Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

«Πολιτική να είναι η απάντηση στην ιδεολογική ηγεμονία της Ν.Δ.»

 ekdilosi efsyn

Έγινε η αρχή. Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε στην εκδήλωση αναφοράς της «Εφ.Συν.» για τον προοδευτικό χώρο ● Απλός κόσμος, οργανωμένα στελέχη, βουλευτές και υποστηρικτές και από τα τρία κόμματα κατέκλυσαν το Θέατρο Άλφα για τη σχεδόν τρίωρη ζωντανή συζήτηση ● Ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον που ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, ένιωσε την ανάγκη να δώσει -αιφνιδιαστικά- το «παρών».

Το αδιαχώρητο επικράτησε χθες το απόγευμα στο θέατρο «Αλφα» στην Πατησίων, στην εκδήλωση της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;» με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, μέλος της Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μανώλη Χριστοδουλάκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Εφη Αχτσιόγλου, βουλεύτρια Νέας Αριστεράς και συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή.

Αρκετή ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά και ήταν αδύνατο -έως και επικίνδυνο- να μπει κι άλλος κόσμος, με αποτέλεσμα πολλές δεκάδες άτομα να μην καταφέρουν να εισέλθουν, ενώ πολλοί παρέμειναν στον δρόμο και την παρακολούθησαν διαδικτυακά, όπως και μερικοί χιλιάδες ακόμα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εφημερίδας.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Από αριστερά, οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Εφη Αχτσιόγλου και Δημήτρης Τερζής | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου, οργανωμένων στελεχών, βουλευτών, υποστηρικτών και από τα τρία κόμματα (οριακά περισσότεροι από το ΠΑΣΟΚ), η αθρόα προσέλευση ανένταχτων πολιτών (από φοιτητές μέχρι και μαθητές Γυμνασίου), όπως και η παρουσία πολλών δεκάδων φορέων, οργανώσεων και εκπροσώπων επιμελητηρίων από σχεδόν όλο το προοδευτικό φάσμα -κυρίως του Λεκανοπεδίου- σε συνδυασμό με τη σχεδόν τρίωρη ζωντανή συζήτηση αποδεικνύουν πως ήταν με διαφορά η σημαντικότερη πολιτική εκδήλωση σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν τέτοιο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση, που ακόμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, ένιωσε την ανάγκη να δώσει -αιφνιδιαστικά- το «παρών» και να παραμείνει για αρκετή ώρα στην αίθουσα, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον, χωρίς να πάρει τον λόγο, παρότι του προτάθηκε. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και την αναστάτωση που προκλήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες εν όψει της εκδήλωσης, δεκάδες ήταν τα επώνυμα στελέχη και από τα δύο κόμματα που παρευρέθηκαν.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημείο εκκίνησης μιας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής συνάντησης και διεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία μένει να φανεί αν θα έχει συνέχεια υπό την πίεση του κομματικού ανταγωνισμού ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Από όλους τους ομιλητές έγινε σαφές πως δεν πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προεκλογική κομματική συνεργασία. Ωστόσο, ήταν σαφώς περισσότερα τα κοινά στοιχεία παρά οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις.

Σημεία σύγκλισης των κεντρικών τοποθετήσεων των ομιλητών αποτέλεσαν η παραδοχή πως η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια υπόθεση προσώπων ή «πεφωτισμένων ηγεσιών», πως η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, πως οφείλει να γίνει μια ρεαλιστική αποτύπωση των βαθύτερων αιτιών που οδηγούν στη δεδομένη ιδεολογική ηγεμονία της Ν.Δ. και ότι πρέπει να υπάρχουν άμεσα συγκλίσεις σε διεκδικήσεις κοινωνικών φορέων.

Αχτσιόγλου: «Να δοθεί η μάχη των ιδεών. Να συνεννοηθούμε ποια κοινωνικά στρώματα θέλουμε να εκφράζουμε»

Πρώτη τοποθετήθηκε η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έκανε λόγο για κενό πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την κυβέρνηση, «ένα κενό το οποίο δεν έχει να κάνει με την υποτιθέμενη έλλειψη κάποιου λαμπερού προσώπου, κάποιου ηγέτη. Αν όσοι ασφυκτιούν αναζητούσαν ένα πρόσωπο, θα είχαν λύσει τα προβλήματά τους».

