Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Μπάιντεν σε ΝΑΤΟ: Η ουκρανική αεράμυνα φταίει για τον φονικό πύραυλο στην Πολωνία

Μπάιντεν σε ΝΑΤΟ: Η ουκρανική αεράμυνα φταίει για τον φονικό πύραυλο στην Πολωνία
 
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε τους G7 και το ΝΑΤΟ για χτύπημα στην Πολωνία. Για «προβοκάτσια» των Ουκρανών κάνει λόγο το ρωσικό υπ. Άμυνας.
Αποκλιμακώνεται, όπως φαίνεται, η κατάσταση στο μέτωπο Ουκρανίας - Ρωσίας μετά το φονικό χτύπημα σε χωριό της Πολωνίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ενημερώνει επίσημα τους G7 και το ΝΑΤΟ πως ο πύραυλος προέρχεται από την ουκρανική αεράμυνα.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται μερικές ώρες μετά από το πρώτο σχόλιό του ενώπιον δημοσιογράφων πως «μοιάζει απίθανο» ο πύραυλος να έχει εκτοξευθεί από τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που υπήρχαν για την τροχιά του πυραύλου, καθώς αεροσκάφος του ΝΑΤΟ φέρεται, σύμφωνα με το CNN, να την έχει καταγράψει.


Ακολούθησαν πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους πως ο πύραλος που σκότωσε δύο άτομα στην ανατολική Πολωνία σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν ουκρανικός και ήταν από αυτούς που είχαν εκτοξευθεί για να αναχαιτίσουν ρωσικό πύραυλο.

Η απάντηση της Μόσχας γύρω από τις αρχικές κατηγορίες περί ατυχήματος ήταν άμεση, με τον επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ να εκτιμά πως το ατυχές περιστατικό στην Πολωνία, ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

To Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την εμπλοκή του με την έκρηξη στην Πολωνία και ισχυρίστηκε, επίσης, πως από τα συντρίμμια του πυραύλου φαίνεται ότι πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο S-300.

Ενώ και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» για το ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο που έπεσε στο πολωνικό έδαφος.

Να σημειωθεί πως οι S-300 που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για την αεράμυνά της είναι κατασκευασμένοι στη Ρωσία, όπως αναφέρουν ειδικοί επί των οπλικών συστημάτων.

Το Κίεβο, ωστόσο, εξακολουθεί να αρνείται πως ο πύραυλος έπεσε από την δική της αεράμυνα, με την ηγεσία της χώρας να επιμένει πως φταίει η Ρωσία.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)