Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

24ωρη απεργία 8/3: «Χειρόφρενο» σε ΜΜΜ - Κλειστά σχολεία και Δημόσιο

24ωρη απεργία 8/3: «Χειρόφρενο» σε ΜΜΜ - Κλειστά σχολεία και Δημόσιο
 
 
 
Ποιοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Χορός απεργιακών κινητοποιήσεων από αύριο και ειδικότερα την Τετάρτη (8/3) για την τραγωδία στα Τέμπη. Ήδη, την Δευτέρα, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με τη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για τον θεσμό της αξιολόγησης, ενώ όπως ανακοίνωσαν συμμετέχουν και στη μεγάλη απεργία της Τετάρτης (8/3)

Αύριο Τρίτη (7/3) προχωρά σε 24ωρη απεργία ο ΕΦΚΑ, με τους εργαζομένους να διεκδικούν την ουσιαστική ενίσχυση του Φορέα, την διασφάλιση των δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς και την μη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση.

Σε μεγάλη κινητοποίηση καλεί η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη (8/3) μετατρέποντας τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία.

«Για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12:30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συμμετοχή της ΔΟΕ στην απεργία της 8ης Μαρτίου

Χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία της 8ης Μαρτίου 2023 και στη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», αναφέρει η ΔΟΕ και προσθέτει: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις».

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ζητά να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη τη χώρα, με επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Απεργία σε ΜΜΜ Τετάρτη 8/3 = Η απόφαση για το μετρό

μετρο απεργια, μετρο γραμμη 4, ωρες, απεργια τεταρτη 8/3, 8 μαρτιου

«Χειρόφρενο» τραβούν λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αττική την Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι, όπως έγινε γνωστό μέσω του Σωματείου Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν τα οδικά μέσα στην Αθήνα (λεωφορεία και τρόλεϊ) καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ). Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.

Στο μετρό θα συνεδριάσουν το μεσημέρι της Τρίτη (7/3) προκειμένου να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι πώς θα συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης (8/3). Με δεδομένο ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στην απεργία δεν θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ, θεωρείται βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι στο μετρό θα μετέχουν στην απεργία. Ωστόσο, μένει να λάβουν επισήμως απόφαση εάν η απεργία στο μετρό θα είναι 24ωρη ή εάν θα κινηθούν για μερικές ώρες της ημέρας οι συρμοί.

24ωρη παμπειραϊκή απεργία σε όλα τα πλοία

24ωρη απεργία ανακοίνωσε Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την Τετάρτη 8/3 και συγκεκριμένα από τις 00:01 έως 24:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ τονίζει: «Η χώρα μας και η εργατική της τάξη θρηνεί το χαμό 57 ανθρώπων που έγιναν θυσία στο βωμό μιας διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής η οποία απαξίωσε τα δημόσια ΜΜΜ και είτε τα παρέδωσε σε επιχειρηματικούς ομίλους είτε στο όνομα της μείωσης του κόστους εξαπέλυσε ένα πογκρόμ διώξεων εναντίον των εργαζομένων αφήνοντας τεράστια κενά στην ασφαλή τους επάνδρωση, κατακρεούργησαν τις οργανικές θέσεις μετατρέποντας τα σε ανασφαλή και επικίνδυνα μέσα συγκοινωνίας για τον λαό μας!».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Αυτά ακριβώς είναι τα συμπεράσματα που αναδεικνύονται από το πολύνεκρο και τραγικό δυστύχημα των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Πέντε μέρες μετά από αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο λαός και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα σε όλη τη χώρα καταδικάζοντας μια πολιτική η οποία στο όνομα κόστους – κέρδους διαμόρφωσε τις συνθήκες για αυτή την απερίγραπτη τραγωδία.

Μαζί με αυτό καταδικάζουν την καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και όλοι μαζί απαιτούμε εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα και παράλληλα να θωρακιστούν τα ΜΜΜ σύμφωνα με τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων».

