Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Επιμένει αντισυνταγματικά ο Βορίδης

 

Ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να παρακάμψει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με τροπολογία που επαναφέρει μεν στα δημοτικά συμβούλια τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στις Οικονομικές Επιτροπές και Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων, χωρίς όμως να αλλάζει τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών αυτών.

Συμμόρφωση κατά το ήμισυ με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και νέα «παιχνίδια» με το Σύνταγμα. Κάπως έτσι μπορεί να σχολιαστεί η τροπολογία με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να «συμμορφωθεί» -ή καλύτερα να παρακάμψει- την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικούς τους «νόμους Θεοδωρικάκου» με τους οποίους μεταφέρθηκαν κρίσιμες αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων στις Οικονομικές Επιτροπές και Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων και απέκτησαν σε αυτές τις Επιτροπές πλασματικές πλειοψηφίες οι δημοτικές αρχές.

Η τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί χθες στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί στην Ολομέλεια σήμερα, οπότε τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Μ. Βορίδης στη διάρκεια της τελευταίας ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η τροπολογία ναι μεν θα επαναφέρει τις απολεσθείσες αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια, αλλά οι συνθέσεις των Επιτροπών «θα διατηρηθούν όπως είχαν συγκροτηθεί με τον προσβληθέντα νόμο».

Πρόκειται για άρνηση συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ στη συγκεκριμένη πτυχή. Το ανώτατο δικαστήριο, υπενθυμίζεται, έκρινε ότι και ο τρόπος συγκρότησης των Επιτροπών παραβιάζει το Σύνταγμα και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης. Και ο νυν υπουργός Εσωτερικών επιμένει αντισυνταγματικά, όπως και ο προκάτοχός του…

Υπενθυμίζεται ότι σε πλήθος δήμων οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έχουν δηλώσει αποχή από τις Επιτροπές μέχρι να επανασυγκροτηθούν με νόμιμο τρόπο και ακόμη έχουν προσφύγει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κατά αποφάσεων που ελήφθησαν μετά τη 2α Δεκεμβρίου 2022 (ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ), ενώ ο Δήμος Βέροιας έχει προβεί σε δημαιρεσίες συγκροτώντας τις Επιτροπές με βάση τις προβλέψεις του «Κλεισθένη».

Τέλος, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Βορίδης, η τροπολογία περιλαμβάνει ακόμη δύο ρυθμίσεις: α) έκτακτες επιχορηγήσεις στις ΔΕΥΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, β) πρόβλεψη για διασφάλιση θέσεων εργασίας εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σε συμμόρφωση έτερης απόφασης του ΣτΕ.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)