Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

«Πρόκειται για θεσμική παράλειψη» - Οργή ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο που αφορά τις παρακολουθήσεις

Τηλεφωνικές υποκλοπές / Unsplash

Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΑΔΑΕ για τη «θεσμική» όπως λέει «παράλειψη» της κυβέρνησης να μην απευθυνθεί στην Αρχή για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νέο πλαίσιο διενέργειας νόμιμων επισυνδέσεων.

 

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών στην ανακοίνωσή της δηλώνει την έκπληξή της κατά της εν λόγω απόφασης της κυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της» για το νομοσχέδιο που αφορά τις παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με την Αρχή, τα σημεία του νομοσχεδίου, μεταβάλλουν άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενώ, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, τις προσεχείς ημέρες η Αρχή αναμένεται να στείλει τις δικές της προτάσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:

«Αναρτήθηκε χθες, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.

Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.

Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκεια της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη.
Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Πηγή: ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)