Η ίδια ανέφερε πως η θεώρηση ότι «η διακυβέρνηση της Ν.Δ. συνίσταται μόνο στη διευθέτηση της ροής του χρήματος σε πέντε εκλεκτούς του Μαξίμου» παραγνωρίζει τη συνθετότητα της στρατηγικής της Ν.Δ., η οποία εφαρμόζει συστηματικά ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω, συγκροτώντας ένα ευρύτερο μπλοκ δυνάμεων που τη στηρίζει.

Η Εφη Αχτσιόγλου εστίασε «στην προτεραιότητα να συνεννοηθούμε για ποια κοινωνικά στρώματα υπάρχουμε και θέλουμε να εκφράζουμε», αποκλείοντας γενικόλογες αναφορές στην «ευρύτερη προοδευτική δημοκρατική παράταξη». Μίλησε για την ανάγκη ενός «συνασπισμού κοινωνικών δυνάμεων, ο οποίος δεν θα μπορέσει να εκφραστεί πολιτικά αν δεν δοθεί η μάχη των ιδεών. Η Δεξιά παλεύει επί χρόνια ιδεολογικά τα ζητήματα, δείτε τα Πανεπιστήμια και το Ασφαλιστικό. Αριστερά και Κεντροαριστερά έχουν συχνά αποφύγει να μπουν σε αυτόν τον διάλογο. [...] Απαιτείται μια πλήρως αντιπαραθετική στρατηγική, και να πούμε “όχι στον δρόμο της συναίνεσης με τη Ν.Δ.”».

Υπογράμμισε επίσης ότι «από την άλλη πλευρά, η λύση δεν είναι να κλίνουμε σε όλες τις πτώσεις τη λέξη ριζοσπαστική Αριστερά, αυτό το κάνουν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και δεν τα έχουν καταφέρει να εκφράσουν τα υλικά συμφέροντα της πλειοψηφίας». Τέλος, σημείωσε ότι μεταξύ των αναγκαίων προϋποθέσεων για συγκλίσεις, «πρέπει να συμπεριλάβουμε την πολιτική σοβαρότητα», αλλά και «να έχουμε μια θετική ατζέντα χωρίς να δίνουμε μόνο μάχες χαρακωμάτων».

Χριστοδουλάκης: «Αντιδεξιό μέτωπο με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος μίλησε για «χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα». Απέναντι στην κυριαρχία της Ν.Δ., ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε στους πολίτες απλά “όσοι είστε κατά του κ. Μητσοτάκη, ελάτε μαζί μας”. Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια η ιδεολογική μας βάση. Τι σημαίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Είμαστε αταλάντευτα με την ανοιχτή κοινωνία, με τη διάκριση των εξουσιών, με την ανεξαρτησία των αρχών, με οτιδήποτε προάγει την ισότητα και προωθεί τη συμπερίληψη. Είμαστε προσηλωμένοι στη θεσμική θωράκιση της εξουσίας. Πιστεύουμε στη διαφάνεια και στη λογοδοσία.[...] Δυστυχώς θα δούμε στις ευρωεκλογές άνοδο της Ακροδεξιάς. Δεν μπορούμε στην Ελλάδα να επιτρέψουμε απέναντι στη Δεξιά να σταθεί η Ακροδεξιά. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε το πολιτικό Κέντρο ούτε την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη Ν.Δ.».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση δείχνει ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη του πολιτικού κόσμου να απαντήσει στο κενό που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα, θεωρώντας πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή το επόμενο διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο έγκλημα των Τεμπών και εστίασε στη νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας.

