Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Επιβεβαίωση του Documento: Ιδού το νέο σαμποτάζ Ντογιάκου – Απειλεί με ποινικές κυρώσεις την ΑΔΑΕ

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/12/ntogiakos2-1.jpg 

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος απέστειλε σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας τη γνωμοδότηση – πρόκληση, με την οποία όχι μόνο σαμποτάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά απειλεί ευθέως τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής με ποινές που επισύρουν ακόμα και δέκα χρόνια κάθειρξης. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη σύνταξη της γνωμοδότησης για λόγους «γενικότερου ενδιαφέροντος» τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι πως σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Cosmote.

Διαβάστε σχετικά: Νέοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ με σημαντικά ευρήματα – Ενεργοποιείται και πάλι o Ντογιάκος για να τα βγάλει παράνομα

Όπως αποκάλυψε το Documento το πρωί της Τρίτης, οι νέοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας θορύβησαν το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να επιστρατευτεί και πάλι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκειμένου να τεθούν εμπόδια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο έργο της ανεξάρτητης Αρχής, η οποία καλείται να σώσει την παρτίδα για τη Δημοκρατία με φόντο τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων του επιτελικού παρακράτους. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου προβλέπει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει δικαιοδοσία να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους και δεν μπορεί να ενημερώνει τους θιγόμενους, καθώς την αρμοδιότητα αυτή πλέον έχει το τριμελές όργανο που συστάθηκε μετά τη ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις. Πρόκειται για το όργανο, του οποίου τα 2/3 αποτελούνται από όσους έχουν εγκρίνει την παρακολούθηση. Δηλαδή, η πλειοψηφία θα καλείται να αποφασίσει υπέρ της ενημέρωσης ενός παρακολουθούμενου που τέθηκε στο στόχαστρο των κοριών της ΕΥΠ από… λάθος ή από υπερβάλλοντα ζήλο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, γνωστός και ως «παναθηναϊκάκιας», ισχυρίζεται πως ο πρόσφατος νόμος που ετοίμασε ο Γ. Γεραπετρίτης και φόρτωσε στην πλάτη του Κ. Τσιάρα, έχει αναδρομική ισχύ. Το χειρότερο είναι πως ο κ. Ντογιάκος απειλεί χωρίς περιστροφές τα μέλη της ΑΔΑΕ με βαριές ποινικές κυρώσεις, θυμίζοντας πρακτικές και διαδικασίες που δεν περιλαμβάνονται στις λειτουργίες της Τρίτης Εξουσίας.

Οι ευθείες απειλές

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ισχυρίζεται ότι η παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας -ακόμα και από μέλη της ΑΔΑΕ- δύναται να επιφέρει βαρύτατες ποινές, οι οποίες φτάνουν ακόμα και τα δέκα χρόνια κάθειρξη. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντογιάκος απειλεί τα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής σημειώνοντας:

«Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης».

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο»

Τις στοχεύσεις της γνωμοδότησης του Ισ. Ντογιάκου αποκαλύπτει και το συγκεκριμένο απόσπασμα:

«Η ενημέρωση του πολίτη, αναφέρεται στη εισαγγελική γνωμοδότηση, για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Οργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος».

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η συνταγματικά αρμόδια Αρχή δεν χρειάζεται να απευθύνεται στους παρόχους, αφού έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων.

Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:

«Ολόκληρο το κείμενο των Διατάξεων και των Βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου η απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994. Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ούτε ο Τσίπρας δικαιούται να ζητά στοιχεία

Στην καθεστωτική γνωμοδότηση Ντογιάκου περιλαμβάνεται, επίσης, πως ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί δεν δικαιούνται να ζητήσουν στοιχεία. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που εκκρεμεί αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

«Δεν έχει λευκή επιταγή η ΑΔΑΕ»

Η πρωτοφανής γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Πάγου, η οποία βάλλει -όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι- κατά του συντάγματος, ολοκληρώνεται με τη διευκρίνιση ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει «λευκή επιταγή», καθώς οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της καθορίζονται από κοινό νόμο.

«Είναι πρόδηλο ότι ο νομοθέτης δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή». Και σημειώνεται «Ειδικότερα, δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της, όμως προβλέπονται από το Νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου. Το Σύνταγμα αν και καθιδρύει τη συγκεκριμένη Αρχή (ΑΔΑΕ) καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και τον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μολονότι δε ανεξάρτητη δεν είναι κανονιστικά αυτόνομη, ούτε legibus solutus, αλλά ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους» σημειώνει ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος δήθεν τάχα προχωρεί σε αυτή τη γνωμοδότηση για λόγους «γενικότερου ενδιαφέροντος» και όχι επειδή του την είχε ζητήσει η Cosmote, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: documentonews.gr

1 σχόλιο:

(3)