δεξιάς.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μεταξύ άλλων υπονομεύεται ο ρόλος της Αρχής Διαφάνειας και Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και εξουδετερώνεται μέσω του μεγάλου χρονικού ορίου των τριών ετών από την έναρξη της παρακολούθησης η δυνατότητα του παρακολουθούμενου να μάθει τους λόγους παρακολούθησής του.  Κι όλα αυτά με φόντο τις συνεχείς  επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του που οδηγεί, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, στην απόκρυψη της αλήθειας. Άλλωστε, για μια ακόμα φορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «πίσω από το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ένα ισχυρό και οργανωμένο παρακράτος, ένας παρακρατικός βραχίονας. Η ευθύνη του Πρωθυπουργού δεν μπορεί να «ξεπλυθεί» με την επίκληση “νόμιμων λαθών”».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει:

  • την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά,
  • την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της,
  • την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο,
  • την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προβάλλει ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει το προωθούμενο νομοσχέδιο καθώς υπονομεύονται οι ανεεξαρτητες αρχές (ΑΔΑΕ). Για να συμπληρώσει ότι «δε μπορούμε να ψηφίσουμε να είναι η ενημέρωση ταυτισμένη με τον εκλογικό κύκλο. Τί σημαίνει τριετία; Δηλαδή να μάθουμε  κατά τη διακυβέρνηση της επόμενης κυβέρνησης, τι έκανε η προηγούμενη. Όχι κ. Μητσοτάκη, ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Άρα ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα είναι για εμάς ο φάρος ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια νοσηρά φαινόμενα».

Ταυτόχρονα έχει ενδιαφέρον ότι η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει το γάντι στον πρόεδρο της Βουλής και κορυφαίο στέελχος της ΝΔ Κωνσταντίνο Τασούλα, καλώντας τον  να δημιουργήσει μηχανισμό για να ελέγξουν οι βουλευτές αν έχουν ίχνη παγίδευσης ή απόπειρας παγίδευσης του κινητού τους  από το παράνομο λογισμικό predator. αν έχουν ίχνη στα κινητά τους. Μάλιστα, και πάλι  πάλι με το βλέμμα προς το γαλάζιο στρατόπεδο ο Νίκος Ανδουλάκης δεν αποφεύγει να σημειώσει ότι  «ένα σημαντικό στοιχείο δεν είναι να αποκτήσει η Βουλή αυτές τις δομές, είναι αν θα πάνε να ελέγξουν τα κινητά τους. Και αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο»….

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος επέμεινε, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις υποκλοπές,  στην άποψη που είχε εκφράσει  ότι εφόσον αποδειχτεί ότι είχαν γίνει παρακολουθήσεις σε ευρύτερο πεδίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να να παραιτηθεί.

Όσον αφορά τις νομικές παρεμβάσεις, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη  προχωρά σε αγωγές (αστική αποζημίωση) στο πλαίσιο της απόφασης να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα που δίνει η ελληνική έννομη τάξη για να ασκήσει πίεση με στόχο την ανάδειξη της αλήθειας. Επίσης, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος των παρακολουθήσεων ενεργοποιεί τις δυνατότητες που δίνει ο κανονισμός του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με παραβιάσεις της ασυλίας του Νίκου Ανδρουλάκη ως ευρωβουλευτή.   Μάλιστα, την ίδια μέρα με τη συνέντευξη Τύπου Ανδρουλάκη-Αλιβιζάτου στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες η  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωνε στην Ολομέλεια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα υπεράσπισης της κοινοβουλευτικής του ασυλίας στο πλαίσιο της καταγγελίας του κατά των ελληνικών αρχών για την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων . Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου στις περιπτώσεις που εικάζεται ότι τα προνόμια και οι ασυλίες ευρωβουλευτή έχουν παραβιασθεί ή πρόκειται να παραβιασθούν από τις αρχές κράτους μέλους, δύναται να υποβληθεί αίτημα προκειμένου το Κοινοβούλιο να αποφανθεί εάν σημειώθηκε ή ενδέχεται να σημειωθεί παραβίασή τους.

Πηγή: documentonews.gr

1 σχόλιο:

  1. το έκαναν ήδη, ακόμα και δικοί τους βουλευτές εμφανίστηκαν στην βουλή με τα παλιά κινητά, για να μην τους επισυνδέσει ο κουλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)