Τεμπονέρας: «Χρειάζεται ένα Μέτωπο Δημοκρατίας. Ιστορικές οι ευθύνες των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σπίτι μου ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύσης Τεμπονέρας, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης ενός «Μετώπου Δημοκρατίας», ενός «κοινωνικού μετώπου των από κάτω», παρουσία των κομμάτων που θα διατηρούν τη διακριτή τους παρουσία, σε μια δύσκολη συγκυρία για την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο, όπου ο νεοφιλελευθερισμός και η Ακροδεξιά κερδίζουν έδαφος, ενώ υποβαθμίζονται οι λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μίλησε για μια «καχεκτική ισορροπία του πολιτικού συστήματος με μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που δεν μπορεί ακόμα να αρθρώσει ολοκληρωμένη πρόταση». Ως προς τον ίδιο, υπογράμμισε πως μοναδικό του μέλημα «είναι να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το σπίτι μας, που θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Ο μόνος που φοβάται τον σημερινό διάλογο είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται προ των ιστορικών ευθυνών τους, να μην ψάχνουν κάποιοι εσωτερικούς εχθρούς.[...] Χρειαζόμαστε πρόσθεση, σύνθεση και υπέρβαση του χθες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνταξης χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας». Υποστήριξε ότι τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν σε συμπράξεις μέσα και έξω από τη Βουλή και πως το αγροτικό κίνημα πρέπει να αγκαλιαστεί όπως και η μάχη ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Και οι τρεις ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό μετά τις τοποθετήσεις τους.

Παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης

Δεν είναι δυνατόν να βάζουν θύτες και θύματα στην ίδια ζυγαριά», είπε για τον πόλεμο στη Γάζα ο πρόεδρος της παλαιστινιακής παροικίας στο περιθώριο της εκδήλωσης. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει στη στρατιωτική κατοχή. Η αποστολή δυνάμεων στην περιοχή είναι συμβολή στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Πρέπει όλες οι δυνάμεις να το προσέχουν αυτό και δεν μπορούν να βγάζουν ανακοινώσεις ίδιες σχεδόν με αυτές της Ν.Δ.» υπογράμμισε.

Αιφνιδιαστική εμφάνιση Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδίασε τον Διονύση Τεμπονέρα | ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Λίγη ώρα μετά την έναρξη εμφανίστηκε στον χώρο αιφνιδιαστικά -σε μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες- και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατά την άφιξη του κ. Κασσελάκη υπήρξαν εκτός από χειροκροτήματα και μερικά επιφωνήματα αποδοκιμασίας, αλλά γρήγορα τον καλωσόρισαν από το μικρόφωνο τόσο ο συντονιστής Δ. Τερζής όσο και η Εφη Αχτσιόγλου, που είχε τον λόγο την ώρα της εισόδου, λέγοντας: «Γεια σου, Στέφανε, καλησπέρα Στέφανε». Tου προτάθηκε να πάρει τον λόγο, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να απευθύνει χαιρετισμό. «Εχω τον εκπρόσωπό μου, τον Διονύση» είπε.

Στη συνέχεια ο Διονύσης Τεμπονέρας χαιρέτισε την παρουσία του Κασσελάκη λέγοντας: «Με την παρουσία σου αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και τα κόμματα». Ο Στ. Κασσελάκης, αφού άκουσε και τους τρεις ομιλητές, ανέβηκε στη σκηνή και τους χαιρέτησε έναν έναν πριν αποχωρήσει. Υπήρξαν ξανά κάποιες αποδοκιμασίες, μικρότερες από τις αρχικές, και έφυγε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

Οι παρουσίες

Δεκάδες ήταν τα πολιτικά στελέχη που έδωσαν το «παρών». Μεταξύ άλλων, παρόντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γ. Ιωακειμίδης που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Νέα Αριστερά (που είχε περισσότερους υποστηρικτές στο κοινό από τον ΣΥΡΙΖΑ) παρόντες ήταν ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Nίκος Φίλης, η Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά.

Θόδωρος Μαργαρίτης και άλλα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν οι Γ. Καββαθάς, Γ. Παναγόπουλος, Γ. Μπουλμπασάκος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, η τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αννα Παπαδοπούλου, η Μαριζέττα Αντωνοπούλου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Σταμάτης Μαλέλης, ο υποψήφιος βουλευτής Πάνος Τρυφιάτης, οι συνδικαλιστές Χρήστος Ασπιώτης και Θανάσης Λεβέντης (πρ. ΟΣΕ), ο πρώην βουλευτής Παν. Καρκατσούλης, ο Τάσος Δαρσινός, η Εφη Παγκάλου, ο Γιάννης Σγουρός, ο Γ. Σιακαντάρης, η Κατερίνα Μπατζελή κ.ά.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)