Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Πώς θησαυρίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες σε βάρος των αγελαδοτρόφων και των καταναλωτών

Πώς θησαυρίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες σε βάρος των αγελαδοτρόφων και των καταναλωτών
 
 
Το καθαρό κέρδος για τον αγγελαδοπαραγωγό είναι ζήτημα να αγγίξει τα 0,04€ . Όπερ σημαίνει ότι ο Έλληνας κτηνοτρόφος οδηγείται για κλείσιμο ή στην φυλακή. 
 
Η βιομηχανία γάλακτος αγοράζει το γάλα από τον παραγωγό, κατά μέσον όρο στα 0,52 € το κιλό, η σε πληρωμή γίνεται υπάρξει εργαστηριακός έλεγχος και διαπιστωθεί ότι το γάλα πληροί τις προκαθορισμένες τιμές: Λίπος άνω 3,7. Πρωτεΐνη πάνω από 3,2 με 3,3 και λιποπρωτίνη πάνω από 6,9 - 7,0.

Το γιατί η γαλακτοβιομηχανία επιλέγει γάλα με αυξημένο λίπος ενώ στο ράφι διαφημίζει το πράσινο γάλα με τα 0% θα το δούμε στην συνέχεια.

Η αγελάδα παράγει 32-33 λίτρα γάλα την ημέρα. Για να είναι παχύ το γάλα με αυξημένα λιπαρά το ζώον χρειάζεται 45 κιλά τροφή ανα εικοσιτετράωρο.

  • Καλαμπόκι σπυρί 4,8κιλά
  • Κριθάρι 1,2 κιλά
  • Σόγια 3,8 κιλά
  • Καραβάλευρο 1,2 κιλά
  • Ζαχαρόπαστα 2 κιλa
  • Μελάσα 1,8 κιλά
  • Ενσύρωση καλαμποκιού 25 κιλά
  • Χονδροειδή τροφή 3 κιλά
  • Ενσύρωση λολιομ 1,5 κιλά
  • Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μαγιά, σόδα, λίπος φυτικό 700 γραμμάρια

Η ημερήσια διατροφή μιας αγελάδας ανέρχεται στα 13,40€ . Επομένως το κόστος του γάλακτος για τον παραγωγό ανέρχεται στα 0,42€ ανά λίτρο και το πουλάει στην βιομηχανία 0,54€. Όμως στο κόστος παραγωγής του γάλακτος θα πρέπει να προστεθούν και τα κτηνιατρικά και ενεργειακά έξοδα. Επομένως το καθαρό κέρδος για τον αγγελαδοπαραγωγό είναι ζήτημα να αγγίξει τα 0,04€ . Όπερ σημαίνει ότι ο Έλληνας κτηνοτρόφος οδηγείται για κλείσιμο ή στην φυλακή.

Το μεγάλο κόλπο με τις γαλακτοβιομηχανίες είναι ότι υποχρεώνουν τους αγγελαδοτρόφους να ανεβάζουν το κόστος διατροφής των ζώων για να παράγουν γάλα με αυξημένα λιπαρά τα οποία εν συνεχεία εκείνες μέσω της επεξεργασίας και παστερίωσης του γάλακτος τα αφαιρούν και με τσάμπα πρώτη ύλη παράγουν πανάκριβα παράγωγα όπως κρέμες γάλακτος και βούτυρα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)