Η ΠΕΝΕΝ σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω αφορούν και τη ναυτιλία. «Το έγκλημα που συνέβη στο σιδηρόδρομο αναδεικνύει αυτό που επαναλαμβανόμενα τονίζει η ΠΕΝΕΝ και αφορά και την Ναυτιλία.

Οι ζημιές, οι μηχανικές βλάβες, οι προσκρούσεις, οι προσαράξεις, οι φωτιές και πολλά ακόμη σε συνδυασμό με την έξαρση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους εργασιακούς χώρους στη Ναυτιλία φέρνουν στο προσκήνιο τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, την ανεπάρκεια στους ελέγχους, την κακή συντήρηση των πλοίων και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων οι οποίες μειώνουν την οργανική σύνθεση των πλοίων δημιουργώντας συνθήκες υπερεργασίας, εντατικοποίησης και εργασιακής εξουθένωσης των Ναυτεργατών που αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε κινδύνους για την ασφάλεια των Ναυτεργατών, των επιβατών και των πλοίων.

Η ΠΕΝΕΝ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο και σε όλα τα ΜΜΜ και θεωρεί ότι οι διεκδικήσεις τους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και των δικών μας αιτημάτων για ασφαλείς συγκοινωνίες στη θάλασσα!», υπογραμμίζει η ΠΕΝΕΝ.

Η ΠΕΝΕΝ κλείνει την ανακοίνωσή της, γνωστοποιώντας ότι: «Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία που αποφάσισε το Ε.Κ Πειραιά (μαζί με εκατοντάδες ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις) παλεύοντας για τα ίδια αιτήματα και στόχους!

Απορρίπτουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης και τα συγγνώμη κατόπιν εορτής, τα οποία επιστρατεύονται επικοινωνιακά για τον κατευνασμό της οργής και αγανάκτησης του λαού μας!

Μαζί με όλα τα παραπάνω στην απεργία μας διεκδικούμε:

Μέτρα και ουσιαστικούς ελέγχους για την ασφαλή εργασία των Ναυτεργατών.

Συμμετοχή των Ναυτεργατικών σωματείων με θεσμοθετημένο ρόλο σε όλους τους τομείς των πλοίων με κορυφαίο την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.

Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις.

Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που μειώνουν τις συνθέσεις και δημιουργούν συνθήκες πρόκλησης νέων ατυχημάτων – δυστυχημάτων.

Τέμπη

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή».

Έναρξη απεργίας Τετάρτη 00:01 και λήξη 24:00.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την απεργιακή μας συγκέντρωση».

ΠΝΟ: 24 απεργία στα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Τρένα: Ακινητοποιημένα έως την Τετάρτη 8/3

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη (8/3) τα τρένα, σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης της Κυριακής (5/3). Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τρένα και προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». «Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

«Σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων, ύστερα από κάλεσμα των τριών σωματείων της Hellenic Train και στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία που παραβρέθηκαν αλλά και τους απλούς πολίτες για την συμπαράσταση και τη στήριξη τους στην μάχη, που δίνουμε για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια, και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Μετά το πέρας της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Μελών των τριών σωματείων και αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης μέχρι και την Τετάρτη 8/3/2023».

ΠΑΜΕ: Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση 8 Μάρτη 12.30μμ στα Προπύλαια.

pame.jpg

Μαθητικά συλλαλητήρια στις 8 Μαρτίου

mathitiko sillalitirio

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Για αυτό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους! Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

«Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει», δηλαδή όπου μας βγάζουν οι «σειρήνες» της εξοικονόμησης πόρων, του «κόστους – οφέλους», των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.

Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη, ενώ σε ανάλογες ανακοινώσεις-καλέσματα προχωρούν δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών, προαναγγέλλοντας την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Στη Θεσσαλονίκη, σωματεία και φορείς καλούν την ίδια ημέρα στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)