Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Οι ρωγμές στο αφήγημα Μητσοτάκη για το ΕΣΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης 


Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε χθες ότι οι 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ αφορούν αντικατάσταση προσωπικού που θα συνταξιοδοτηθεί, ενώ επέμεινε ότι δεν σχεδιάζει ιδιωτικοποίηση.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι σχεδιάζει ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Και αυτό προκειμένου να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο αντισυσπείρωσης στο παρά πέντε της κάλπης, αλλά και καθώς τέτοια σενάρια δεν τυχαίνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης ούτε απο την πλειοψηφία της δεξιάς βάσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του κάνει λόγο για “fake news” της αντιπολίτευσης και δηλώνει προσβεβλημένος από τις κατηγορίες πως μία κυβέρνηση του θα προχωρούσε σε διαλογή ασθενών και δη καρκινοπαθών. Ταυτόχρονα όμως, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως οι προεκλογικές του εξαγγελίες δεν είναι κοστολογημένες, επιβεβαιώσε ότι οι 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ ουσιαστικά αφορούν την πλήρωση θέσεων προσωπικού που θα συνταξιοδοτηθεί.

Κατά τη συνέντευξη του χθες στον Ant1 ο πρόεδρος της ΝΔ εκλήθη ειδικότερα να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που έχει υποσχεθεί η ΝΔ.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία βασική υπόθεση: μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Άρα, όσες συνταξιοδοτήσεις έχουμε άλλες τόσες νέες προσλήψεις έχουμε. Προφανώς αυτός είναι και ο κανόνας τον οποίον ακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι μία πρόσθετη δαπάνη η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο. Διότι συμπεριλαμβάνεται στη δαπάνη της μισθοδοσίας η οποία αναπροσαρμόζεται χρόνο με χρόνο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικαλέστηκε όμως ότι στο πλαίσιο του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση από το δημόσιο, θα καλύψει επιπλέον θέσεις στο ΕΣΥ, αφήνοντας προφανώς βέβαια κενές θέσεις αλλού στο δημόσιο.

“Αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι αυτές είναι νέες προσλήψεις, αλλά μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος, κάπου αλλού, και να αποφασίσεις εσύ να δώσεις περισσότερες θέσεις στο ΕΣΥ. Και γι’ αυτό και εμείς έχουμε κάνει αυτή τη δέσμευση”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σημειωτέον πάντως ότι πολλές από τις 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ αναμένεται ούτως ή άλλως να αφορούν τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, που καλύπτουν ουσιαστικά ήδη πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επομένως όχι τη δημιουργία νέων θέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα ότι ο τουρισμός πηγαίνει καλά παρά τα αρνητικά νέα από δημοφιλείς προορισμούς ανά τη χώρα, δηλώνοντας πως όσο η οικονομία υπεραποδίδει, το πλεόνασμα θα επιστρέφεται στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Επικαλείται δε ως επιχείρημα το πρόγραμμα προληπτικής μαστογραφίας “Φώφη Γεννηματά” και το Dentist Pass.

“Όταν ο ασθενής μπορεί, δωρεάν, να χρησιμοποιήσει μια ιδιωτική δομή, αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση”, υποστήριξε και χθες.

Ουσιαστικά η (έμμεση) απάντηση στις κατηγορίες πως με αυτό τον τρόπο η ΝΔ θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής υγείας αφού το κράτος θα πληρώνει τις υπηρεσίες αυτές από τους φόρους και τις εισφορές των πολιτών, είναι πως τον πολίτη το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μη χρειαστεί να βάλει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή το χέρι στην τσέπη.

Όσο για τις ανησυχίες πως έτσι θα ανοίξει η “κερκόπορτα” για την ιδιωτικοποίηση, ο κ. Μητσοτάκης απαντά βασικά με κατηγορίες για “καταστροφολογία” του ΣΥΡΙΖΑ.

“ Τα ίδια έλεγαν και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σας θυμίζω. Μια παντελώς καταστροφολογική αντιπολίτευση. Τους πήγε στο 20% αυτό, κι όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι την ίδια πορεία, «ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ», «θα πεθάνουν οι καρκινοπαθείς», «ιδιωτικοποιείται το νερό»”, σχολίασε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)