Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Θα μείνετε στην Ιστορία μετά την ήττα σας ως πληγή για τη Δημοκρατία

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Θα μείνετε στην Ιστορία μετά την ήττα σας ως πληγή για τη Δημοκρατία
 
 
«Γνωρίζατε πάρα πολύ καλά για τις παρακολουθήσεις γιατί εσείς τις παραγγείλατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είστε αδίστακτος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλή, στην ομιλία του για την πρόταση δυσπιστίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης πως «όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε ότι αν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε, προτιμήσατε την ταπείνωση. Τρέξατε προς την έξοδο. Προφανώς γιατί γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι οι παρακολουθήσεις είχανε γίνει και το ξέρατε γιατί εσείς τις παραγγείλατε. Και προτιμήσατε τη φυγή και τη ντροπή από μια ξεκάθαρη δέσμευση».

Εξαπέλυσε βαριά πυρά κατά του πρωθυπουργού, παραθέτοντας ένα δημοσίευμα εφημερίδας: «Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα σε εφημερίδα. Ένοχος ή βλαξ. Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή» τόνισε. Λίγα λεπτά αργότερα, πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, ένοχος είναι για την εκτροπή με τις υποκλοπές».

«Δεν μιλάμε για ρυπαρό δίκτυο, αλλά για εγκληματική οργάνωση και μοντέλο διακυβέρνησης με έδρα το Μαξίμου» σημείωσε επίσης και υπογράμμισε πως «μετά την ήττα σας θα μείνετε στην ιστορία ως πληγή στην κοινωνία, την οικονομία, τη Δημοκρατία».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσίπρας:

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη, έξι μήνες τα κάνατε όλα. Ότι περνούσε από το χέρι σας κάνατε για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Συγκαλύψατε, εκβιάσατε, τρομοκρατήσατε, παρανομήσατε, όλα τα κάνατε.

Και να όμως που παρόλα όσα κάνετε. Σήμερα είστε πάλι εδώ, ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που επιχειρήσατε εδώ και έξι μήνες να κρύψετε στο σκοτάδι. Ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό που ζητάει εξηγήσεις. Για μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου. Για μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή. Που πλέον δε μπορείτε να αρνείστε ότι συνέβη. Δε μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο.

Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες. Σήμερα υπάρχουν αποδείξεις. Αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Και απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις αλλά και στη θλιβερή στάση σας εδώ και έξι μήνες, χρωστάτε εξηγήσεις. Τη τελευταία φορά που βρεθήκαμε, αν θυμάστε, το βάλατε στα πόδια. Αν δεν απαντήσετε θα είναι μια ομολογία ενοχής.

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε πως δεν υπήρξε παρακολούθηση τους Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και του υπουργού Εργασίας, Ενέργειας τότε, λήξατε τη συνεδρίαση.

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε τουλάχιστον ότι αν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε, προτιμήσατε την ταπείνωση. Τρέξατε προς την έξοδο. Προφανώς γιατί γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι οι παρακολουθήσεις είχανε γίνει και το ξέρατε γιατί εσείς τις παραγγείλατε. Και προτιμήσατε τη φυγή και τη ντροπή από μια ξεκάθαρη δέσμευση.

Γνωρίζατε τα πάντα και έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού, όπου βρισκόσασταν. Στις συνεντεύξεις, στη Βουλή, παντού. Ψέμα πάνω στο ψέμα. Και μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης. Άλλη μια κακοποίηση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Κάνατε ότι μπορεί κανείς να φανταστεί προκειμένου να συγκαλύψετε. Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάληψης. Διότι για να τη πετύχετε επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη δημοκρατία. Όπως ο θεσμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές φυλάκισης και βέβαια με τη σπίλωση, ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου.

Από τη στιγμή που η δημοσιογραφική έρευνα σας συνέλαβε επ’ αυτοφώρω, αντί να επιδείξετε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και να αναλάβετε τις ευθύνες σας, είτε να παραιτηθείτε, όπως θα συνέβαινε σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, είτε να υποδείξετε, έστω, τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη δικαιοσύνη, εσείς επιλέξατε να συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής. Να μετατρέψετε τον δικό σας φόβο σε λάσπη, τρόμο και χειραγώγηση. Σε επίθεση με κάθε μέσο κατά της αλήθειας. Σε δολοφονία, τολμώ να πω, της αλήθειας.

Και το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δε πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης. Που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσάς τον ίδιο, από την πρώτη μάλιστα μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξατε τον νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιος που έχει τα κριτήρια.

Δική σας απόφαση ήταν να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της.

Δική σας απόφαση ήταν να προωθήσετε τη κα Βλάχου ως εισαγγελέα της.

Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μαθευτεί ποτέ την αλήθεια.

Δική σας απόφαση ήταν να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

Δική σας απόφαση ήταν να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο.

Δική σας απόφαση και ντροπή ήταν η χυδαία και άθλια επίθεση στης Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστή, επειδή επιτέλεσε το Συνταγματικό του καθήκον.

Τι απ’ όλα αυτά αλήθεια μπορείτε να αρνηθείτε;

Εσείς δεν είπατε ψέματα για την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρουλάκη; Δεν μας είπατε στην αρχή ότι είναι μπλεγμένος με θέματα κατασκοπίας με την Κίνα και την Ουκρανία; Δικές σας ήταν γιατί είστε αδίστακτος. Δεν διστάσατε να αφήσετε ρετσινιά κατασκοπία και εθνικού κινδύνου για τον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Εσείς δε μας είπατε μετά πως η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, αλλά ήταν λάθος;

Εσείς δε απειλήσατε με κάθειρξη όσους πούνε την αλήθεια;

Εσείς δεν απειλήσατε τους δημοσιογράφους ότι θα πάνε στον εισαγγελέα;

Εσείς δεν μας απειλούσατε ότι εμείς οφείλουμε να προσκομίσουμε στοιχεία;

Δε μας μιλούσατε για μύθους του Αισώπου;

Θα απαντήσετε;

Σας είχα κατηγορήσει για έλλειμμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Και σας είπα ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό του. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα σε εφημερίδα. Ένοχος ή βλαξ. Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή. Αν αυτό, όμως, από μόνο του δεν πιστοποιεί ότι η χώρα έχει σε κρίσιμες στιγμές επικεφαλής έναν επικίνδυνο άνθρωπο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)