Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Κοινό μέτωπο εργαζόμενων – παραγωγών κατά της ακρίβειας: «Οι τιμές στο Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα»

Κοινό μέτωπο εργαζόμενων – παραγωγών κατά της ακρίβειας: «Οι τιμές στο Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα»
 
 
 
Εκστρατεία ενάντια στην ακρίβεια με κορύφωση τη γενική απεργία της 17ης Απριλίου.

Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από τη ΓΣΕΕ και τη Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας καμπάνιας που θα κορυφωθεί με την γενική απεργία της 17ης Απριλίου ενάντια στην ακρίβεια.

Με κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας είναι «οι αυξήσεις στο Θεό – Οι μισθοί στα Τάρταρα» η ΓΣΕΕ και η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών ζητούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική αγορά.

Στην ημερίδα εκτός από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των παραγωγών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων και πλήθος εργαζομένων καταναλωτών. Παρόντες ήταν και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, αλλά και ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης.

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν πως οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «πληθωρισμό κερδών». Τα «κέρδη απληστίας», όπως ανέφεραν, «πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε πως ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ υπολείπεται σημαντικά όχι μόνο από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και από το όριο της σχετικής φτώχειας, όπως αυτό έχει τεθεί από την ΕΕ.

Βασικό ζητούμενο, υπογράμμισαν οι διοργανωτές, είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης ζήτησαν διατίμηση σε βασική είδη, αλλά και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του καθορισμού κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της γενικευμένης ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, επισήμανε το γεγονός ότι η αισχροκέρδεια που έχει διαχυθεί σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, πλήττει άμεσα τον μέσο καταναλωτή ο οποίος έχει πλέον μειώσει την κατανάλωση σε βασικά είδη διατροφής.

Διατύπωσε με παραδείγματα την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά από το χωράφι στο ράφι, όπου προϊόντα πωλούνται 4 και 5 φορές πάνω από την τιμή πώλησης από τον παραγωγό και κατέληξε στο προφανές, ότι δηλαδή η απουσία ουσιαστικών ελέγχων από την Πολιτεία διογκώνει το τέρας της ακρίβειας, με πολύ αρνητική πρόβλεψη και για το μέλλον. Υπογράμμισε δε τη σημασία να δίνεται από κοινού η μάχη εργαζόμενων και παραγωγών για τη θέσπιση αναχωμάτων στον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, υπογράμμισε τη σύνδεση της γιγάντωσης της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων με την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις το 18% των αγροτικών προϊόντων διακινείται μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων. Επισήμανε και το πρόβλημα της «ελληνοποίησης» προϊόντων, το οποίο συμβάλει στην ακρίβεια και πλήττει την ελληνική παραγωγή, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως τις επόμενες ημέρες κλιμάκια συνδικάτων με επικεφαλής στελέχη της ΓΣΕΕ θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με επισκέψεις σε χώρους εργασίας και ενημερώσεις εργαζομένων, αλλά θα προωθήσουν και ενημερωτικά σποτ σε τηλεόραση και ραδιόφωνο σχετικά με το διττό πρόβλημα ακρίβειας – αισχροκέρδειας και τις αυξήσεις των μισθών.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνοψίζονται στα εξής:

  • Έλλειψη στρατηγικού -αναπτυξιακού σχεδιασμού από την πλευρά της Πολιτείας και απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τους παραγωγούς
  • Ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης συνεταιριστικής οργάνωσης
  • Έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (π.χ. κατά το στάδιο της εισαγωγής προϊόντων, της διαδρομής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, του καθορισμού της τιμής πώλησης των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή)
  • Υψηλό κόστος παραγωγής και έλλειψη εργατικών χεριών
  • Μείωση των επιδοτήσεων κατά ποσοστό 50%, με συνέπεια την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των παραγωγών κατά 33%
  • Μείωση του αριθμού των παραγωγών, ιδίως στην αγελαδοτροφία
  • Παράνομες μεθόδους ελληνοποιήσεων
  • Κερδοσκοπία σε διάφορες φάσεις της διαμόρφωσης των τιμών
  • Όλα τα προαναφερόμενα αυξάνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του πρωτογενούς τομέα με σοβαρότατες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)