Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Μέτρα-ανάσα για τα στεγαστικά (στην Ισπανία): «Πάγωμα» στις δόσεις και περίοδος χάριτος

Μέτρα-ανάσα για τα στεγαστικά (στην Ισπανία): «Πάγωμα» στις δόσεις και περίοδος χάριτος
 
 
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας για προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
O εφιάλτης των πλειστηριασμών και των εξώσεων, που πλέον χτύπησε και την Ελλάδα, ήταν γνωστός κυρίως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ισπανίας απο το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Η αύξηση των επιτοκίων έθεσε τέλος σε μια δεκαετή άνθηση για τον τομέα των ακινήτων σε όλη την Ευρώπη και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η πίεση θα μπορούσε να επεκταθεί στην ευρύτερη οικονομία. Στη Σουηδία, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το χρέος που σχετίζεται με ακίνητα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, ενώ η Πολωνία κήρυξε μορατόριουμ στεγαστικών δανείων για να προσφέρει ανακούφιση στους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν πληγεί σοβαρά.

Σήμερα, η κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλιστικού κόμματος στην Ισπανία, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να προστατεύσει τους δανειολήπτες στεγαστικών με χαμηλότερα εισοδήματα από την αύξηση του κόστους, προκειμένουν να μετριαστεί το οικονομικό πλήγμα από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις από κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, οι υπουργοί θα εγκρίνουν μέτρα που βοηθούν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Στις ισπανικές προτάσεις περιλαμβάνονται:

  • Χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια πενταετούς περιόδου χάριτος για ευάλωτες οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 25.200 ευρώ, ενώ τους επιτρέπεται επίσης να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους.
  • Να επιτρέπεται στα νοικοκυριά πρόσβαση σε περίοδο χάριτος δύο ετών, με ευνοϊκότερο επιτόκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και παράταση έως και επτά έτη της διάρκειας του δανείου.
  • Επιτρέπει στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με εισόδημα κάτω των 29.400 ευρώ ετησίως να παγώσουν τις μηνιαίες πληρωμές και να παρατείνουν την περίοδο απόσβεσης έως και επτά χρόνια.

Το νέο πακέτο είναι άλλο ένα παράδειγμα της προθυμίας του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να παρέμβει, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής συσσωρεύεται στον οικονομικό πόνο για τους Ισπανούς, σημειώνει το Bloomberg.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ήταν στην πρώτη γραμμή ορισμένων από τις πιο ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές που καταγράφηκαν φέτος στη Δυτική Ευρώπη, επιβάλλοντας φόρους για «ουρανοκατέβατα κέρδη» σε εταιρείες ενέργειας και τράπεζες, βάζοντας πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και περιορίζοντας τις αυξήσεις των τιμών ενοικίασης.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)