Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Θέλουν να κρύψουν τα συζυγικά Πόθεν Έσχες

Θέλουν να κρύψουν τα συζυγικά Πόθεν Έσχες 


Σημαντικά ερωτήματα για το αν θα δημοσιοποιούνται τα εισοδήματα των συζύγων των πολιτικών προσώπων, προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου για το Πόθεν Έσχες που συζητείται σήμερα στην Βουλή.

Θα ξαναδούμε στις δημόσιες δηλώσεις Πόθεν Έσχες των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης τα εισοδήματα των συζύγων τους; Το – πολιτικό πρωτίστως- αυτό ερώτημα προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το πλαίσιο των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που συζητείται σήμερα στην Βουλή.

Εκεί προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάθεση χωριστών δηλώσεων από τα υπόχρεα πολιτικά πρόσωπα και τους συζύγους τους, η συσχετιζόμενη εξέτασή τους από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, όχι όμως και η υποχρεωτική συνδημοσιεύσή τους.

Αυτά σε μία περίοδο που τα ζητήματα διαφάνειας, βρίσκονται στην «καρδιά» της επικαιρότητας. Ιδίως μετά την αποτυχία του συστήματος ελέγχου Πόθεν Έσχες να εντοπίσει τα πεπραγμένα του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση που ήδη βρίσκεται υπό το καθεστώς εισαγγελικής έρευνας για την παράλειψή του να δηλώσει την συμμετοχή του σε εξωχώριες εταιρίες. Επίσης ενώ είναι σαφές ότι η πλήρης εικόνα της οικονομικής κατάστασης ενός πολιτικού προσώπου σχετίζεται με το συνολικό οικογενειακό του εισόδημα. Παράλληλα το σύνολο της υφίσταμενης νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες είναι ευρέως παραδεκτό ότι δεν μπορεί να "καλύψει" το σύνολο των πιθανών πηγών εισοδήματος ενός προσώπου, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται και συγγενικά πρόσωπα.

Τα ερωτήματα

Το ζήτημα αυτό εντοπίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοθετήματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ζητήθηκε να υπάρξει διόρθωση στις υφιστάμενες διατάξεις. Ενδεικτικό είναι το ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ζαχαριάδης, αναρωτώμενος «τι θα γίνει με τους συζύγους ή τις συζύγους των πολιτικών προσώπων που κάνουν χωριστές δηλώσεις πόθεν έσχες και ποια θα είναι η διαδικασία αντιστοίχισης; Με ποιον τρόπο αυτές θα δίνονται στη δημοσιότητα εφόσον οι σύζυγοι υποβάλλουν πόθεν έσχες το οποίο είναι δημόσιο;». Επίσης ασκήθηκε κριτική από βουλευτές σχετικά με το ότι οι χωριστές δηλώσεις των συζύγων των υπόχρεων ουσιαστικά πολλαπλασιάζουν τις δηλώσεις που πρόκειται να ελεγχθούν και έτσι η αύξηση του ποσοστού δειγματοληπτικού ελέγχου που προβλέπεται από το 5 στο 7%, ουσιαστικά μπορεί να σημαίνει ακόμη και …λιγότερους ελέγχους σε απόλυτους αριθμούς.

Ο Κώστας Τσιάρας
Ο Κώστας Τσιάρας EUROKINISSI

Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας

Στην επίμαχη διάταξη αναφέρθηκε στην χθεσινή και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δηλώνοντας πως «γίνεται δεκτή η παρατήρηση να συσχετίζονται οι δηλώσεις των συζύγων με αυτές των υπόχρεων για να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο». Με βάση την διατύπωση που χρησιμοποίησε όμως αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις θα συνεξετάζονται από την Επιτροπή Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναφέρει ότι οι δηλώσεις αυτές θα «συν-δημοσιεύονται».

Τι προβλέπει ο νόμος

Τα ερωτήματα πληθαίνουν με βάση τις προβλέψεις των σχετικών άρθρων του νόμου. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 32 όπου ορίζεται ποιες δηλώσεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Βουλής, ώστε να είναι η πληροφόρηση προσβάσιμη στους πολίτες.

Θέλουν να κρύψουν τα συζυγικά Πόθεν Έσχες

Το άρθρο παραπέμπει στις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου εκεί όπου ορίζεται ότι δημοσιεύονται οι δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης, των πολιτικών αρχηγών, των βουλευτών , των ευρωβουλευτών και οι οικονομικών υπεύθυνων των κομμάτων, όχι όμως και των συζύγων τους.

Θέλουν να κρύψουν τα συζυγικά Πόθεν Έσχες

Αυτά ενώ υπόχρεοι για κατάθεση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης είναι οι σύζυγοι των βουλευτών με βάση το άρθρο 3 του νόμου, όπως και οι εν διαστάσει σύζυγοί η τα πρόσωπα που δεσμεύονται με σύμφωνο συμβίωσης.

Θέλουν να κρύψουν τα συζυγικά Πόθεν Έσχες 
Πηγή: news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)